POSTAVILA MU ZASTUPNIČKO PITANJE

VIDEO Vidović Krišto prozvala Plenkovića: Vaša Vlada krši zakone, a Hrvatska gubi milijarde kuna

Autor

rj/h

Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto izjavila je u utorak da Vlada krši zakon određivanjem šestomjesečnog mandata članovima uprava i nadzornih odbora u državnim tvrtkama, i kako se na taj način 'pogoduje odabranim javnim bilježnicima'.

01.12.2020. u 13:04
Ispiši članak

"Plenkovićeva Vlada izigrava zakon kojim je određeno da se nadzorni odbori i uprave biraju putem javnog natječaja, a imenovanjem članova svakih šest mjeseci izbjegava se  javni natječaj", ustvrdila je Vidović Krišto (Klub Domovinskog pokreta) na konferenciji za novinare u Saboru.

"Ovakav način upravljanja tvrtkama u državnom vlasništvu ne poznaje ni jedna druga europska država", ocijenila je Vidović Krišto.

U vezi s načinom imenovanja nadzornih odbora i uprava državnih tvrtki u utorak je postavila zastupničko pitanje predsjedniku Vlade Plenkoviću, na koje očekuje odgovor u propisanom roku od 30 dana.

Objasnila je da je neposredan povod bio slučaj predsjednika uprave državne zrakoplovne kompanije Croatia Airlinesa kojemu je nedavno po osmi put produljen mandat od šest mjeseci.

Ta se praksa, istaknula je, primjenjuje i u drugim tvrtkama, primjerice u HEP-u i Jadroliniji, a za svako takvo imenovanje od šest mjeseci  mora biti sazvana skupština društva, za što je javnobilježnički trošak i do 300.000 kuna.

S tim u vezi procijenila je da se pogoduje odabranim javnim bilježnicima, kao i u slučaju Ovršnog zakona, i nanosi šteta poreznim obveznicima.

Vidović Krišto na svoje zastupničko pitanje očekuje temeljiti odgovor jer je, kako kaže, "ovaj način upravljanja ne samo besmislen, neefikasan i nigdje ne postoji nego je i neosnovano skup, jer bi ti novci koji završavanju kod javnog bilježnika ili u nečijem džepu, morali biti u državnom proračunu, odnosno u džepu građana".

Sve je objavila i na društvenim mrežama, a status prenosimo u cijelosti.

"Danas sam uputila zastupničko pitanje predsjedniku hrvatske Vlade Andreju Plenkoviću, u svezi načina imenovanja nadzornih odbora i uprava državnih tvrtki.

Andrej Plenković u ovom konkretnom slučaju ponovno pokazuje da on primjenu vladavine prava ne poznaje, te mu je pogodovanje bogatima na štetu siromašnih uobičajeno ponašanje. U ovom, pak, slučaju riječ je i o apsurdnosti u načinu upravljanja koji ne poznaje nijedna europska vlada. Riječ je o upravljanju tvrtkama u državnom vlasništvu.

Nedavno je objavljeno da je predsjedniku uprave državne zrakoplovne kompanije Croatia Airlines-a po osmi put produljen mandat od šest mjeseci.

Nažalost, ta se praksa primjenjuje i u drugim tvrtkama, kao primjerice u HEP-u. I tu imamo dva ključna problema:

1. Kao prvo, u ovom slučaju Plenkovićeva Vlada izigrava zakon, a time ga i krši, jer je zakonom uređeno da se nadzorni odbori i uprave imenuju putem javnog natječaja, a imenovanjem svakih šest mjeseci izbjegava se javni natječaj. Svakome je jasno, da ako ste imenovani na šest mjeseci, ne ćete nikakve ozbiljne pothvate poduzimati, jer se u šest mjeseci, naravno, ne može nikakav strukturalni zahvat napraviti.

Ovakav pristup nije poznat u nijednoj ozbiljnoj državi, a Vlada koja ima većinu za promjenu zakona, ako smatra da ga treba mijenjati, može ga izmijeniti. Ali, ne. Vlada Andreja Plenkovića krši zakon.

Zato nije ni čudo da kad Vlada krši zakon, da i te državne tvrtke izigravaju zakone, kao što vidimo u slučaju JANAF.

2. Drugi problem je što za svako imenovanje od šest mjeseci (a normalno bi bilo od četiri godine) mora biti sazvana skupština društva. Ta društva koja su u državnom vlasništvu, kao što su HEP, Jadrolinija, itd., imaju izrazito visoki temeljni kapital – a javno-bilježnički trošak za sazivanje takve skupštine određuje se prema visini temeljnog kapitala.

Evo jednog primjera – prema mojim informacijama, javnobilježnički trošak za jednu sjednicu skupštine društva, kao što su HEP ili Croatia Airlines, iznosi do 300 tisuća kuna.

Iz tog sam razloga postavila zastupničko pitanje na koje očekujem temeljiti odgovor, jer ovaj način upravljanja ne samo da je besmislen, i neefikasan, i nigdje ne postoji, nego je očigledno i neosnovano skup, jer ti novci koji završavaju kod javnog bilježnika ili u nečijem džepu, morali bi biti u državnom proračunu, tj. u džepu hrvatskih građana.

Ovakav način upravljanja državnim tvrtkama ima slijedeće rezultate: umjesto da te tvrtke uplaćuju milijarde kuna u državni proračun, jer su monopolisti i upravljaju nacionalnim prirodnim bogatstvima, te tvrtke zbog kadroviranja po načelu podobnosti a ne sposobnosti, prihoduju smiješne iznose u proračun. Svakom je jasno da nijedan sposobni menadžer ne bi dopustio da mu netko svakih šest mjeseci produljuje mandat.

Ovdje se ponovno nažalost postavlja pitanje pogodovanja odabranim javnim bilježnicima, kao i u slučaju ovršnog zakona, i istovremeno se ponovno time nanosi šteta hrvatskim poreznim obveznicima.

Očekujem odgovor u Ustavom i poslovnikom propisanom roku od 30 dana.

Prateći odluke Vaše Vlade primijetila sam, za moje shvaćanje potpuno nerazumljiv, niz odluka po pitanju imenovanja Nadzornih odbora i Uprava trgovačkih društava u kojima je vlasnik RH.

Uobičajeni poslovni standard u Europi i u velikom dijelu svijeta jest da se vodećim osobama daje povjerenje na vremensko razdoblje u kojemu je moguće kvalitetno obavljati povjerenu funkciju.

Praksa u državama EU jest da mandatno razdoblje članova nadzornih odbora i uprava je tri do četiri godine.

Moje pitanje glasi:

1. Iz kojeg je razloga predsjedniku uprave Croatia Airlines-a već osmi put mandat određen na šest mjeseci?

2. U kojim sve trgovačkim društvima u vlasništvu RH se Nadzornom odboru i Upravi određuju mandati od šest mjeseci, a u kojima od četiri godine?

3. Koliki je trošak javnog bilježnika za sve tvrtke u kojima se određuje šestomjesečni mandat, i to iznos troška

a) za svaku sjednicu skupštine društva koja je bila sazvana zbog izbora člana Nadzornog odbora ili Uprave?

b) sveukupni trošak plaćen javnim bilježnicima od 2016. godine do danas, a vezanih uz održavanje skupština na kojima su imenovani članovi nadzornih odbora i uprava?

4. Sve tražene podatke za točke 3a) i 3b) molim Vas dostavite mi u ukupnom iznosu, te razvrstane po trgovačkim društvima", stoji u zastupničkom pitanju saborske zastupnice Domovinskog pokreta.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.