DALI SUGLASNOST

VLADA Za Državni inspektorat zakup, a potom i kupnja zgrade INA-e u Šubićevoj

Autor

lb/h

Državni inspektorat, koji će s radom započeti 1. travnja, radit će u zgradi INA-e u Šubićevoj, koju će država zakupiti do kraja ove godine, a tada i kupiti od INA-e, odlučila je hrvatska Vlada. 

15.03.2019. u 11:12
Ispiši članak

Vlada je, naime, dala suglasnost Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta da s INA-om sklopi ugovor o zakupu poslovnog prostora u sklopu poslovne zgrade INA-e u Šubićevoj, a za potrebe smještaja Državnog inspektorata i drugih tijela.  

Prema toj odluci Vlade, zgrada INA-e (odnosno zagrada INA Naftaplina) u Šubićevoj treba se početi koristiti od 1. travnja kao uredski prostor za obavljanje poslova Državnog inspektorata te ostalih tijela.

Ugovor o zakupu sklopit će se na određeno vrijeme, od 1. travnja do 31. prosinca ove godine, a ugovorne strane - Republika Hrvatska i INA, će nakon isteka ugovora o zakupu pristupiti kupoprodaji tog prostora, istaknuo je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Kako se obrazlaže u Vladinoj odluci ugovorom o zakupu država i Ina ujedno "suglasno izjavljuju namjeru da do 31. prosinca 2019. godine sklope kupoprodajni ugovor za kupnju navedenog poslovnog prostora, prema tržišnoj vrijednosti nekretnine (fer vrijednosti), a koja će se utvrditi sukladno posebnim propisima kojima se uređuje procjena vrijednosti nekretnina". 

Novac za plaćanje zakupnine osiguran je u proračunu Državnog inspektorata, na aktivnosti administracija i upravljanje, rekao je ministar Horvat, ne iznoseći na sjednici Vlade koliki će biti trošak zakupa zgrade INA-e u Šubićevoj. 

Inače, u zgradi INA-e u Šubićevoj je 8. listopada 1991. održana povijesna sjednica Hrvatskog sabora na kojoj je jednoglasno donesena Odluka o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. 

Registar stvarnih vlasnika tvrtki bit će javno dostupan

Vlada je Saboru na donošenje uputila izmjene Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma prema kojima će registar stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj biti javno dostupan.

Javnosti će biti dostupni podatci o fizičkim osobama koje su stvarni vlasnici pravnih subjekata, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić. 

Europske direktive omogućuju zemljama članicama da registar stvarnih vlasnika otvori javnosti, uz uvjet registracije putem interneta i plaćanja naknade, koja ne smije premašivati administrativne troškove stavljanja informacije na raspolaganje, uključujući i troškove održavanja i daljnjeg razvoja registra, objašnjava ministar, najavljujući da će to do kraja ove godine biti propisano pravilnikom o registru stvarnih vlasnika. 

Kao važne novine izdvaja da se uvode i novi obveznici provedbe mjera sprječavanja  pranja novca i financiranja terorizma - pravne i fizičke osobe koje se bave pružanjem usluga razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta te pružanjem skrbničke usluge novčanika radi držanja, pohrane i prijenosa virtualnih valuta. 

Novost je i da se kod provođenja mjera dubinske analize stranke od strane banaka i drugih obveznika propisuju novi čimbenici rizika koji mogu upućivati na potencijalno viši rizik, kao što su recimo transakcije povezane s naftom, oružjem, plemenitim kovinama, duhanskim proizvodima i drugo. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.