SLIJEDE I PRIJEVREMENI IZBORI U MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI

Vlada osigurala 6,5 milijuna kuna Sisačko-moslavačkoj županiji; odbijen prijedlog da se glasa o povjerenju Mariću

Autor

bkk/h

Nešto više od 6,5 milijuna kuna osigurano je odlukom Vlade o preraspodjeli unutar ovogodišnjeg proračuna kako bi se Sisačko-moslavačkoj županiji pomoglo u dovršetku i adaptaciji zgrada u koje će se privremeno smjestiti osobe čiji su domovi oštećeni odnosno uništeni u potresu.

21.10.2021. u 10:49
Ispiši članak

Odlučila je to Vlada na sjednici u četvrtak, nakon što joj se Sisačko-moslavačka županija obratila za pomoć, a preraspodijeljena su sredstva unutar proračuna Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

"Sisačko-moslavačka županija planira obnoviti šest stanova u vlasništvu ustanova Županije te dovršiti investiciju u Učenički dom u Sisku. U stanove, ovisno o njihovoj veličini, moći će se smjestiti obitelji od tri do sedam članova, a u Učenički dom u Sisku u ukupno 32 sobe moći će se smjestiti 64 osobe", izvijestio je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Prema izrađenim troškovnicima i procjenama, nešto manje od šest milijuna kuna koštat će radovi na prenamjeni Strukovne škole u Sisku u Učenički dom, a ostatak svote namijenjen je za uređenje stanova za privremeni smještaj.

U očitovanju Hrvatskome saboru Vlada je odbacila sve navode iz Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjedniku Vlade Zdravku Mariću. Njegov opoziv traže 34 oporbena zastupnika zbog ljetošnjeg boravka na jahti poduzetnika Blaža Pavičića i, kako tvrde, "laganja javnosti da taj poduzetnik ne posluje s državom".

Izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama 

Osim očitovanja, u Sabor je Vlada uputila i izmjene i dopune Zakona o pravu na pristup informacijama (EU) kojima se zakonska regulativa usklađuje s Direktivom (EU) 2019/1024 Europskog parlamenta i Vijeća o otvorenim podacima i ponovnoj uporabi informacija javnog sektora, a predložene su i izmjene pojedinih odredbi kako bi se uklonili uočeni nedostaci u praksi.

Propisuje se tako obveza objave visokovrijednih skupova podataka za ponovnu uporabu (dokumenti čija je ponovna uporaba povezana s važnim koristima za društvo, okoliš i gospodarstvo), utvrđuje se koje institucije i trgovačka društva nisu dužna postupiti po zahtjevu za ponovnu uporabu informacija, kao i na koje se informacije ne primjenjuje ponovna uporaba.

Izmjenama Zakona utvrđuje se vrsta informacija koje uvijek moraju biti dostupne javnosti bez provođenja testa razmjernosti.

Regulirano je i pravo podnošenja prigovora na obavijest, a na postupanje po prigovoru primjenjuju se odredbe Zakona o općem upravnom postupku.

Produljuje se rok u kojem je Povjerenik dužan donijeti rješenje o žalbi, s 30 na 60 dana od dana zaprimanja prigovora, a uređuje se pitanje zamjenjivanja Povjerenika, kako bi se osigurao kontinuitet obavljanja dužnosti.

Vlada je donijela i odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za župana i zamjenika župana Međimurske županije, za nedjelju, 28. studenoga, a nakon što je ostavku na dužnost župana 10. rujna podnio Matija Posavec.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.