NA JEDAN ODGOVOR ČEKA VEĆ 173 DANA

Vidović Krišto pisala Odboru za Ustav zbog Vlade, spominju se Tedeschi, Šeparović, proslava u Srbu...

Autor

bkk

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto u utorak je Odboru za Ustav poslala zahtjev za upućivanje prijedloga Ustavnom sudu zbog nepoštivanja ustavnih obveza od strane Vlade RH.

 

23.02.2021. u 12:52
Ispiši članak

U svom zahtjevu je napisala kako je jedan od mehanizama nadziranja rada Vlade od strane Hrvatskog sabora, institut zastupničkih pitanja, ustavna odredba prema kojoj je Vlada dužna u roku od 30 dana odgovoriti na zastupničko pitanje.

"Nažalost, Hrvatska vlada sustavno ne izvršava svoje ustavne obveze te osim što krši Ustav RH, ona djeluje protivno hrvatskim ugovornim obvezama o pristupanju EU. Vlada provodi zakone selektivno i otvoreno štiti društvene moćnike; time potiče društvenu nejednakost, korupciju i siromaštvo", ocijenila je zastupnica.

Tvrdi kako je Vladi uputila četiri zastupnička pitanja,"na koja ili nisam dobila odgovor ili sam primila dopis u kojem nije sadržan odgovor".

Pitanja i odgovori

Prvo pitanje od rujna prošle godine bilo je "Tko štiti protuzakonite radnje Emila Tedeschija", koji, kako navodi "koristi koncesiju za lovište Pelegrin na otoku Hvaru veličine 5.900.000 m2". Na ovo pitanje, kaže Vidović Krišto u svom priopćenju, odgovor još nije stigao, a prošla su 173 dana.

U studenom iste godine pitanje Andreju Plenkoviću je glasilo: "Koliki su bili prihodi odvjetničkog ureda sadašnjeg predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića koje je ostvario od strane državnih tvrtki i institucija?".

Vidović Krišto u priopćenju kaže da je na pitanje od 9. studenog 2020. dobila 15. siječnja 2021. dopis od predsjednika Vlade "u kojem on ne daje odgovor na postavljeno pitanje".

"Predsjednik Vlade u dopisu tumači poreznu tajnu po pitanju dobiti?! Ovdje je riječ o drskom ruganju svojim ustavnim obvezama od strane izvršne vlasti te pokušaju skrivanja podataka koji su javni i koji moraju biti javni. Izdaci državnih tvrtki za odvjetničke usluge moraju biti javno dostupne, a kako je riječ o informacijama koje se tiču predsjednika Ustavnog suda, tu je transparentnost prema javnosti tim važnija. Prošlo je 87 dana, odgovora nema", zaključuje zastupnica.

Svoj upit od srpnja 2020. Vidović Krišto ponavlja 9. studenog iste godine, a navodi da je pitanje postavljeno ministru financija Zdravku Mariću: "Na što točno (specifikacija) se troši iznos od 100.000 kn koji se iz Državnog proračuna izdvaja za morbidnu proslavu u Srbu?".

Kaže da je dopis stigao nakon 68 dana. "Navodi se nepovezane i nepotrebne podatke o rokovima Udruga za podnošenje financijskih izvješća. Stoga sam 9. studenog 2020. ponovno postavila isto pitanje, još uvijek nisam dobila odgovor. Ukupno su prošla 192 dana, odgovora nema".

U prosincu 2020. Vidović Krišto je poslala novo pitanje: "Zašto se članove Nadzornih odbora i Uprava mnogih državnih tvrtki imenuje na mandat od samo šest mjeseci, umjesto na zakonom predviđen mandat od četiri godine, i koliko se novaca za tu svrhu izdvaja iz Državnog proračuna? ".

"Na pitanje od 1. prosinca 2021. dobila sam 28. siječnja 2021. dopis od predsjednika Vlade u kojem on ne daje odgovor na postavljena pitanja. U tom dopisu on navodi prosječni iznos javnobilježničkog troška, ali metodologiju na temelju koje je izračunat taj prosjek ne navodi. To je izbjegavanje odgovora jer moje je pitanje eksplicite formulirano da tražim pojedinačni i sveukupni iznos za javnobilježničke usluge koje su od 2016. plaćene u svrhu produljivanja mandata članova Nadzornih odbora i Uprava na šest mjeseci. Prošla su 84 dana, odgovora nema", napisala je Vidović Krišto.

Ispravan odgovor i u roku

Podsjeća da je u poslovniku njemačkog Bundestaga propisano kako savezna Vlada na pisano zastupničko pitanje mora odgovoriti u roku od tjedan dana od primitka zastupničkog pitanja u kancelarskom uredu. "Temelj funkcionalne vladavine prava jest ispravno i doslovno izvršavanje zakona, pogotovo od najviših tijela državne vlasti, a osnova parlamentarne demokracije je efikasni nadzor legislative nad egzekutivom. Hrvatska vlada ne dopušta taj ustavno utemeljeni nadzor!", konstatirala je zastupnica u svom zahtjevu saborskom Odboru.

"Mi kao izabrani predstavnici naroda ne smijemo tolerirati kršenje Ustava od strane Vlade jer to kršenje, kao što znamo, rezultira siromaštvom naših građana, nejednakošću i općom društvenom depresijom. Hrvatski Sabor je dužan štiti interese hrvatskih građana!", stoji dalje u priopćenju Vidović Krišto koja od Odbora zahtjeva da od Ustavnog suda zatraži donošenje obvezujuće upute hrvatskoj Vladi da zastupnička pitanja mora ispravno i u poslovničkom roku odgovarati.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.