DOPIS O PRIVATIZACIJI CROATIA OSIGURANJA

Vidović Krišto pisala Hrvoj-Šipek: Plaćaju vas hrvatski građani, zbog nedjelovanja DORH-a imamo nepodnošljivu razinu korupcije i nepotizma

Autor

bl

Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto pisala je glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj-Šipek. U pismu je navela da je neprihvatljiva i sramotna činjenica da DORH nije obradio kaznenu prijavu u slučaju Croatia osiguranja. Također, podsjetila je na afere 'Spice', 'Bankomat' i Agrokor.

07.05.2021. u 12:48
Ispiši članak

Njezino objavu prenosimo u cijelosti.

"DOPIS DORH-u U SVEZI ISTRAGE O PRIVATIZACIJI CROATIA OSIGURANJA

Poštovana gospođo Hrvoj-Šipek,

U privitku Vam dostavljam dopis Ureda izvršne potpredsjednice Europske komisije, gđe Margarethe Vestager. Europska komisija je, naime, mišljenja da se istraga u slučaju privatizacije Croatia osiguranja mora provesti.

Neprihvatljiva je i sramotna činjenica da već sedmu godinu DORH nije obradio kaznenu prijavu u slučaju Croatia osiguranja. Tu Vas podsjećam na Izvješće Državne revizije za 2014. godinu koja je proces privatizacije Croatia osiguranja nedvojbeno ocijenila protuzakonitom.

Kao što znate Hrvatska je članica EU, te je, osim hrvatskog Ustava i različitih zakona, dužna poštivati i Ugovor o EU.

U članku 2. Ugovora o Europskoj uniji, kao i u preambulama Ugovora i Povelje o temeljnim pravima EU-a, te u skladu sa člankom 49. UEU-a, vladavina prava je temeljni postulat svih članica Europske unije, to znači i Republike Hrvatske.

Na ove činjenice Vas podsjećam iz razloga osvješćenja Vaše obveze pridržavanja zakona. Vama nitko nije dao pravo zakone primjenjivati selektivno ili ih prilagođavati političkim ili drugim potrebama. Jasno je da neprocesuiranje kaznene prijave u svezi Croatia osiguranja jest kršenje zakona jer je to nečinjenje u biti zaštita možebitnog kriminala. Vi na to nemate pravo, te s tim nečinjenjem Vi sami činite kazneno djelo.

Poznato mi je da primjerice u Bavarskoj nadležno Državno odvjetništvo odlučuje o osnovanosti kaznene prijave u roku od trideset dana. Nakon prvotne analize odlučuje uzima li je u obradu, ili je odbacuje. Ako je, pak, uzima u obradu, načelo je da se u što kraćem roku istraga završi, te se ili podigne optužnica, ili se istraga zaključuje i arhivira.

Naravno da složenost pojedinih slučajeva može zahtijevati duže vremensko razdoblje istrage. Međutim, i kod najsloženijih predmeta se istraga u velikoj većini slučajeva završi u roku od 6 mjeseci.

Vi ste u slučaju Croatia osiguranja dobili cjelokupnu dokumentaciju, može se reći, sve Vam je servirano, a i Državna revizija je vrlo profesionalno raščlanila protuzakonitost u tom privatizacijskom postupku.

Za zaključiti je da sedam godina neprocesuiranja ovog slučaja predstavlja grubo kršenje temeljnih postulata hrvatskog Ustava i Ugovora o EU. Kad se uz to još doda da sam Vam osobno u zadnjih šest mjeseci prijavila nekoliko slučajeva, u kojima se također ništa ne događa (npr. Brodotrogir), onda je jasno da DORH ne radi prema zakonu već prema nekim drugim pravilima koja svakako nisu zakonita.

Javne manipulacije od strane korumpiranih medija, kako DORH navodno istražuje korupciju ali da su predmeti presloženi i dugotrajni, potpune su neistine. To dokazuju i ova dva primjera, slučajevi Croatia osiguranje i Brodotrogir. Ti su slučajevi najprimitivniji oblik korupcije, te je nekolicina studenata ekonomije i prava u stanju u samo u nekoliko tjedana utvrditi sve činjenice.

Kod Brodotrogira država uplaćuje na stotine milijuna kuna kako bi se brodogradilište moderniziralo, a radnici imali dostojanstvene uvjete rada. Taj partner države, pak, ništa ne čini u pogledu svojih obveza. Brodogradilište nije modernizirano, 80 posto radnika više ne radi u tom brodogradilištu – a novca nema. Dovoljno je utvrditi koje je račune Brodotrogir plaćao, i jesu li ti računi ispostavljeni za stvarne ili izmišljene usluge. I tu se u načelu dokazuje kriminal.

Metoda rada DORH-a, sudova te političkih i medijskih moćnika su zaborav, i manipulacija kroz kontrolirane medije. Na taj se način više nitko ne sjeća afera kao što su 'Spice', 'Bankomat', pa čak i Agrokor.

Ali morate biti svjesni da Vas nitko nije ovlastio da kršite zakone, da Vas i zaposlenike Vašeg Ureda plaćaju hrvatski građani od svojih novaca, te da ste dužni raditi prema zakonu! U protivnom činite ozbiljna kaznena djela.

Zbog nedjelovanja DORH-a imamo nepodnošljivu razinu korupcije i nepotizma, što je glavni uzročnik siromaštva, nepravde, raseljavanja i, možda najgore, gubitka nade u dostižnost pravednog društva i dostojanstvenog života.

Morate biti svjesni da kršenje načela vladavine prava, u ovom slučaju kroz način djelovanja DORH-a, može dovesti i do pokretanja procedure protiv Hrvatske zbog kršenja Ugovora o EU, što bi za hrvatsku državu prouzročilo veliku materijalnu štetu. Kao što znate, za štetu netko mora i odgovarati.

Zahtijevam od Vas da DORH djeluje sukladno zakonu, sprovodi neovisno i profesionalno istrage te time štiti imovinu hrvatskih građana.

DOPIS DORH-u U SVEZI ISTRAGE O PRIVATIZACIJI CROATIA OSIGURANJA Poštovana gospođo Hrvoj-Šipek, U privitku Vam...

Objavljuje Karolina Vidović KrištoPetak, 7. svibnja 2021.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.