PRIJENOS DIONICA MERCATORA

'VAŽNA SKUPŠTINA' Dioničari Fortenova grupe glasat će o odlukama značajnim za poslovanje

Autor

lš/h

Dioničari Fortenova grupe na skupštini imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe u petak 12. ožujka, glasat će o važnim odlukama vezanim uz prijenos dionica Mercatora na Fortenova grupu, objavili su u četvrtak iz Fortenove.

04.03.2021. u 13:52
Ispiši članak

U priopćenju ističu da se ključne odluke koje će se naći pred dioničarima odnose na prijenos dionica Poslovnog sistema Mercator s Agrokora na Fortenova grupu. Ako one budu izglasane, Fortenova grupa dobit će odobrenje za proširenje postojećeg financijskog aranžmana s HPS Partners i VTB bankom u iznosu do najviše 390 milijuna eura, koje bi se koristilo za kreditiranje Mercatora od strane Fortenova grupe u svrhu refinanciranja Mercatorovog duga prema bankama.

Dioničari će također odlučivati i o zamjeni dionica koje Sberbank ima u Mercatoru za udjele u Fortenova grupi. Ukoliko zamjena dionica bude odobrena, na Fortenova grupu će se prenijeti 18,53 posto dionica Mercatora koje su u vlasništvu te ruske banke. Tom bi zamjenom udio Sberbanka u vlasništvu Fortenova grupe narastao na 44 posto.

Izglasavanjem i realizacijom tih odluka, a po dobivanju odobrenja regulatora za koncentraciju Mercatora i Fortenova grupe na tržištu Srbije, bile bi ostvarene sve preostale ključne pretpostavke za skori prijenos dionica Poslovnog sistema Mercator na Fortenova grupu, ističe se u priopćenju.

Član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško ocijenio je da je pred njima vrlo važna skupština jer će na njoj dioničari glasati o odlukama koje su iz nekoliko aspekata značajne za poslovanje.

"Prije svega, prihvaćanjem predloženih odluka vezanih uz Mercator ispunit će se zadnji preostali elementi nagodbe vjerovnika Agrokora", istaknuo je.

Posebno ga veseli što će se time i formalno zaključiti sve obveze koje proizlaze iz nagodbe i to točno tri godine nakon što je u složenim okolnostima prihvatio izazov upravljanja postupkom izvanredne uprave Agrokora.

"Izglasavanjem i provedbom odluka skupštine bit će konsolidirano vlasništvo unutar Grupe, novim financiranjem konsolidirat ćemo i kreditiranje, a time i ostvariti sve preduvjete za konsolidaciju maloprodaje na razini cijele regije i jačanje naše pozicije u toj djelatnosti. Ukoliko dioničari idući petak izglasaju predložene odluke, prijenos dionica Mercatora ćemo, vjerujem, zaključiti do kraja ovog mjeseca", istaknuo je Peruško.

Podsjetimo, Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK) bila je zaplijenila dionice Mercatora radi osiguranja naplate prekršajne kazne izrečene krajem prosinca 2019., što je blokiralo prijenos Mercatora na grupu Fortenova. No, Vrhovni sud Republike Slovenije u srpnju lani donio je presudu temeljem koje dionice Mercatora bez odlaganja moraju biti vraćene Agrokoru, proglasivši odluku AVK-a nezakonitom jer nije imala zakonski temelj za izdavanje rješenja o oduzimanju dionica. 

U međuvremenu, u rujnu lani Europska komisija bezuvjetno je, u skladu s Uredbom EU-a o koncentracijama, odobrila Fortenovi stjecanje kontrole nad Mercatorom, smatrajući da transakcija ne izaziva zabrinutost u pogledu tržišnog natjecanja u Europskom gospodarskom prostoru.

Sada bi se Mercator ponovno uključio u istu grupu društava kojoj je pripadao od 2014., kada je Agrokor stekao kontrolu nad Mercatorom, sve do travnja 2019. kada je na Fortenovu u sklopu restrukturiranja koncerna prenesena sva ostala imovina Agrokora, osim Mercatora.

U priopćenju iz Fortenove još se navodi da će, osim odluka vezanih uz Mercator, dioničari odlučivati i o ojačavanju Upravnog odbora Fortenova grupe u koji će, ukoliko prijedlog bude prihvaćen i izglasan, ući tri nova neizvršna člana – Roman Goltsov, Daniel Gusev i Damir Spudić kao stručnjaci s velikim međunarodnim iskustvom koji bi mogli značajno doprinijeti ostvarenju poslovnih ciljeva Fortenova grupe.

Istodobno, s izglasavanjem novih članova Upravnog odbora, na snagu bi stupila i ostavka koju je na poziciju neizvršnog člana Upravnog odbora podnio Miodrag Borojević. S izglasavanjem odluke o izboru novih članova Upravnog odbora, Borojević bi prestao biti član Upravnog odbora te bi ujedno prestale i njegove obveze u organima upravljanja u pojedinim društvima Fortenova grupe, kaže se u priopćenju.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.