PREGLED ZA NEDJELJU

Korona diljem Hrvatske: U 16 županija 85 novozaraženih osoba

Autor

rj/bl/h

Donosimo pregled objava županijskih stožera za nedjelju.

12.07.2020. u 09:24
Ispiši članak

ŽUPANIJE S NOVIM SLUČAJEVIMA KORONA VIRUSA: Virovitičko-podravska (pet), Osječko-baranjska (tri), Primorsko-goranska (jedan), Istarska (16), Vukovarsko-srijemska (sedam), Grad Zagreb (24), Krapinsko-zagorska (jedan), Zadarska (tri), Splitsko-dalmatinska (pet), Zagrebačka (sedam), Brodsko-posavska (šest), Požeško-slavonska (dva), Šibensko-kninska (dva), Karlovačka (dva), Sisačko-moslavačka (jedan)

14.30 Nakon dva dana bez novozaraženih, u Sisačko-moslavačkoj županiji je u posljednja je 24 sata evidentirana jedna osoba pozitivna na korona virus i to iz Kutine.

Novozaražena osoba iz Kutine, koja je trenutačno najveće županijsko žarište, u posljednje je vrijeme bila u samoizolaciji i nije ostvarila nikakve kontakte. 

Županijski stožer Civilne zaštite ponovo je žiteljima županije uputio apel da se pridržavaju uputa i preporuka nacionalnog stožera jer uspjeh borbe protiv ove bolesti ovisi o svijesti i disciplini svih građana.

13.25 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u nedjelju nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze korona virusom, a tri su osobe izliječene, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

U dubrovačkoj bolnici je zbrinuto pet zaraženih, ističu iz županijskog stožera.

Od početka pandemije analizirano je ukupno 4613 uzoraka.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u samoizolaciji je 147 osoba. U protekla 24 sata zabilježeno je jedno kršenje te mjere, što je ukupno 40 od početka pandemije.

Županijski stožer Civilne zaštite apelirao je na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

13.00 U Ogulinu su u nedjelju zabilježene dvije novooboljele osobe od Covida-19, a jedan od njih je nezdravstveni zaposlenik bolnice.

U Ogulinu je trenutno 18 aktivnih slučajeva i obrađeni su svi njihovi kontakti i to u gradskoj upravi, ugostiteljstvu, bolnici, među novinarima i drugdje.

Iz  Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije izvijestili su da su epidemiolozi poduzeli mjere utvrđivanja svih kontakata i ostale nužne mjere sprječavanja širenja zaraze u Ogulinu, a danas će se obaviti i protuepidemijska dezinfekcija bolnice.

Poduzete su i druge nužne mjere kako bi se zaštitila bolnica i pacijenti, te bolnica i dalje normalno funkcionira, priopćeno je.

U Karlovačkoj županiji aktivnih je slučajeva 34 i to u Ogulinu 18, u Karlovcu 12, u Slunju tri te u Dugoj Resi jedna osoba. 

Uz 30 ozdravljenih i jednoga umrlog pacijenta, u Karlovačkoj je županiji od sredine ožujka identificirano 65 slučajeva Covida-19.

Stožer je narednu tiskovnu konferenciju najavio za ponedjeljak u 12.30 ispred ogulinske Opće bolnice.

12.44 U Šibensko-kninskoj županiji dvije su novooboljele osobe. Riječ je o jednoj muškoj osobi srednje životne dobi i jednoj mlađoj ženskoj osobi, oboje s prebivalištem u Kistanjama. U tijeku je epidemiološka obrada za ta dva slučaja. U posljednja 24 sata uzet je 21 uzorak, a testirano ih je devet. 

12.38 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava kako na području županije nema zabilježenih novih slučajeva bolesti COVID-19 te kako je zdravstveno i epidemiološko stanje stabilno.

Svi do sada pristigli uzorci izuzeti iz opće populacije u posljednja 24 sata su negativni čime je Koprivničko-križevačka županija i dalje jedina u Hrvatskoj bez novih slučajeva i aktivnog pozitiviteta na korona virus. Od početka epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane korona virusom na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je 99 slučajeva oboljenja.

12.30 Na području Brodsko-posavske županije šest je novih pozitivnih osoba na korona virus, a na području Požeško-slavonske dvoje novozaraženih, potvrđeno je iz Županijskih stožera.

Trenutno su 72 aktivna slučaja, a 478 osoba je u samoizolaciji.

Od početka pandemije u Brodsko-posavskoj županiji registrirano je 120 osoba pozitivnih na korona virus.

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije u nedjelju je izvijestio o dva nova slučaja zaraze korona virus.

Pet osoba je pod nadzorom liječnika u bolnici, a 70 je u kućnoj izolaciji.

11.46 U Zagrebačkoj županiji je sedam novooboljelih osoba od korona virusa, izvijestio je u nedjelju Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije.

"Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do nedjelje, 12. srpnja do 11 sati evidentirano je 206 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim korona virusom. U odnosu na podatke od subote, radi se o sedam osoba više", istaknuli su u priopćenju.

"Tako su na području Zagrebačke županije trenutno aktivna 63 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 135 osoba, a osam osoba je preminulo", kažu u Stožeru civilne zaštite Zagrebačke županije.

Iz Stožera apeliraju na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

"Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana", poručuju iz stožera Zagrebačke županije.

11.37 Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 115 obrađenih testova s područja te županije, pet je novooboljelih osoba i to dvije iz Splita, jedna sa Šolte, jedna iz Baške Vode i jedna iz Muća. Od ukupnog broja novooboljelih osoba u nedjelju, troje su kontakti prethodno oboljelih dok se dvije osobe epidemiološki obrađuju. 

U samoizolaciji se nalazi 559 osoba, a četiri osobe nalaze se na bolničkom liječenju u KBC-u Split.

11.20 Tri su novooboljele osobe na području Zadarske županije, a ukupni broj oboljelih od Covida-19 sada je 46, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

U priopćenju se ne navodi jesu li novooboljele osobe povezane s prošlotjednim vjenčanjem na kojemu se zarazilo 25 ljudi.

Na Covid odjelu zadarske Opće bolnice hospitalizirano je petero pacijenata, jučer je testirano je 155 uzoraka, a u samoizolaciji su 523 osobe.

U protekla 24 sata službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje propisane samoizolacije.

11.12 Na području Krapinsko-zagorske županije u nedjelju je evidentirana jedna osoba pozitivna na korona virus i to iz Krapinskih Toplica.

Trenutno je devet aktivnih slučajeva zaraze korona virusom na području Krapinsko-zagorske županije.

U samoizolaciji je 49 osoba.

U protekla 24 sata testirano je 46 uzoraka, od kojih je 31 negativan, jedan nalaz je pozitivan, dok se za 14 uzoraka čekaju rezultati. 

11.06  Jedna od u subotu oboljelih osoba u Karlovačkoj županiji je djelatnik bolnice u Ogulinu. Riječ je o nezdravstvenom djelatniku, a poduzete su sve nužne mjere kako bi se zaštitila bolnica i pacijenti. Kontakti oboljele osobe evidentirani su i stavljeni pod mjere samoizolacije te bolnica i dalje normalno funkcionira.

10.26 U Zagrebu su 24 novooboljele osobe od korona virusa, izvijestio je u nedjelju Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". 

"U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' provedeno je 216 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježena su 24 nova slučaja. Posljedično tome, za 78 osoba određena je mjera samoizolacije", istaknuli su u priopćenju.

Naglasili su da je od 24 novooboljele osobe od korona virusa, njih 11 su kontakti prethodno oboljelih osoba, šest je osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, jedna je osoba izložena u noćnom klubu, jedna je osoba doputovala iz Njemačke, a ostali su izloženi na različitim događanjima.

"Trenutno je u Gradu Zagrebu 387 aktivnih slučajeva i 946 aktivnih samoizolacija", ističu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". 

10.15 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je sedam novih pozitivnih osoba na COVID-19 (četiri osobe iz Ivankova, jedna iz Bobote, jedna iz Trpinje i jedna iz Vukovara).

10.00 Tijekom protekla 24 sata, uzorkovanjem na terenu i u Općoj bolnici Pula, uzeto je 211 uzoraka briseva. Ispitivanjem u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, potvrđeno je 16 pozitivnih slučajeva na području Istarske županije.

Kod tri osobe radi se o kontaktu s već pozitivnom osobom.

Dvije osobe pregledane su u OHBP Opće bolnice Pula radi osnovne bolesti te je protokolarnom obradom potvrđen pozitivan bris na COVID-19.

Epidemiološka obrada je u tijeku, kao i dekontaminacija prostora. Zdravstvene usluge u Općoj bolnici Pula pružaju se redovno.

U Domu za starije i nemoćne osobe "Atilio Gamboc" u Umagu, potvrđeno je 11 pozitivnih briseva, od čega su šest štićenika i pet djelatnika. Provode se sve protuepidemijske mjere i obavljaju dodatna uzorkovanja, izvijestio je Stožer Istarske županije. 

09.55 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema novozaraženih osoba korona virusom.

09.50 Na području Primorsko-goranske županije jedna je novozaražena osoba. Riječ je o kontaktu već ranije oboljele osobe te se nalazi na kućnom liječenju. 

09.25 Na području Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata obrađeno je 110 uzoraka od kojih su tri bila pozitivna na korona virus, i to za dvije osobe iz Đakova i jednu iz Silaša (Općina Šodolovci). Na području županije ukupno su na korona virus pozitivne 332 osobe. U subotu je u ovoj županiji prijavljeno čak 50 novih slučajeva, što predstavlja znatno veću brojku u odnosu na nedjelju. 

09.15 Petero je novozaraženih na području Virovitičko-podravske županije. 

"Od pet novozaraženih tri osobe su povezane s maturalnom zabavom, događajem na kojem su zaražene dvije osobe kod kojih smo ovoga tjedna utvrdili da su pozitivne na Covid-19“, rekao je dr. Venus.

Jedan novozaraženi slučaj otkriven je prilikom rutinske analize i uzimanja uzoraka kao dio procedure prije odlaska na operativni zahvat, a u drugom slučaju riječ je o trudnici.

"Od pet novih slučajeva samo jedna osoba je imala blage simptome bolesti, dok su ostali bez simptoma", objasnio je Venus.

Na području Virovitičko-podravske županije trenutno je osam oboljelih osoba, a 70 je u samoizolaciji. U proteklih 24 sata testirano je 26 osoba, a od početka pandemije 1572.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.