VISOKA OPERATIVNA SPOSOBNOST

Vatrogasci angažirani u cijeloj Hrvatskoj, bore se protiv korone i posljedica potresa

Autor

ri

Uz sve redovne aktivnosti, od gašenja požara do tehničkih intervencija, vatrogasci na području cijele Hrvatske aktivirani su na suzbijanju korona virusa. Iako ovaj novi angažman traži značajne ljudske i materijalne resurse, nije doveo do pada operativne sposobnosti vatrogasaca.

03.04.2020. u 16:30
Ispiši članak

O obimu vatrogasnog posla, koji bi se u redovnoj situaciji u ovom razdoblju većinom sveo na intervencije na požarima otvorenog prostora, govori podatak da je na području Sisačko-moslavačke županije samo u dva dana bilo ukupno 96 izvanrednih događaja na kojima je sudjelovalo 167 vatrogasaca s 97 vozila.

U razdoblju od 24. do 30. ožujka angažirano je ukupno 67 vatrogasaca iz 11 vatrogasnih postrojbi u nadležnosti VZŽ Ličko - senjske koji provode zadaće u potpori policijskim službenicima na šest policijskih punktova u Županiji i u provedbi ophodnji na području Općine Plitvička jezera. Na području Grada Novalje vatrogasci dva puta tjedno dezinficiraju javne gradske prostore i površine, kao i trgovačke objekte te dostavljaju i distribuiraju sredstva za dezinfekciju. U istom su vremenskom razdoblju i pripadnici Međimurske županije, uz ostale redovne aktivnosti, obavljali ophodnju po naseljima, a ukupno je bilo angažirano 1.759 vatrogasaca. Vatrogasci Zagrebačke županije u istom su razdoblju zabilježili 591 događaj u kojem je bilo angažirano 1884 vatrogasaca s 1262 vozila, a osim ophodnje, vatrogasci su prevozili i osobe u samoizolaciju te karantenu. I na području Varaždinske županije svakodnevno oko 400 vatrogasaca sudjeluje u ophodnjama. 

Članice Splitsko–dalmatinske županije angažirale su ukupno 201 vatrogasca na obilasku gradova i općina, dežurstvo na punktovima zajedno sa pripadnicima MUP-a, dezinfekcija ulica i prostora ispred ljekarni, benzinskih postaja i trgovina te na obilasku starijih osoba i dostava namjernica i lijekova. 

"Uz sve navedeno, jučer su vatrogasci OP Kaštela uz pomoć OP Solin i Split odlučno reagirali na požare koji su istovremeno nastali na četiri mjesta uz prugu u Kaštelima. Brzim angažmanom potrebnih snaga, požari su stavljeni pod kontrolu", rekao je županijski zapovjednik Dražen Glavina. 

U 26 općina i tri grada na području Koprivničko-križevačke županije, angažirano je između 90 i 100 pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava koji organizirano u suradnji s ophodnjama Policijske uprave Koprivničko-križevačke obilaze i prate kršenje mjere o zadržavanju na javnim mjestima. Vatrogasci iz javnih vatrogasnih postrojbi gradova Koprivnice, Đurđevac i Križevci nastavljaju s obavljanjem redovnih aktivnosti, a prema naputcima o načinu postupanju vatrogasaca za vrijeme trajanja korona virusa. I na području Osječko-baranjske, Primorsko-goranske i Požeško-slavonske županije u prosjeku oko 80 vatrogasaca sudjeluje u aktivnostima sprječavanja širenja zaraze korona virusa.    

Vatrogasci Grada Zagreba su i dalje mahom angažirani na sanaciji posljedica potresa. Od ukupno zabilježenih 3093 intervencije od početka godine, od 22. ožujka do danas odrađeno je 2327 hitnih intervencija. Većinom se radi o tehničkim intervencijama, a odrađen je i 41 požar.  Na terenu je u petak šest visinskih vozila JVP Zagreb, visinska vozila iz Splita, Dubrovnika, Rijeke, Krapine, Osijeka, Velike Gorice, Slavonskog Broda, Slatine, Varaždina kao i privatne tvrtke koji su se stavili na raspolaganje. Djeluju i ekipe dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca s navalnim i tehničkim vozilima. Trenutno je zaprimljeno preko 600 dojava o sanaciji objekata oštećenih u potresu.     

Na kraju bitno je spomenuti i da su trojica hrvatskih vatrogasaca pozitivna na korona virus, ali sva trojica su dobro te se oporavljaju. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.