ODGOVOR

Vlada sindikatima: Ne razumijemo potrebu za vašom odlukom o prekidu dijaloga i pokretanju štrajka

Autor

mo/h

Vlada Republike Hrvatske reagirala je na pismo čelnika Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama u kojem su upozorili premijera Andreja Plenkovića da nije ispravno informiran o situaciji.

13.10.2019. u 18:47
Ispiši članak

Iz Vlade su u nedjelju poslali opširno priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

"Ova Vlada otvorena je za dijalog s predstavnicima svih sindikata. Nitko u Vladi, osobito ne premijer, nije krivo informiran. Brojke su lako utvrdive.

Za razliku od Vlade SDP-a koja u svom mandatu zaposlenima u obrazovanju nije povećavala osnovicu plaće, smanjila je koeficijente, ukinula božićnicu i regres, smanjila prava za troškove prijevoza, visinu dnevnice, visinu osnovice za izračun jubilarnih nagrada, ova je Vlada u svom mandatu:

  • povećala osnovicu plaće za 587 kuna (11,5%), a plaće su dodatno rasle i temeljem tri kruga poreznih rasterećenja koje smo proveli
  • vratila regres i božićnicu za javne i državne službe za što je osigurano 550 milijuna kuna godišnje (samo MZO otprilike 225 milijuna kuna)
  • povećala prava za troškove prijevoza (na razini javnih službi ukupno povećanje od 150 milijuna kuna godišnje)
  • povećala visinu dnevnice sa 150 na 170, a potom nedavno i na 200 kuna
  • povećala visinu osnovice za izračun jubilarnih nagrada
  • zaključila GKU-ove za osnovno i srednje obrazovanje te za sustav visokog obrazovanja i znanosti kojim su ugovorena nova prava (za što je osigurano 50 milijuna kuna na godišnjoj razini)
  • samo u 2019. godini slijedom povećanja osnovice za 3+2% rebalansom za plaće osigurala otprilike 300 milijuna kuna, odnosno na godišnjoj razini otprilike 550 milijuna kuna u sustavu znanosti i obrazovanja.

Time smo od početka mandata pokazali i da držimo do digniteta i statusa svih zaposlenih u sustavu obrazovanja. Osnovica plaće do današnjeg dana porasla je za 11,5 posto, a Vlada je paralelno s konsolidacijom javnih financija dizala plaće svim državnim i javnim službenicima. To je potvrda da vodimo i vodit ćemo i dalje politiku plaća na odgovoran, sistemski i cjelovit način, gledajući širu sliku.

Zahvaljujući zdravom gospodarskom rastu koji se više ne temelji na zaduženju budućih naraštaja, nego na poreznom rasterećenju, strukturnim reformama, povećanju ulaganja i boljem korištenju europskih fondova osigurali smo u tri godine rast plaća, povećanje minimalca i rast mirovina.

Argumentacija koju imamo prilike čuti proteklih dana o tome da je uslijed toga što je proračun u suficitu, kao i što je proces izrade proračuna za 2020. godinu u tijeku ujedno i prigoda za vršiti pritisak na vladajuće za dodatno podizanje plaće pored svih dosadašnjih i predviđenih budućih povećanja, duboko je pogrešna i promašena te bi Hrvatsku vratila u politiku zaduživanja, a to bi onda dovelo do ponovnog pada kreditnog rejtinga, rasta kamata i posljedično ugrozilo daljnje povećanje plaća u narednim godinama. Taj scenarij nije povoljan ni za koga, zato smo ponudili najviše što je trenutno moguće, a jamči daljnji rast plaća.

Tijekom posljednjih sastanaka, svjesni važnosti učitelja i obrazovanja za budućnost Hrvatske, Vlada je sindikatima u obrazovanju, unatoč tome što je granski kolektivni ugovor i dalje na snazi, ponudila povećanje dodataka na plaću za dva posto od 1. listopada ove i 2 posto od prvog lipnja iduće godine te nastavak razgovora o daljnjim povećanjima u nadolazećem razdoblju.

Smatramo to razumnom ponudom u postojećim okolnostima te stoga ne razumijemo potrebu za vašom odlukom o prekidu dijaloga i pokretanju štrajka svega mjesec dana nakon početka školske godine", piše u priopćenju Vlade.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.