NEMA DELOŽACIJA ZIMI, BOŽIĆNICE SIGURNE...

Vlada u Sabor poslala novi Ovršni zakon, evo što se sve mijenja

Autor

js/h

Novim Ovršnim zakonom, koji je Vlada sa sjednice uputila u redovitu saborsku proceduru, želi se postići ekonomičniji, učinkovitiji i moderniji ovršni postupak uz uravnoteženu zaštitu dostojanstva dužnika, a glavna je promjena njegovo vraćanje pod nadzor suda te sudska nadležnost postaje pravilo, dok javni bilježnici postaju pomoćno tijelo u postupku.

11.07.2019. u 12:19
Ispiši članak

Time se omogućuje da rješenja koja se donesu u ovršnom postupku budu u skladu s pravom Europske unije, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Predloženim se zakonom uvodi novi koncept ovršnog postupka na temelju vjerodostojne isprave i postupak se u cijelosti stavlja pod nadzor sudova koji će biti opće i redovno nadležno tijelo, a javni bilježnici se, radi rasterećenja sudova, zadržavaju kao povjerenici suda.

Prema prijedlogu zakona, poslodavci i HZMO više ne bi bili tijela u postupku koja provode ovrhu, čime bi se poslodavce administrativno rasteretilo od poslova provedbe ovrhe na plaći i mirovini. Predlaže se i centralizirana provedba ovrhe na novčanim sredstvima putem FINA-e koja bi ovrhu provodila pod nadzorom suda.

Nema deložacija od 1. studenoga do 1. travnja

Prema novom sustavu određivanja i provedbe ovrhe ovorhovoditelj bi ispunjavao obrazac i dostavljao ga sudu odnosno automatizmom javnom bilježniku koji bi zaključkom ovršenika pozvao da u roku od 15 dana ispuni svoju obvezu ili ospori tražbinu. Ako se ovršenik ne očituje, sud bi donosio rješenje o ovrsi i dostavljao Fini potvrdu pravomoćnosti i ovršnosti na provedbu, a ako ovršenik ospori tražbinu slijedi parnica.

Prema sadašnjem uređenju rješenja o ovrsi su se donosila, a da se dužniku uopće nije dala prilika da se izjasni o dugu, pojasnio je Bošnjaković, ističući da je novim rješenjem implementirano "načelo kontradiktornosti".

Novina je i da se iznos glavnice tražbine, radi čijeg namirenja ovrha na nekretnini nije dopuštena, povećava sa sadašnjih 20.000 na 40.000 kuna, a više ne bi bilo deložacija u zimskom periodu jer se radi zaštite dostojanstva dužnika predlaže da se one ne provode od 1. studenoga do 1. travnja.

Smanjenje troškova i ubrzanje ovršnog postupka

Sam postupak osuvremenjuje se i ubrzava uvođenjem elektroničke komunikacije između tijela u postupku te se njegovi troškovi smanjuju i fiksiraju na način da naknada za određivanje i provedbu ovrhe iznosi najviše 300 kuna plus 50 kuna sudske pristojbe za tražbine iznad pet tisuća kuna, odnosno 200 kuna plus 30 kuna sudske pristojbe za tražbine manje od pet tisuća kuna.

Prema sadašnjem uređenju zakona ti su troškovi puno veći jer ovise o vrijednosti ovrhe pa ponekad prelaze i preko 10 tisuća kuna, naveo je Bošnjaković.

Danas tako trošak ovrhe za dug do 3000 kuna iznosi 944 kune, a po novom sustavu trošak će biti 292,5 kune. Kod duga od, primjerice, 5884 kune danas je trošak 2469 kuna, dok bi po novom iznosio 412,5 kuna. "To je poprilična razlika i smatram da je veliki korak naprijed", rekao je Bošnjaković.

Podiže se i razina zaštite dostojanstva dužnika prethodnim opominjanjem, a veća je i sigurnost dostave - nakon dva bezuspješna pokušaja dostave, ona ide putem oglasne ploče uz obvezno slanje obavijesti dužniku u poštanski sandučić i osobni korisnički pretinac e-Građani.

Proširivanje kruga primanja izuzetih od ovrhe

Proširuje se krug primanja izuzetih od ovrhe pa se ubuduće neće moći ovršiti božićnica, uskrsnica, regres, jubilarna nagrada i novčane prigodne nagrade za rezultate rada (do porezno priznatog odbitka), terenski dodatak, pomorski dodatak, sindikalne socijalne pomoći i pozajmice, dnevnice i naknade za službeni put u inozemstvo, naknade za korištenje privatnog auta u službene svrhe, naknade za odvojeni život (u cijelosti).

Uvodi se i pravilo da je od ovrhe izuzet određeni dio svakog primanja, bez obzira radi li se o plaći ili nekom drugom primanju, čime se širi krug osoba kojima će dio primanja biti zaštićen od ovrhe (obrtnici, slobodna zanimanja), a napušta se institut sudskog i javnobilježničkog osiguranja prijenosom vlasništva na stvari i prijenosom prava.

Besplatan trajektni prijevoz za otočku djecu s poteškoćama u razvoju

Vlada je zaključkom predložila brodarima da do donošenja izmjena Zakona o linijskom i obalnom prometu privremeno odobre besplatan prijevoz za pojedine kategorije osoba s invaliditetom, otočku djecu s teškoćama u razvoju te njihovim pratiteljima i vozilima. 

"Predloženim zaključkom daje se preporuka brodarima koji održavaju trajektne linije s obvezom javne usluge u linijskom obalnom pomorskom prometu, Jadrolinija i Rapska plovidba, da privremeno, do donošenja Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, odobre besplatan prijevoz određenim kategorijama osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, vozilima kojima se takve osobe prevoze i njihovim pratiteljima", istaknuo je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Zaključkom se predviđa besplatan trajektni prijevoz za osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80 posto ili više, hrvatske ratne vojne invalide sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem, osobe sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem vida te gluhoslijepe osobe sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem. 

Također, besplatan prijevoz ostvarit će i osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju kojima je utvrđen III. ili IV. stupanj funkcionalnog oštećenja, bez obzira na prebivalište, kao i djeci s teškoćama u razvoju s prebivalištem na otoku, bez obzira na stupanj funkcionalnog oštećenja. 

Zakon u listopadu u saborskoj proceduri

Zakon uskoro ide u postupak javnog savjetovanja, u rujnu će postupak biti na Vladi, a u listopadu će ga Vlada uputiti u saborsku proceduru.

"Ministarstvo je pristupilo rješavanju ovog problema i to u partnerskom odnosu s osobama s invaliditetom, stoga sam zadovoljan da smo u završnoj fazi s aktivnostima na izradi nacrta prijedloga zakona kojim će se zadovoljiti potrebe za besplatnim pomorskim prijevozom određenih kategorija osoba s invaliditetom te djece s teškoćama u razvoju", istaknuo je resorni ministar. 

Butković je prije sjednice Vlade rekao kako je u travnju 2018. donio odluku i preporuku brodarima da sva djeca s poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom imaju 90 posto popusta, kao i njihova pratnja i automobili.

"Već smo tada znali da postoji inicijativa i problem. Rekli smo da ćemo to pitanje riješiti zakonom jer se i rješava zakonom", poručio je.

Upitan zašto odmah nisu napravili stopostotni popust, odgovorio je da su znali da će problem riješiti zakonom, a udruge su to prihvatile. 

Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju "Brački pupoljci" nezadovoljna je te je poručila ranije u četvrtak kako je Vladin zaključak o stopostotnom popustu za trajektni prijevoz za djecu s poteškoćama u razvoju samo polovično rješenje te da je jedino dugoročno i kvalitetno rješenje da se po hitnoj proceduri izmijeni 47. članak Zakona, kojim bi se takvo pravo lako omogućilo.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.