PREGLED PO HRVATSKOJ

Evo kakvo je u petak stanje s korona virusom po županijama

Autor

bl/h

Objavljujemo podatke županijskih stožera civilne zaštite. 

10.04.2020. u 12:22
Ispiši članak

14.24 . Zadarskoj županiji pet je novozaraženih korona virusom i sada je ukupno 66 pozitivnih na COVID-19, a dobra je vijest da su negativne sve testirane osobe iz domova za stare i nemoćne, izvijestio je u petak županijski Stožer Civilne zaštite.

Na konferenciji za novinare županijskog Stožera CZ, načelnik stožera Šime Vicković izvijestio je u petak ujutro da su stigla dva pozitivna nalaza, jedan je vezan uz Specijalnu bolnicu za ortopediju u Biogradu, a jedan uz Zadar.

U priopćenju koje je naknadno poslano novinarima navodi se da su još tri osobe zaražene i one su također vezane uz biogradsku bolnicu.

Dobra je vijest da su sve testirane osobe iz domova za stare i nemoćne negativne na korona virus, ističe se u priopćenju.

Na konferenciji za novinare zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar Edi Karuc rekao je kako je u jedinici intenzivnog liječenja COVID odjela još uvijek četvero pacijenata, od kojih je troje na respiratoru.

"Nastojat ćemo i njih vratiti na samostalno disanje. Što se tiče pacijenta koji je pao s prvoga kata COVID odjela, on se dobro oporavlja, stabilno je i planira se njegov otpust iz JIL-a. Nema novih zaraženih liječnika ili medicinskih sestara. Na COVID odjelu je ukupno devet pacijenata", dodao je.

Epidemiolog Alan Medić objavio je kako su među uzorcima koji su na testiranju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo i dva iz jednog doma za starije osobe.

Imamo jednu štićenicu doma s povišenom temperaturom, i nju i njezinu kolegicu smo testirali. Rezultati će biti gotovi danas. Svi štićenici domova se testiraju kod nas u zavodu jer imamo mali kontingent testova za slučajeve kada je potrebno brzo djelovanje. Kad dobijemo rezultate, onda ćemo i po tom pitanju biti pametniji, napomenuo je Medić.

Na novinarski upit je li to jedina sumnjiva situacija koju su dosad imali u zadarskim domovima za starije i nemoćne, Medić je kazao kako su imali pozive iz domova.

Prema naputku, kada se dogodi sumnjiva situacija, s liječnikom koji je zadužen za taj dom postupamo tako da procijenimo situaciju ako je riječ o pojedinačnom pacijentu. Kada je jedan febrilan, njega se automatski stavlja u izolaciju i odmah ga se vodi na testiranje. Imali smo jednu situaciju gdje je dvoje korisnika bilo blago febrilno i odmah smo izašli na teren. Testirali smo ih i oba su nalaza negativna, istaknuo je Medić.

Na nama je da i dalje pratimo situaciju. Zaista moramo veliku pažnju usmjeriti na domove za starije jer jedan djelatnik može slučajno zaraziti korisnika nehatom ili nemarom, iako ne vjerujem da to itko više radi nemarom. Postrožili smo mjere i u svakodnevnom smo kontaktu sa svim domovima. Kada god imamo suspektnu situaciju, odmah šaljemo svakog štićenika na testiranje, poručio je epidemiolog Medić.

Na zadarskom području ukupno je 611 osoba u samoizolaciji, 1615 je iz nje izašlo, a za 44 osobe počela je samoizolacija.

14.00 Iako je u zadnja dva dana zaraza korona virusom u Brodsko-posavskoj županiji potvrđena 'samo' jednoj osobi, iz županijskog Stožera civilne zaštite u petak su rekli kako zasad neće objedinjavati općine kako bi se proširilo područje za promet s propusnicom.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković kazao je kako je spomenuta novozaražena osoba bila u kontaktu s oboljelom izvan područja županije, a nakon povratka kući bila je u samoizolaciji.

Unatoč manjem broju zaraženih (ukupno 19 od kojih je jedna osoba umrla), Cvitković je istaknuo kako županija i dalje bilježi uzlazni trend broja oboljelih, zbog čega je ponovno pozvao građane da se pridržavaju uputa Stožera.

Načelnik županijskog Stožera Stjepan Bošnjaković izvijestio je kako za sada ne podupiru objedinjavanje Slavonskog Broda s 19 gravitirajućih općina u jedinstvenu cjelinu unutar koje bi bilo dozvoljeno kretanje s manjim brojem propusnica.

Ustvrdio je kako je takvu inicijativu za istočni dio županije pokrenuo Grad Slavonski Brod i to bez koordinacije sa županijskim Stožerom.

Sličnu inicijativu za zapadni dio županije, dodao je, pokrenule su tamošnje općine, ali su odmah dobile odbijenicu od strane Grada Nove Gradiške.

Bošnjaković je pojasnio kako na ovom području živi 115.000 stanovnika, te bi kretanje bez ograničenja prema mišljenju epidemiologa doprinijelo širenju virusa.

Iz brodsko-posavske policije navode kako su na području županije 904 osobe u samoizolaciji, a tri su kršile ovu zaštitnu mjeru. Istovremeno, 32 od 9983 kontrolirane osobe nisu imale valjanu propusnicu tijekom cestovnih kontrola.

13.36 U Karlovačkoj županiji nije utvrđen izvor zaraze korona virusom za dva posljednja slučaja  od prije nekoliko dana, što ukazuje na lokalnu transmisiju, pa svi moraju biti svjesni veće opasnosti zaraze, rekla je u petak u Karlovcu epidemiologinja Biserka Hranilović.

Posljednja dva slučaja Covida-19, od 6. i 8. travnja, za koje se ne zna gdje su se zarazili, su dijete od 1,5 godine iz Plaškog i muškarac srednje dobi iz Karlovca, koji je bio hitno operiran u karlovačkoj Općoj bolnici, rečeno je na tiskovnoj konferenciji Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije.

Zbog slučaja iz Plaškog medicinsko osoblje ogulinske bolnice se nalazi u samoizolaciji.

U karlovačkoj Općoj bolnici se zna da nitko od zdravstvenog osoblja nije zaražen jer su svi bili propisno zaštićeni budući da je u Karlovcu formirana Ambulanta za nejasna infektivna stanja, sa stacionarom, potvrdio je ravnatelj bolnice dr. Ervin Jančić.

Tu se svi pacijenti koji ulaze u bolničku zgradu, testiraju na korona virus. Tako je bio tretiran i ovaj pacijent koji je bio operiran u Karlovcu i kasnije transportiran u zagrebačku kliniku Dubrava; i to upravo zato jer je kasnije ustanovljeno da je osim hitnosti (zbog koje je došao u karlovačku bolnicu) i pozitivan na COVID-19.

U karlovačkoj bolnici je na korona virus do sada testirano oko 500 osoba, od čega je 26 bilo pozitivno; od simptoma prvih pacijenata prolazi 28 dana i bit će danas ili sutra proglašeni zdravima. Na žalost jedan je pacijent u međuvremenu umro od komplikacija uzrokovanim Covidom-19, rekao je Jančić

Epidemiologinja Hranilović rekla je na tiskovnoj konferenciji županijskog Stožera CZ da je zbog neutvrđenog izvora zaraze u dva slučaja epidemiološka situacija u Karlovačkoj županiji sada bitno opasnija. Pozvala je da se smanje fizički kontakti i provode higijenske mjere.

Naime, ako se doista radi o lokalnom prijenosu, zaraziti se može bilo tko i bilo gdje.

Do sada smo se oslanjali na epidemiološku situaciju, mogli smo trijažirati naše pacijente prema bolnici Karlovac i drugim zdravstvenim ustanovama. Sada će to biti jako teško i svako nejasno stanje povišene temperature odmah će biti sumnja na Covid, pojasnila je epidemiologinja Hranilović.

Od sada je i povećana opasnost da se pacijent s Covidom-19 pojavi u zdravstvenim ustanovama, kod liječnika obiteljske medicine ili u domovima za stare i nemoćne, dodala je. Zato su članovi stožera uputili još jedno vrlo ozbiljno upozorenje pred blagdan.

Moram upozoriti na ozbiljnost situacije, svatko od nas je odgovoran za širenje zaraze, strogo se pridržavajte svih propisanih mjera, rekla je dr. Hranilović. Pozvala je da se proslava uskrsnih blagdana svede na obiteljsko druženje u najužem obiteljskom krugu, a da se izlazi van samo zbog najnužnijeg obavljanja poslova.

Povratak dijela obitelji iz drugih mjesta, zajednički ručak, oni koji su zdravi, a nemaju simptoma, mogu ugroziti naše najmilije, dodao je dr. Jančić.

Načelnik karlovačke Policijske uprave Darko Bratić rekao je, na novinarska pitanja, kako su na snazi malogranične propusnice i da se državljane Slovenije koji imaju zemljište u Hrvatskoj i hrvatskim državljanima koji imaju zemljište u Sloveniji, ne priječi da u toj graničnoj liniji prelaze državnu granicu i obrađuju svoje njive.

13.32 U Krapinsko-zagorskoj županiji novih je pet potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom te ih je ukupno 93, rečeno je u petak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite.

Načelnik Stožera Anđelko Ferek Jambrek kazao je da su dvije nove zaražene osobe iz Desinića, a po jedna iz Pregrade, Oroslavja i Zaboka.

"Do sada je uzeto 539 briseva i čekamo rezultate za 37 osoba, s time da je 17 od tih 37 osoba kod kuće u samoizolaciji2, rekao je Ferek Jambrek te podsjetio da je najveći broj zaraženih, 36, iz Pregrade.

Voditelj Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Ivan Lipovac dodao je da trenutno imaju 696 ljudi u samoizolaciji.

Rezultati testiranja osoba iz Specijalne bolnice u Stubičkim Toplicama očekuju se tijekom dana.

"Ljude iz bolnice u Stubičkim Toplicama koji su u samoizolaciji ćemo kroz idućih 14 dana vidjeti kakve će biti brojke. Nažalost, za očekivati je da se među njima može desiti određeni postotak zaraženih, odnosno oboljelih osoba", rekao je Lipovac.

Ravnatelj zabočke Opće bolnice Tihomir Vančina kazao je da je situacija u bolnici bolja jer je većina pacijenata u izolaciji bila negativna pa su oslobođeni ti prostori. Na COVID odjelu je i dalje 13 pacijenata.

"Jučer poslijepodne se nepokretnom pacijentu, godišta 1933., stanje pogoršalo. Tijekom noći se stabiliziralo, ali je i dalje teško. Ostali pacijenti se dobro osjećaju i dobrog su općeg stanja", dodao je Vančina.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar ocijenio je dobrom vijest da se smanjuje postotak zaraženih u odnosu na broj testiranja.

"U jednom trenutku, kada nam je epidemija bila na najvišoj razini u Pregradi, broj oboljelih od koronavirusa u odnosu na broj testiranih je bio veći od 25 posto, a prosjek Hrvatske je bio između 10,5 i 11,5 posto, ovisno o danu", rekao je Kolar i dodao da je danas taj postotak u Krapinsko-zagorskoj županiji 17 posto.

Na novinarski upit hoće li liberalizacija kretanja stanovništva i na području Krapinsko-zagorske županije te produženi rad trgovina uoči Uskrsa utjecati na epidemiološku sliku, Kolar je odgovorio da ne očekuje da će ove mjere pridonijeti širenju virusa.

"Ono što je bitno i na što smo i danas pozvali, a pozivat ćemo i sljedeće dane: pridržavati se strogo uputa stožera, ne grupirati se. Samo o nama i našem ponašanju ovisit će rezultat ukupne borbe protiv koronavirusa", poručio je Kolar.

12.42 U domovima za starije i nemoćne u Vukovarsko-srijemskoj županiji nema nijednog slučaja zaraze korona virusom, pa tako ni u onom u Vinkovcima za kojega je izražena sumnja da ima pozitivnih na Covid-19, a u županiji su ukupno potvrđena dva nova slučaja zaraze.

 Iz županijskog Stožera civilne zaštite u petak su rekli kako se broj oboljelih u županiji popeo na 32, a nijedan slučaj zaraze nije se pojavio u domovima za starije i nemoćne, kako u tri županijska tako ni u 28 privatnih, s ukupno 1212 štićenika.

 Načelnik Stožera Zdravko Kelić izjavio je kako je u županiji ukupno na virus testirano 399 osoba, a u samoizolaciji je njih 571.

 Inače, nakon što je sinoć ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak upozorio kako se sumnja na širenje koronavirusa, osim u splitskom Domu za starije i nemoćne gdje je ukupno 50 zaraženih, pojavila i u još nekoliko domova, pa tako i u onom u Vinkovcima, Kelić danas ističe kako tu tom domu nema zaraženih.

 Naveo je kako županija za domove kojima je osnivač financira zaštitarske službe koje nadziru provođenje strogih zaštitnih mjera.

 "Svi domovi, dakle i privatni, svakodnevno podnose izvješća o aktualnom stanju u ustanovama, a od svih je pismeno zatraženo da redovito mjere tjelesnu temperaturu zaposlenicima te nadziru kada dolaze na posao i kada s posla odlaze“, naglasio je Kelić.

 Napomenuo je kako uz spomenute domove u županiji djeluju i tri ustanove kojima je osnivač resorno ministarstvo - Centar za rehabilitaciju "Mala Terezija“ sa 63 korisnika, Dom za odrasle osobe s mentalnim oštećenjima s 236 korisnika i Dom za nezbrinutu djecu "Sveta Ana“ s 26 korisnika.

 I ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Kata Krešić potvrdila je da zasad ne raspolažu informacijama o zaraženima u domovina, niti je prijavljena sumnja na oboljele.

 "Jučer popodne nam je liječnica iz vinkovačkog Centra za rehabilitaciju 'Mala Terezija' prijavila da četvero korisnika imaju blaže simptome, odmah su uzeti njihovi brisevi i dobili smo vijest da su sva četiri uzorka negativna“, istaknula je Krešić.

 Obavijestila je da je od 32 dosad ukupno zaražene osobe u županiji njih četvero hospitalizirano u vinkovačkoj Općoj županijskoj bolnici i dobrog su općeg stanja, a od ukupno 242 osobe koje su kontakti zaraženih sve su u samoizolaciji. Njih 74 su zaposlenici u zdravstvu.

 Za četiri zaražene osobe dosad je potvrđeno izliječenje i poslane su kući.

 Vukovarsko-srijemska policija najavila je da će tijekom uskršnjih blagdana pojačano provoditi mjere kontrole, pa su s Državnim inspektoratom u tom smislu formirani i posebni timovi. 

U posljednja 4 sata zabilježen je samo jedan slučaj kršenja samoizolacije, a od početka epidemije od 180 dojava kršenje te mjere potvrđeno je u 44 slučaja.

 U namjeri da mjesto prebivališta ili boravišta napuste bez valjane propusnice zatečeno je ukupno 497 osoba. 

12.25 U Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata jedna je osoba oboljela od korona virusa, pa su u toj epidemiji do sada oboljele 103 osobe, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite u kojem posebno ističu značajno smanjenje broja osoba u samoizolaciji.

Načelnik Stožera, dožupan Goran Ivanović rekao je na konferenciji za novinare kako je u četvrtak obavljeno 121 testiranje, sa samo jednim pozitivnim nalazom, a taj pacijent ima samo 14 osoba u užim kontaktima, i svi su u samoizolaciji.

Ističe kako je u Županiji ukupno hospitalizirano 29 osoba, od toga 28 u osječkom KBC-u i jedna u našičkoj Općoj bolnici te da su do sada izliječene četiri osobe, a pet ih je preminulo.

Četiri medicinska djelatnika su pozitivna na virus Covid-19, a 21 je u samoizolaciji, dodao je.

Napominje kako je u Županiji trenutno 228 osoba u samoizolaciji, dok je unatrag 10-tak dana u samoizolaciji bilo 1200 ili 1300 građana.

Policija je u četvrtak obavila 55 izvida kršenja samoizolacije, što je u četiri slučaja potvrđeno, po dva u Osijeku i Našicama. Propusnice su provjeravane kod 6248 osoba, od kojih devet nije imalo propusnice, kazao je Ivanović.

Izvijestio je kako je svih osam tržnica u Županiji u četvrtak počelo s radom te da su u Stožeru svjesni da će u predblagdansko vrijeme na tržnicama biti gužvi.

Apelirao je na sve građane da "rasporede svoje vrijeme",  a iako su trgovine dobile dopuštenje da rade do 20 sati, pozvao ih je da ne dolaze svi u isto vrijeme, jer se na "pojedinim mjestima u gradu stvaraju ogromne gužve".

Operativne snage Stožera CZ su na terenu i pokušavaju riješiti taj problem.

Bojim se da, ako ne budemo smanjili te gužve, Nacionalni stožer ne bi donio neku drugu odluku i da ponovno zabrani rad tržnica, što ne bi bilo dobro, prije svega za proizvođače, naglasio je Ivanović.

Pozvao je građane na disciplinu dodao te ih upozorio da borba protiv epidemije nije prošla.

Proslavimo ovaj Uskrs dostojanstveno, ali na drugačiji način, pridržavajući se propisanih mjera, jer se jedino tako može spriječiti ono što nas možda može čekati, ako se budemo ponašali suprotno onome što se preporučuje, poručio je Ivanović.

12.23 U splitskom KBC-u u petak ujutro preminula je 93-godišnja štićenica tamošnjeg Doma za starije i nemoćne, koja je bila pozitivna na koronavirus, a bolovala je od nekoliko kroničnih teških bolesti.

"Nažalost, jutros je u KBC-u Split preminula jedna sugrađanka. Imala je 93 godine. Bolovala je od nekoliko kroničnih teških bolesti, što je uključivalo i tešku bolest srca. Gospođa je iz Doma", rekao je novinarima ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović. Više pročitajte OVDJE

12.18 Županijski stožer Civilne zaštite Primorsko-goranske županije u petak je donio preporuku da svi pružatelji usluga i korisnici koriste zaštitne maske ili pokrivala za lice sa sličnom namjenom pri ulasku u zatvorene prostore poput trgovina, banaka, pošta ili ljekarni, a preporučuje se nositi i jednokratne rukavice.

Rekao je to načelnik tog stožera Marko Boras Mandić na konferenciji za novinare u petak u Rijeci te dodao kako je riječ o preporuci jer županijski stožer nema snagu donošenja odluka. Ocijenio je da je to najrigoroznija preporuka u Hrvatskoj vezana uz mjere sprečavanja širenja koronavirusa.

Pozvao je na oprez i strpljenje, ustvrdivši da je pred nama najzahtjevnija faza - razdoblje Uskrsa i lijepog vremena.

Trebalo bi svakako izbjeći situaciju u kojoj bi se za 10 do 15 dana sve dobro što smo učinili bacilo u vjetar, rekao je.

Voditelj Epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević izvijestio je da su u proteklom danu zabilježena tri nova slučaja zaraze koronavirusom u toj županiji.

Dva su iz iste obitelji, u kojoj je jedna osoba bila u samoizolaciji jer je bila u inozemstvu, a druga je zaposlenica Doma zdravlja PGŽ.

Kako je riječ o zdravstvenoj djelatnici, svi njezini kontakti su testirani i stavljeni u samoizolaciju, rekao je.

Na sreću, nije imala mnogo kontakata i nadamo se da ćemo uspješno spriječiti širenje virusa u zdravstveni sustav, kazao je.

Marko Boras Mandić dodao je da ta djelatnica Doma zdravlja nije bila u izravnom kontaktu s pacijentima te da je u proteklom razdoblju bila u 15-dnevnom turnusu kući. Treći novi slučaj nije povezan s njima, a riječ je o osobi koja je stigla iz inozemstva, izvijestio je Rončević.

U županiji je sad 48 oboljelih, a 15 osoba je ozdravilo.

40-ak djelatnika Crvenog križa i 150 volontera pomaže u nabavci namirnica i lijekova

Svim putnicima iz zrakoplova koji je u četvrtak iz Tunisa stigao u Zračnu luku Krk uzeti su brisevi te se uzorci testiraju. Dvojica državljana Srbije, odnosno Bosne i Hercegovine, tu su bili u tranzitu prema svojim zemljama, a 12 hrvatskih državljana putnika su u samoizolaciji i čekaju rezultate nalaza, kazao je Rončević.

Ravnateljica Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije Vesna Ćavar izvijestila je da je na terenu širom županije svakodevno 40-ak djelatnika Crvenog križa  i 150 volontera koji pomažu onima koji ne smiju izlaziti iz svojih domova u nabavci živežnih namirnica ili lijekova.

U dijelovima županije slične zadatke obavlja 26 gerontodomaćica, koje sad ne smiju ulaziti u domove korisnika, ali im pomažu dostavom namirnica, pripremanjem i dostavom obroka i na druge načine, rekla je.

12.06 Još četiri osobe s područja Šibensko-kninske županije pozitivne su na korona virus, tako da se broj oboljelih do sada popeo na ukupno 61, izvijestio je u petak županijskog Stožera civilne zaštite.

Sve četvero novooboljelih su kontakti prethodno oboljelih u kninskoj  Općoj i veteranskoj bolnici, a među njima troje je pacijenata i jedan zdravstveni djelatnik te bolnice. Dvoje zaraženih je iz Knina, jedan je s područja Općine Promina, a jedan iz Grada Drniša.

Od ukupno 61 oboljelih osoba od COVID-19 u Šibensko-kninskoj županiji, jedna osoba koja je zdravstveni djelatnik Opće i veteranske bolnice "Hrvatski ponos" Knin, je iz Splitsko-dalmatinske županije. 

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 11 osoba oboljelih od COVID-19, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Dva pacijenta su i dalje na respiratoru u KBC-u Split. 

U karanteni su i dalje dvije osobe koji su hrvatski državljani. U posljednja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljena je jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije za koju je provjerom utvrđeno da kršenja mjere nije bilo.

12.04 U Istri u petak nema novooboljelih od korona virusa - od 51 uzorka brisa svi su negativni na COVID-19, a jedan pacijent je izliječen, što čini ukupno 19 izliječenih od korona virusa u Istarskoj županiji, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Istarske županije te dodali da se čekaju nalazi putnika iz Austrije.

"U Istarskoj županiji u petak nema novooboljelih, ukupno je ispitan 51 uzorak brisa i svi su negativni na korona virus i tako ostajemo na 81 zaraženoj osobi od početka epidemije. Jedan je pacijent izliječen u pulskoj bolnici što čini ukupno 19 izliječenih od korona virusa u Istarskoj županiji", rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović na konferenciji za novinare u Puli.

Dodao je kako je tijekom četvrtka terenskim uzorkovanjem i na Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice uzeto još 46 uzoraka brisa koji su dostavljeni u laboratorij u Zagreb.

U Istri je od početka epidemije ispitano 767 briseva, a trenutno je pod mjerama samoizolacije 908 osoba.

Stojanović  je kazao kako je tijekom četvrtka zabilježen dolazak građana iz Istre zrakoplovom iz Tunisa te autobusom iz Austrije.

"S područja Tunisa su zrakoplovom doputovale tri osobe koje su testirane prilikom dolaska i nalazi su im negativni te su oni u samoizolaciji. Također u samoizolaciji su i osobe koje su stigle iz Austrije, ali nalazi njihovih briseva još nisu poznati", rekao je Stojanović.

On je najavio kako se u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije provodi završna faza osposobljavanja laboratorija za ispitivanje uzoraka na prisustvo korona virusa.

"Laboratorij je opremljen, osoblje je educirano i vjerujem da bi za nekoliko dana mogao početi s radom odnosno s dijagnostikom. Prema sadašnjim procjenama u smjenskom radu bit ćemo sposobni analizirati do pedeset uzoraka, što je prosječna dnevna količina uzoraka u Istri", poručio je Stojanović. 

Ravnateljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić istaknula je kako je stanje hospitaliziranih bolesnika nepromijenjeno, kako nema pogoršanja njihovog stanja. U međuvremenu, tijekom četvrtka dva pacijenta iz KBC Rijeka koji su bili na respiratoru vraćena su u pulsku bolnicu. 

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac zahvalio je građanima što svjesno i odgovorno provode propisane mjere.

"Nastavljamo s tim mjerama kako bi zadržali pozitivan trend. Stoga nema okupljanja građana na jednom mjestu, a imajući u vidu predstojeći blagdan zabranjeno je loženje vatre na otvorenom prostoru i roštiljanje, kako na za to predviđenim mjestima, tako i na neuređenim mjestima, osim unutar okućnice obiteljskog doma", zaključio je Kozlevac.

11.57 Iz Zagrebačke županije su priopćili kako je prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo na njenom području najviše zaraženih potvrđeno u Velikoj Gorici (32), zatim u Zaprešiću (23), Svetoj Nedjelji (16), Dugom Selu (14), Ivanić Gradu (sedam), Sv. Ivanu Zelini (četiri).

U Samoboru su dosad zaražene tri osobe te po jedna u Jastrebarskom i Vrbobvcu.

Umrle su dvije osobe, po jedna u Velikoj Gorici i Dugom Selu.

Ukupno je u županiji od korona virusa izliječeno 13 osoba.

Županijske vlasti pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem, ističu, možemo smanjiti širenje zaraze korona virusom.

"Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana", poručuju u priopćenju.

10.15 Otklonjene su sumnje u pojavu zaraze korona virusom u sisačkom Domu za starije i nemoćne osobe, nakon što je negativni nalaz na virus potvrđen jednoj pacijentici koja je zbog astme bila hospitlaizirana u sisačkoj bolnici.

Ravnateljica tog doma Ružica Čakširan izjavila je u petak kako su na Covid-19 testirani svi štićenici doma za koje je postojala sumnja u zarazu, ali su se svi dosad pristigli nalazi pokazali negativnima.

Sumnju na zarazu pobudila je jedna pacijentica s višom temperaturom, koja je zbog astme bila hospitalizirana. Međutim, nakon inhalacije i negativnog nalaza na virus, ona je vraćena u dom. 

Čakširan je naglasila kako se temperatura svim štićenicima kontrolira četiri puta dnevno, a zaposlenicima po dva puta, pri dolasku i odlasku s posla.

Rad djelatnika organiziran je u dva tima sa smjenama po 12 sati. 

Napomenula je kako su u toj ustanovi s kapacitetom od 250 ležaja već od kraja veljače uvedene stroge mjere zaštite - obustavljene su posjete štićenicima i njihovi izlasci, a uvedena je stalna kontrola njihova zdravstvenog stanja.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.