KORONA U HRVATSKOJ

Brodsko-posavska županija ima 31 novi slučaj; najviše zaraženih u svadbama i okupljanjima

Autor

lb/sk/bl

Županijski stožeri civilne zaštite objavljuju podatke o epidemiološkoj situaciji po pojedinim županijama. Stanje možete pratiti uživo na portalu Direktno.

17.09.2020. u 08:28
Ispiši članak

ŽUPANIJE S NOVIM SLUČAJEVIMA: Požeško-slavonska (12), Primorsko-goranska (osam), Sisačko-moslavačka (jedan), Osječko-baranjska županija (11), Bjelovarsko-bilogorska (jedan), Istarska (tri), Vukovarsko-srijemska (tri), Zadarska (11), Zagrebačka (11), Dubrovačko-neretvanska (12), Grad Zagreb (45), Šibensko-kninska (četiri), Ličko-senjska (sedam), Brodsko-posavska (31), Karlovačka (šest), Virovitičko-podravska (tri), Međimurska (jedan), Krapinsko-zagorska (pet)

ŽUPANIJE S PREMINULIMA: Splitsko-dalmatinska (jedan), Dubrovačko-neretvanska (jedan)

16.15 U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije pet je novih osoba pozitivnih na korona virus, sa prebivalištima na području Pregrade, Đurmanca, Petrovskog, Radoboja i Zagorskih Sela. U istom je razdoblju pristiglo 82 negativnih nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za pet uzoraka. Aktivno je 60 slučajeva a u samoizolaciji se nalazi 326 osoba.

Na korona virus pozitivna je i osoba koja pohađa Srednju školu Zlatar te je u konzultacijama s epidemiološkom službom odlučeno da učenici koji pohađaju isti razred 17. i 18. rujna nastavu prate online.  Također, zbog predostrožnosti, nastavu na daljinu prate i učenice i učenici jednog razreda u Srednjoj školi Pregrada u kojem više učenika istog razreda ima lagano povišenu tjelesnu temperaturu. Zbog postojanja rizika eventualne zaraze na nastavi od četvrtka nije ni dvoje nastavnika iste škole. Budući da je više učenika sa laganom tjelesnom temperaturom bilo smješteno u učeničkom domu Srednje škole Pregrada, u domu je izvršena dezinfekcija njihovih soba i svih zajedničkih prostorija.

Eventualne nove promjene u odvijanju nastave bit će organizirane u konzultaciji s epidemiološkom službom, ovisno o razvitku epidemiološke situacije, a sve u skladu s uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

14.00 Od uzoraka uzetih u srijedu, svi nalazi su negativni. U četvrtak do 11 sati testirana je 101 osoba u Međimurskoj županiji, 31 nalaz je negativan, jedan je pozitivan, a uzeti uzorci su u obradi.

Do sada je ukupno testirano 5382 osobe. Trenutno je aktivnih 21 pozitivnih na SARS-CoV-2 virus te je 110 osoba u samoizolaciji, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite te županije.

13.40 Na području Virovitičko-podravske županije, tri su novo zaražene osobe virusom SARS-CoV-2. Radi se o dva muškarca i ženi, koji su srednje i starije životne dobi. Jedna osoba je asimptomatska, a dvije su s blažim simptomima Covida-19.

Istodobno, oporavilo se petero osoba, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Bilanca je to 77 testiranih osoba u posljednja 24 sata, od čega je njih 74 bilo negativno, a troje navedenih bilo je pozitivno na korona virus. U Općoj bolnici Virovitica, trenutno je hospitalizirano petero Covid-19 pacijenta.

Troje je starije, a dvije srednje životne dobi. Osim jedne osobe koja se asimptomatska, ostali imaju brojne komorbiditete, a od čega troje ima srednje teške oblike bolesti, a jedna osoba teži oblik, ali on još uvijek ne zahtijeva mehaničku ventilaciju. Trenutno su 217 osoba u samoizolaciji.

13.01 Od ukupno pristiglih 96 nalaza u posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji je šest novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 . Dvije ženske osobe iz Ozlja, jedna ženska osoba iz Draganića i tri osobe iz Karlovca, dvije muške i jedna ženska osoba. U tijeku je epidemiološka obrada grupiranja osoba pozitivnih na Covid-19 koje su povezane s jednim crkvenim zborom. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 236 osoba. U samoizolaciji se nalazi 210 osoba.

12.54 U Brodsko-posavskoj županiji u četvrtak je zabilježena 31 novozaražena osoba, izvijestili su iz Županijskog stožera Civilne zaštite i dodali da su svatovi i javna okupljanja i dalje generator većeg broja zaraženih. Načelnik Stožera Stjepan Bošnjaković potvrdio je i informaciju o stavljanju Brodsko-posavske županije na crvenu listu Njemačke od srijede.

Stavljanje na crvenu listu ne znači zabranu ulaska u Njemačku, već obavezu predočenja negativnog nalaza na korona virus.

Među novooboljelima su i tri učenika, zbog čega je još jedan srednjoškolski razred morao u samoizolaciju, izvijestio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

Dodao je da su svatovi i javna okupljanja i dalje generator većeg broja zaraženih. Zbog toga Stožer planira postojeće mjere produžiti i na listopad.

Prema riječima ravnatelja slavonskobrodske bolnice Josipa Samardžića, u bolnici je 15 pacijenata pozitivnih na korona virus. Prema njegovim riječima, 64 djelatnika bolnice je u samoizolaciji a njih 18 je pozitivno.

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije izvijestio je o 12 novooboljelih od korona virusa.

S područja te županije trenutno je 127 osoba pozitivno na korona virus, a 10 osoba je pod liječničkim nadzorom u bolnicama u Požegi, Osijeku i Zagrebu.

Pod mjerom samoizolacije trenutno je 531 osoba.

Prema podacima stožera, privatna i javna okupljanja i dalje su generator većeg broja oboljelih.

12.13 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata sedam je novooboljelih osobe od Covida-19.

Dvije oboljele osobe su s područja Grada Otočca, dvije s područja Općine Plitvička jezera, po jedna oboljela osoba  s područja Grada Gospića, Grada Senja te Općine Vrhovine. 

U stacionaru DZ Senj je preminula osoba kojoj je postmortalno uzet bris čiji nalaz je došao pozitivan. 

SS Plitvička jezera prelazi na model C održavanja nastave (online nastava) s obzirom da je potvrđen pozitivan nalaz jednom profesoru i od dva učenika. Učenicima istog razreda i profesorima koji su bili u bliskom kontaktu s oboljelima je izrečena mjera samoizolacije. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno su oboljele 123 osobe od Covid-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 52 aktivnih slučaja, 69 osoba je izliječena te dvije osobe preminule.

U protekla 24 sata testirano je 26 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 240 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere  poštivanja izrečenih mjera samoizolacije "Covid-19" kojom prilikom nije  utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.

11.45 Na području Šibensko-kninske županije četiri su osobe oboljele od Covid-19 infekcije; dvije osobe iz Šibenika, jedna iz Drniša te jedna s područja Općine Tisno.

Trenutno je 40 aktivnih slučajeva oboljenja od Covid-19 infekcije. Pet osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, od kojih je jedna na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 126 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 214 osoba.

11.26 U Gradu Zagrebu testirano je 860 osoba, 45 je novih slučajeva zaraze. Izliječeno je 40 osoba, rečeno je na press konferenciji zagrebačkog stožera. Među zaraženima su jedan učenik i korisnica doma za starije, izvijestio je u četvrtak zagrebački Stožer civilne zaštite.

Aktivni broj slučajeva u Zagrebu je 471, a 40 osoba je izliječeno, kazao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar na konferenciji za novinare.

Među novozaraženima, 13 osoba imaju negativnu epidemiološku anamnezu, 23 su kontakti od prije pozitivnih, tri su slučaja uvoza iz Bosne i Hercegovine i jedan iz Francuske, a tri su novooboljele osobe povratnici s godišnjih odmora.

Testiranjem je ustanovljena zaraza kod jednog učenika 2. razreda 10. gimnazije pa je samoizolacija određena za 25 učenika njegova razreda.

Također, jedna asimptomatska korisnica doma za starije i nemoćne u Zagrebu pozitivna je na korona virus. Šostar je izvijestio da su svi korisnici kata na kojem je bila smještena stavljeni u samoizolaciju i uzeti su im brisevi.

11.11 Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 12 zaraženih osoba. Riječ je o tri muške i dvije ženske osobe iz Dubrovnika, jednoj muškoj i dvije ženske osobe iz Opuzena, jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi iz Metkovića, jednoj muškoj osobi iz Konavala te jednoj ženskoj osobi iz Korčule.

Među oboljelima se nalaze i tri srednjoškolca iz Dubrovnika, Korčule i Metkovića te jedan osnovnoškolac iz Dubrovnika. Posljedično, u samoizolaciji je 23 učenika iz jedne srednje škole u Dubrovniku, 17 učenika iz srednje škole u Metkoviću, 18 učenika iz srednje škole u Vela Luci, te 22 učenika iz osnovne škole u Dubrovniku.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 17 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su na respiratoru tri osobe. Preminula je jedna muška osoba (1941. god). Izliječeno je 16 osoba – 11 iz Dubrovnika, tri iz Metkovića, jedna iz Opuzena i jedna iz Ploča.

U samoizolaciji nalazi se 519 osoba.

10.21 U Zagrebačkoj županiji u četvrtak je zabilježeno 11 novozaraženih osoba korona virusom - po troje u Velikoj Gorici i Svetom Ivanu Zelini, dvoje u Samoboru i po jedna osoba u Dugom Selu, u Bistri i Klinča Selu, a  jedan razred Srednje škole u Zaprešiću je u samoizolaciji zbog pozitivnog učenika.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas zabilježene su 634 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim korona virusom, izliječeno je 449 osoba, a 13 ih je preminulo.

Trenutno su aktivna 172 slučaja.

Od 11 novooboljelih osoba dva su kontakti prethodno oboljelih, tri slučaja povezana su s privatnom proslavom, jedan slučaj je povezan s boravkom u Bosni i Hercegovini, dok je za pet slučajeva nejasna epidemiološka anamneza.

Samoizolacija je propisana za još 58 osoba.U samoizolaciji je jedan razred Srednje škole u Zaprešiću zbog pozitivnog učenika. Epidemiološka obrada je u tijeku.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelirao je na sve stanovnike da se pridržavaju mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

10.11 Prema izvješću Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 653 obrađena testa u četvrtak je 76 novooboljelih osoba pozitivno na Covid-19 infekciju i to iz Splita (35), Baške Vode (jedan), Dicma (jedan), Dugog Rata (jedan), Dugopolja (jedan), Hvara (jedan), Imotskog (dva), Kaštela (pet), Klisa (jedan), Lećevice (jedan), Marine (jedan), Omiša (jedan), Podbablja (jedan), Podstrane (tri), Primorskog Doca (jedan), Prološca (jedan), Sinja (pet), Solina (četiri), Starog Grada (jedan), Supetra (jedan), Trilja (pet) i Trogira (tri) osobe.

Od 76 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 38 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1264 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju nalazi se 49 pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se tri osobe nalaze na respiratoru.

Jedna osoba nalazi se u karanteni.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je ženska osoba stara 88 godina. Preminula osoba je uz brojne komoborbiditete bila pozitivna i na Covid infekciju.

10.05 U posljednja 24 sata zabilježeno je 250 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj 2108. Među njima je 300 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta, a dvije osobe su preminule. Detaljnije pročitajte OVDJE.

10.02 Na području Zadarske županije 11 je novooboljelih osoba od korona virusa. Od ukupnog broja pet je ženskih i šest muških osoba sa područja Grada Zadra (pet), Benkovca (jedan) Kali (jedan), Poličnika (jedan), Privlake (jedan) i Vira (dva).

9.58 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nisu evidentirani novi slučajevi zaraze korona virusom.

U istom razdoblju evidentirana su četiri nova slučaja oporavka, čime je aktualni broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji 28, čemu treba pribrojiti jednog hospitaliziranog stranog državljanina i dvije hospitalizirane osobe iz druge županije. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin i dalje se nalazi deset osoba, od čega je sedam osoba iz Varaždinske županije, dok se dvije osobe liječe u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu.

Na liječenju kod kuće nalazi se 19 osoba. Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji su 193 registrirana slučaja zaraze, a dodatnih 15 slučajeva se pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

9.49 Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su tri nove pozitivne osobe, jedan osoba iz Vinkovaca, jedna iz Štitara i jedna iz Vođinaca. Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 722, od kojih su 610 osoba izliječene, a ukupno je 15 preminulih osoba. Trenutno su četiri osobe hospitalizirane zbog Covid-19 bolesti.

U samoizolaciji na području županije je 331 osoba.

9.30 Istarskoj županiji tijekom protekla 24 sata ispitano je 308 uzoraka od kojih su tri pozitivna. Kod dvije osobe radi se o uvezenom slučaju, od kojih je jedna strani državljanin iz Kosova, a u Hrvatskoj je iz poslovnih razloga.

Za jednu osobu je u tijeku epidemiološka obrada. Izliječena je jedna osoba. Trenutno je 48 aktivnih Covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 245 osoba.

9.23 Koprivničko-križevačkoj županiji nema novih slučaja zaraze. Četiri osobe su proglašene zdravima, na bolničkom liječenju su dvije osobe, a u ovom trenutku na području županije je 25 aktivnih slučajeva.

9.12  Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jedna je novozaražena osoba korona virusom, a riječ je o osobi s područja grada Garešnice.

8.22 Tijekom posljednja 24 sata u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirana su 322 uzorka od kojih je 11 pozitivno na korona virus. Šest osoba je iz Osijeka, po dvoje iz Strizivojne i Čepina te jedna osoba iz Erduta.

Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 20 osoba oboljelih od korona virusa, od kojih je dvoje na respiratoru.

Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili 76 novih kontakata, pa je trenutno na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji 338 osoba.

8.15Požeško-slavonskoj županijina posljednjem testiranju obrađeno je 176 uzoraka, od kojih je 12 pozitivnih.

Trenutno je aktivno 127 slučajeva zaraze korona virusom, 117 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 10 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 531 osoba, a ukupno je testirano 7768 osoba.

Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

8.09 U Primorsko-goranskoj županiji u četvrtak je osam novozaraženih osoba i 11 ozdravljenih. Prema najnovijim informacijama, 94 su aktivna slučaja COVID-19 bolesti. U samoizolaciji je 317 osoba.

Sve zaražene osobe kontakti su ranije zaraženih i među njima je i troje pozitivne djece s blagim simptomima. Ukupno su od početka epidemije umrle četiri osobe.

8.04 U Sisačko-moslavačkoj županiji, u četvrtak jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o osobi s područja općine Lekenik koja je bila pod zdravstvenim nadzorom tipa samoizolacije u kući, izvijestili su iz lokalnog stožera. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.