PREMA NACRTU MINISTARSTVA

VIDEO Započeti razgovori o novom Zakonu o radu: Mladi zaslužuju sklapati ugovore na neodređeno, uređuje se i rad od kuće

Autor

vm/h

Radna skupina za izradu prijedloga novog Zakona o radu (ZOR) održala je u utorak sastanak u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na kojem je predstavnicima sindikata i poslodavaca predstavljen nacrt zakona koji je izradilo Ministarstvo.

26.10.2021. u 15:54
Ispiši članak

Državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić rekao je nakon sastanka da su sindikatima i poslodavcima predstavili nacrt novog ZOR-a u kojem su posebno apostrofirani ugovori o radu na određeno vrijeme, po čemu je Hrvatska među najgorim europskim zemljama.

"Smatramo da je to vrlo nestabilan oblik rada i da mladi koji pretežno sklapaju ugovore na određeno vrijeme zaslužuju šansu sklapati ugovore na neodređeno. Tu smo unijeli dodatne izmjene kako bi omogućili što više ugovora o radu na neodređeno vrijeme", kazao je.

Pandemija korona virusa pokazuje da je rad od kuće budućnost u nekim djelatnostima, što je u prijedlogu posebno propisano, kako bi poslodavci i radnici bili sigurni da će se takav rad obavljati na primjeren način.

Jelić je istaknuo da su propisali i platformski rad (rad za taksi prijevoz, dostava hrane i sl.)  što do sada nije bilo dovoljno uređeno. Također, u novi ZOR moraju se uklopiti EU-ove direktive o transparentnosti i predvidljivim radnim uvjetima te o ravnoteži između poslovnog i privatnog života.

 

Neizvjesnost oko radnog vremena i prekovremenog rada

Upozorivši da radnici sve više odlaze iz Hrvatske u zemlje EU-a zbog preniskih plaća, predsjednik SSSH-a Mladen Novosel je ustvrdio da je problem u prevelikom broju ugovora na određeno vrijeme i neizvjesnosti u vezi rasporeda radnog vremena i prekomjernog prekovremenog rada.

Novosel u nacrtu prijedloga ZOR-a vidi napredak po pitanju plaća i pokušaj da se nešto poboljša oko ugovora o radu na određeno vrijeme, ali u vezi neizvjesnosti na poslu problem se dodatno pogoršava. 

Najavio je da će u pregovorima sindikati razgovarati o pokušaju izdvojenog reguliranja platformskog rada kako se njime ne bi sve ostale radnike stavilo u nepovoljniji položaj.

Predstavnik HUP-a Nenad Seifert rekao je kako je današnji sastanak bio konzultativne naravi, tako da sudionici nisu ulazili u pojedine članke ZOR-a, te najavio da će se radna skupina tjedno sastajati.

Istaknuo je kako su za poslodavce i dalje ključne točke fleksibilizacija sklapanja i prestanka ugovora o radu, te odredbi vezanih uz evidenciju radnog vremena.

Važno im je i uređenje rada na daljinu, platformskog rada te rješavanje problema radnika koji zbog korona virusa nisu mogli doći raditi, a poslodavac im nije mogao omogućiti rad, no sukladno važećem ZOR-u dužan im je isplatiti plaću kao da su radili.

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.