KORONA U HRVATSKOJ

Velik broj slučajeva u Primorsko-goranskoj županiji; u Zagrebu novih 38

Autor

mn/bl

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je u utorak o 204 novozaraženih od Covida-19 u Hrvatskoj. Donosimo vam najnovije informacije županijskih stožera.

24.09.2020. u 08:11
Ispiši članak

ŽUPANIJE S NOVIM SLUČAJEVIMA: Sisačko-moslavačka (sedam), Požeško-slavonska (11), Primorsko-goranska (36), Osječko-baranjska (dva), Istarska (dva), Splitsko-dalmatinska (41), Zadarska (pet), Ličko-senjska (jedan), Dubrovačko-neretvanska (sedam), Bjelovarsko-bilogorska (pet), Brodsko-posavska (tri), Zagrebačka (16), Grad Zagreb (38), Šibensko-kninska (četiri), Međimurska (pet), Koprivničko-križevačka (pet), Vukovarsko-srijemska (pet), Varaždinska (jedan), Krapinsko-zagorska (pet), Karlovačka (11), Krapinsko-zagorska (pet)

ŽUPANIJE S PREMINULIMA: Brodsko-posavska (jedan)

16:00 U protekla 24 sata je na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je pet novih osoba pozitivnih na korona virus, s prebivalištima na području Krapine (dva), Velikog Trgovišća (dva) i Pregrade (dva). U istom razdoblju ozdravilo je 18 osoba, a pristiglo je i 88 negativnih nalaza.

13.59 Ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović izjavio je u četvrtak da je petero korisnika Doma za starije osobe u Delnicama s izraženijim simptomima korona virusa preventivno smješteno u riječku bolnicu, a da ih je većina zaraženih bez simptoma ili s blažim simptomima.

Mićović je naglasio da je to do sada najveći dnevni broj zaraženih u Primorsko-goranskoj županiji, a procjenjuje se da se zaraza proširila nakon što je zaražena jedna od njegovateljica u domu.

Iz županijskog Stožera za civilnu zaštitu u četvrtak ujutro su izvijestili da je u Primorsko-goranskoj županiji potvrđena zaraza korona virusom kod još 36 osoba, od kojih je 28 korisnika Doma za starije osobe u Delnicama.

Testirano je 47 osoba iz doma u Delnicama, kod njih 28 potvrđen je korona virus, svi će biti odgovarajuće zbrinuti, a ostalih osam zaraženih osoba su kontakti ranije zaraženih osoba.

Stanje u Domu za starije osobe u Delnicama komentirao je uoči sjednice Županijske skupštine i župan Zlatko Komadina rekavši da mu je žao što Gorski kotar više nije "korona free zona." Rekao je da je testirano više od 90 korisnika te da će svi korisnici i djelatnici uskoro biti testirani na korona virus.

13.31 Od 130 pristiglih nalaza, u Karlovačkoj županiji njih 11 je pozitivno na korona virus, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

Oboljelo je šest muškaraca i pet žena. Sedmero novooboljelih je iz Karlovca, a po dvije su osobe iz Duge Rese i Vojnića.

13.01 U protekla 24 sata je na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je pet novih osoba pozitivnih na korona virus, sa prebivalištima na području Grada Krapina (dva), Općine Veliko Trgovišće (dva) i Grada Pregrada (jedan). U istom razdoblju ozdravilo je 18 osoba, a pristiglo je i 88 negativnih nalaza.

Ukupni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 87. U samoizolaciji se nalaze 644 osobe.

12.54 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze korona virusom. 

Radi se o mlađoj osobi, koja je bila bliski kontakt prethodno potvrđene Covid-19 pozitivne osobe, a liječit će se kod kuće. U istom razdoblju oporavila se jedna nova osoba, koja se nalazila na bolničkom liječenju u Zagrebu.

12.44 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je pet novih pozitivnih osoba na Covid-19 (tri osobe iz Vinkovaca, jedna iz Ivankova i jedna iz Gradišta). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 755, od kojih je 676 osoba izliječeno, a ukupno je 16 preminulih osoba.

Trenutno je u županiji šest osoba hospitalizirano zbog bolesti Covid-19.

U protekla 24 sata testirane su 122 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 10.841.

U samoizolaciji na području županije je 243 osobe.

Od ukupnog broja pozitivnih na Covid-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno četiri radnika iz sustava zdravstva (jedna medicinska sestra/tehničar i tri druga zdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 11 radnika (jedan liječnik, sedam medicinskih sestara/tehničara, dva druga zdravstvena radnika i jedan nezdravstveni radnik).

Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo četiri nastavnika i sedam učenika. U samoizolaciji nalazi se sedam nastavnika i 177 učenika, izvijestio je županijski stožer civilne zaštite.

12.12 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost da su nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđena tri nova slučaja zaraze virusom SARS -CoV-2, a riječ je o osobama mlađe i srednje životne dobi s koprivničkog i križevačkog područja. U tijeku je epidemiološka obrada bliskih kontakata novozaraženih osoba.

Dvije su osobe proglašene zdravima, na bolničkom liječenju je jedna osoba, a u ovom trenutku na području županije je osam aktivnih slučajeva.

Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 205 slučajeva bolesti Covid-19, a u samoizolaciji se trenutno nalazi 58 osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

12.06 Do sada je u Međimurjskoj županiji testirano ukupno 6312 osoba. Od srijede neobrađenih 113 uzetih uzoraka, pet nalaza je pozitivno, a 108 nalaza je negativno. U četvrtak do 11 sati, testirano je 106 osoba, 16 nalaza je negativno, ostalih 90 je u obradi. Trenutno je mjera samoizolacije određena za 708 osoba.

Trenutno je 54 aktivna slučaja - devet osoba nepoznate epidemiološke anamneze, 19 osoba sa svadbenih svečanosti, devet osoba je kontakt s oboljelima koji su prisustvovali svadbi, 13 osoba koje su kontakti s ranije potvrđenim, dvije osobe koje su se vratile sa ljetovanja, dvije osobe strani državljani koji rade na području ove županije i dvije osobe koje su se zarazile izvan Hrvatske.

Epidemiološka situacija je stabilna. Četiri osobe su oporavljene, a novopozitivne osobe su kontakti oboljelih koji su prisustvovali svadbi i testirani su iz samoizolacije, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

11.59 U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije četiri osobe oboljele su od Covida-19; tri s prebivalištem u Kninu i jedna s prebivalištem na području Općine Promina.

Trenutno je 17 aktivnih slučajeva oboljenja od Covida-19. Četiri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 110 uzoraka za testiranje na virus SARS-CoV-2.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 101 osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

11.40 U Zagrebu je u posljednja 24 sata potvrđeno 38 novih slučajeva zaraze korona virusom, izvijestio je u četvrtak zagrebački Stožer civilne zaštite. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u posljednja 24 sata testirano je 788 uzoraka, a među novooboljelima njih 14 su kontakti od prije pozitivnih osoba.

Negativnu epidemiološku anamnezu ima njih 21, dva su slučaja uvoza - iz BiH i Slovenije, a jedan slučaj je povratak s godišnjeg odmora, kazala je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić na konferenciji za medije.

Tijekom posljednja 24 sata od zaraze korona virusom oporavile su se 153 osobe, a za 193 osobe je određena mjera samoizolacije. Šikić je naglasila da je ovaj broj oporavljenih osoba rezultat izmjene trajanja izolacije, odnosno liječenja, s 14 na deset dana. Vezano za škole, tri su pozitivna učenika u tri srednje škole, dva učenika u dvije osnovne škole i jedan nastavnik u osnovnoj školi. U samoizolaciju je stavljeno 38 učenika osnovnih škola i 23 učenika srednjih škola.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč izvijestio je da je kroz Covid ambulante prošle 308 osoba, samoizolacija je određena za tri osobe, a na testiranje je upućeno 266 osoba. Na drive-in punktovima testirane su 254 osobe.

11.04 Zagrebačkoj je županiji u posljednja 24 sata potvrđeno 16 novozaraženih osoba.

Petero novoobljelih je iz Vrbovca,troje iz općine Brckovljani, dvoje iz Dugog Sela te po jedna osoba iz Zaprešića, Velike Gorice, Ivanić Grada, Svetog Ivana Zeline i općina Pokupsko i Bedenica.

10.48 U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije zabilježena su tri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te jedna preminula osoba. Zaražene su osobe koje imaju prebivalište na području općina Oriovac, Bebrina i Gornja Vrba. Na Covid odjelu slavonskobrodske Opće bolnice preminula je jedna starija muška osoba pozitivna na Covid-19 u dobi od 92 godine, koja je bila na respiratoru.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 615, dok je broj aktivnih slučajeva 59 (4 aktivne osobe manje nego prethodni dan).

Hospitalizirano je 10 osoba (tri osobe manje nego prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 687 osoba (49 osoba manje nego prethodni dan). U županijskoj karanteni nalazi se jedna pozitivna osoba.

10.32 Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je pet novih slučajeva zaraze korona virusom, a svih pet novooboljelih osoba je s područja Bjelovara, priopćio je županijski Stožer.

Među novooboljelim osobama je troje učenika. Jedan je u Drugoj osnovnoj školi Bjelovar, drugi u Prvoj osnovnoj školi Bjelovar, a među novooboljelima je i jedan učenik gimnazije. Njihovi su razredi stavljeni u samoizolaciju.

10.29 Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije izvijestio je o sedam novih slučajeva zaraze korona virusom. 

Riječ je o muškarcu i ženi iz Dubrovnika, dvojici muškaraca iz Ploča, ženi iz Konavala, muškarcu iz Orebića te jednoj osobi koja nema prebivalište na području ove županije.

10.10 Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata jedna je novozaražena, i to s područja Otočca, izvijestio je županijski Stožer. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljele osobe.

Ukupno je oboljela 161 osoba od Covida-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 54 aktivnih slučaja, 105 osoba je izliječeno te dvije osobe preminule.

U protekla 24 sata testirano je 13 osoba, javio je županijski stožer civilne zaštite.

10.03 U posljednja 24 sata zabilježena su 232 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u četvrtak ukupno iznosi 1200. 

Stožer civilne zaštite javlja i kako je među njima 266 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta. Četiri osobe su preminule. Detaljnije pročitajte OVDJE.

9.59 Pet novih slučajeva zaraze potvrđeno je na području Zadarske županije, objavio je županijski Stožer. Među novozaraženima je jedna ukrajinska državljanka koja će izolaciju provesti na području Zadra. Troje novooboljelih je iz Zadra i jedna osoba s područja općine Sv. Filip i Jakov.

9.49 Na području Splitsko-dalmatinske županije u četvrtak je 41 novooboljela osoba, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. 

Od novooboljelih njih 19 je iz Splita, pet iz Klisa, po troje iz Imotskog, Sinja i Solina, po dvoje iz Kaštela i Makarske te po jedna novozaražena osoba iz Omiša, Podstrane, Trogira i Vrlike.

Među 41 novooboljelom osobom, njih 16 su kontakti prethodno oboljelih osoba, dok se ostale epidemiološke obrađuje.

Ukupno 1173 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 47 Covid pozitivnih osoba u KBC-u Split, dok se četiri osobe nalaze na respiratoru, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

9.11 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 341 uzoraka briseva (188 za administrativne potrebe) na Covid-19, od kojih su dva pozitivna.

Kod jedne osobe radi se o uvezenom slučaju, boravak i povratak iz Bosne i Hercegovine. Za drugu osobu je epidemiološka obrada u tijeku.

Izliječena je jedna osoba. Trenutno je devet aktivnih Covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 71 osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

9.07 Od ukupno 260 uzoraka obrađenih u posljednja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije samo dva nalaza su bila pozitivna na korona virus, a novopozitivne osobe su iz Darde i Osijeka.

Na liječenju u KBC-u Osijek nalazi se 16 pacijenata oboljelih od Covid-19 od kojih su četiri na respiratoru.

Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 33 kontakt osobe novopozitivnih, pa je pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije ukupno 461 osoba.

Policija je samoinicijativno obavila provjeru 62 osobe i svi su zatečeni na prijavljenoj adresi, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

9.06 Primorsko-goranskoj županiji u četvrtak je ukupno 36 novozaraženih osoba i 28 ozdravljenih. Među novozaraženima je 28 korisnika Doma za starije osobe u Delnicama. (Iz Doma je testirano 47 odoba od kojih je 28 pozitivno). Ostali pozitivni, njih osam, su svi kontakti ranije zaraženih osoba, izvijestio je županijski stožer.

8.20 Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije izvijestio je o 11 novih slučajeva zaraze. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba, kao i svih suspektnih osoba.

8.15  U Sisačko-moslavačkoj županiji sedam je novooboljelih. Četiri osobe su s područja općine Topusko, dvije s područja grada Siska te jedna s područja grada Novske. Epidemiološke obrade su u tijeku.

Inače, Nacionalni stožer civilne zaštite upravo za tu županiju donio je nove epidemiološke mjere, koje su na snazi od četvrtka i vrijedit će 14 dana. Opširnije pročitajte OVDJE.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.