REAKCIJA ZBOG VUKOVARA I BBB-A

Vidović Krišto pisala Božinoviću: Utvrdite istinitost tvrdnje da je policajac Delija, svatko može navijati za koga želi, ali u ovom slučaju...

Autor

rj

Dvojica mladića u Vukovaru završila su u pritvoru nakon što je jedan od njih šakom napao policajca, a iz navijačke udruge BBB govore kako je njih policajac napao te kako se radi o simpatizeru kluba iz susjedne države. 

20.01.2021. u 14:39
Ispiši članak

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto je nakon poslanog priopćenja BBB-a javno zatražila ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića na reakciju i istraživanje cijelog slučaja. 

"Zbog osnovane sumnje da je došlo do teške zlouporabe u hrvatskoj policiji, upravo sam ovo pismo poslala ministru Božinoviću.

Poštovani gospodine ministre,

Kao predsjednici Odbora za obitelj, mlade i sport obratili su mi se pripadnici Udruge navijača Bad Blue Boys, s alarmantnim pritužbama na rad službenika PU Vukovarsko-srijemske županije. Njihove tvrdnje su slijedeće.

Nakon jednog među-navijačkog sukoba u Vukovara nekoliko navijača Bad Blue Boysa privedeno je u policijsku postaju u Vukovaru.

Kako nije bilo osnove za zadržavanje i pokretanje postupka protiv njih, privedeni navijači bili su izvrgnuti najprije verbalnim prijetnjama te svojevrsnom psiho-teroru, nakon čega su navijači ostavljeni s jednim policijskim službenikom, kojega navijači osobno poznaju, te tvrde da je dotični navijač Crvene Zvezde, te da je pripadnik navijačke skupine 'Delije'.

Taj policijski službenik, s ciljem izazivanja incidenta, počeo je fizički zlostavljati jednog od navijača, na što su mu njegovi kolege stali u obranu. Taj incident je izazvao reakciju policijskih službenika iz susjednih soba koji su dotrčali u prostoriju i, naravno, pritrčali u pomoć svome kolegi, ne znajući pozadinu incidenta.

Nakon što su mladići bili savladani od drugih policijskih službenika, policajac provokator je nekoliko puta nogom udario mladića koji je ležao na podu.

Kao predsjednica nadležnog Odbora za sport zahtijevam od Vas žurno:

1. Provjeru gore opisanog događaja, te utvrđivanje činjenica.

2. Utvrđivanje istinitost tvrdnje zlostavljanih mladića da je navedeni policajac navijač Delija. Naravno da svaki hrvatski državljanin, pa tako i dotični policajac, može navijati za koga želi i biti članom bilo koje navijačke skupine, osim u slučaju da ta navijačka skupina aktivno djeluje protiv integriteta i suvereniteta hrvatske države, i/ ili javno poziva na rušenje hrvatskog ustavnog poretka. Opće je poznato da navijači Crvene Zvezde slave zločine počinjene u Vukovaru te pozivaju na odcjepljenje Vukovara i pripajanje Republici Srbiji, što pričinjava ozbiljnu prijetnju našem ustavnom poretku. Nijedan državni službenik u RH, tako ni policajac, ne smije pripadati takvim organizacijama, te ukoliko im pripada mora trenutačno biti udaljen iz službe.

3. Ukoliko bi se potvrdile optužbe zlostavljanih mladića dužni ste utvrditi odgovornost nadzornih službi Vašeg ministarstva koji su dopustili da osobe koje pripadaju skupinama koje ugrožavaju ustavno-pravni poredak RH budu zaposlenici hrvatske policije.

Poštovani g. ministre,

Molim Vas za žurno djelovanje po ovom pitanju s obzirom na to je riječ o možebitnom kršenju temeljnih ljudskih prava koja su zajamčena Ustavom, te me izvijestite o učinjenom.

U Hrvatskoj nitko ne smije biti zlostavljan od hrvatskih državnih tijela zbog svoje nacionalnosti, rase, vjere, narodne pripadnosti, boje kože, itd.

S poštovanjem,

PREDSJEDNICA

Karolina Vidović Krišto

Na znanje:

- Gospodin Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH

- Gospodin Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora

- Gospodin Nikša Vukas, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost

- Gospodin Ivan Penava, gradonačelnik Grada Vukovara

- Udruga navijača Bad Blue Boys", stoji u poslanom pismu.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.