KORONA VIRUS U HRVATSKOJ

Donosimo stanje u Hrvatskoj, opet povećanje slučajeva u Zagrebu, 11 županija potvrdilo nove zaražene

Autor

lb/bl

Donosimo pregled epidemiološke situacije po županijama.

09.07.2020. u 08:40
Ispiši članak

ŽUPANIJE S NOVIM SLUČAJEVIMA: Požeško-slavonska (dva), Istarska (devet), Zadarska (tri), Karlovačka (jedan), Osječko-baranjska (pet), Vukovarsko-srijemska (tri),  Splitsko-dalmatinska (sedam), Šibensko-kninska (sedam), Zagrebačka (tri), Grad Zagreb (23), Dubrovačko-neretvanska (sedam)

15.15 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je sedam novih slučajeva zaraze korona virusom, od kojih četiri u Dubrovniku te po jedan u Metkoviću, Janjini i Župi dubrovačkoj, a svima je epidemiološka obrada u tijeku, izvijestio je u četvrtak županijski stožer civilne zaštite.

U Dubrovniku su zaražene dvije žene srednjih godina, jedan muškarac srednjih godina te jedan mladić. U Metkoviću je zaražen mladić, u Janjini muškarac srednjih godina, a u Župi dubrovačkoj žena srednjih godina, ističu iz županijskog stožera. U dubrovačkoj bolnici je zbrinuto šest zaraženih. Ukupno je 28 aktivnih slučajeva zaraze. Od početka pandemije analizirano je ukupno 4332 uzorka.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u samoizolaciji se nalazi 117 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje te mjere, što čini ukupno 39 kršenja od početka pandemije.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

12.17 Grad Zagreb ima 23 novozaražene osobe. Većina su kontakti s prethodno oboljelim osobama. Grad Zagreb ima 343 ukupno oboljelih, a 420 osoba je testirano.

11.46 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području te županije do četvrtka do 11 sati evidentirane su 192 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim korona virusom. U odnosu na podatke od srijede radi se o tri osobe više, ali su i četiri osobe izliječene. Tako su na području Zagrebačke županije trenutno aktivna 52 slučaja. Do sada su ukupno izliječene 133 osobe, a sedam ih je preminulo.

11.40 U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije sedam je osoba pozitivno, od kojih je četvero bilo u samoizolaciji kao kontakt oboljele osobe. Riječ je o tri osobe iz Šibenika, dvije iz Knina, jednoj iz Vodica i jednoj iz Kijeva.

11.30 Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije objavio je kako na je na području te županije zabilježeno sedam novih slučajeva zaraze.

 Prema izvješću NZJZ – a SDŽ od ukupno 255 obrađenih testova sa područja Splitsko dalmatinske županije danas je 7 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju. Riječ je o tri osobe su iz Splita, jednoj osobi iz Solina, jednoj osobi iz Vrgorca, jednoj osobi iz Baške Vode i jednoj osoba iz Klisa.  Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba dvije osobe iz Splita i osoba iz Baške Vode tesirani su u Zagrebu gdje se epidemiološki i obrađuju. Tri novooboljele osobe su kontakti prethodno oboljelih. Točno 314 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Jedna covid pozitivna osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split, poručili su iz Stožera.

10.41 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su tri nove pozitivne osobe na COVID-19 ( jedna osoba iz Županje, jedna iz Cerne, jedna iz Borova). Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije iznosi 87, od kojih je 41 osoba izliječena. Trenutno su u županiji dvije osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 79 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3085. U samoizolaciji na području županije nalazi se 279 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji su pozitivna dva zdravstvena radnika (dvije medicinske sestre/tehničara).

U samoizolaciji, iz sustava zdravstva, je 38 radnika (četiri liječnika, 28 medicinskih sestara/tehničara i šest nezdravstvenih radnika).

10.30 Pet je novooboljelih osoba na području Osječko-baranjske županije. U posljednja 24 sata testirano je 148 uzoraka, od kojih su pet pozitivni na korona virus. Jedna novozaražena osoba je iz Osijeka, jedna iz Višnjevca, a tri iz Đakova, gdje je od pojave virusa ukupno zaraženo 180 osoba. Ukupan broj aktivno pozitivnih na području županije sada je 259 osoba. U KBC-u Osijek je hospitalizirano 24 pacijenta, jedan više nego dan ranije, a jedan pacijent je na respiratoru.

10.23 Karlovačka županija broji novooboljele od korona virusa, a novo potencijalno žarište je grad Ogulin. Rezultati novih testova pokazuju da ima još četiri novobooljele osobe.

"U Karlovcu je jučer testirano 40 osoba, a jedan nalaz je stigao pozitivan. Riječ je o ženskoj osobi, koja je bila kontakt ranije oboljele osobe. Danas će biti testirano 35 osoba", rekli su za KAportal u županijskom Stožeru civilne zaštite kao i da je od početka epidemije dosad obavljeno 3252 testiranja.

10.19 U posljednja 24 sata u Ličko-senjskoj županiji nema novozaraženih osoba od COVID-19. Ukupno je zaraženo 30 osoba od COVID-19 od čega je osam aktivnih slučaja,  21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. Dvije oboljele osobe nalaze se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević dok su ostali oboljeli dobrog općeg stanja te nemaju simptome bolesti.

U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad  14 osoba uzimanjem uzoraka od čega je pristiglo sedam negativnih rezultata testiranja, a za sedam se čekaju rezultati. Do danas testiranje na korona virus provedeno je nad ukupno 680 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 37 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere  poštivanja izrečenih mjera samoizolacije "COVID 19" kojom prilikom nisu utvrđena kršenja ili nepoštivanja izrečenih mjera.

10.06 Zadarska županija ima tri novooboljele osobe. Još tri osobe pozitivne su na korona virus i vezane su uz nedavno održano vjenčanje, a riječ je o mlađim osobama. Za sada se tako sedam osoba vezuje uz isto vjenčanje i u tijeku je testiranje osoba kod kojih su se razvili simptomi. Tijekom srijede testirano je 130 uzoraka. U samoizolaciji je 217 osoba, a od početka epidemije aktivni nadzor je istekao za 4424 osobe, piše Dnevnik.hr.

10.05 Stožer civilne zaštite Istarske županije izvijestio je u četvrtak o čak devet novih slučajeva zaraze korona virusom, nakon što je u protekla 24 sata obrađeno 192 uzoraka briseva, a među novooboljelima je i jedan zdravstveni djelatnik pulske bolnice.

Kod sedam osoba radi se o uvezenim slučajevima, i to pet s područja Republike Srbije, jedna iz Republike Albanije te jedan iz Zagreba. Jedna osoba je kontakt s već pozitivnom osobom dok je u jednom slučaju još u tijeku epidemiološka obrada, naveo je načelnik Stožera Dino Kozlevac.

"Jedna novooboljela osoba je zdravstveni djelatnik pulske Opće bolnice koji se zarazio izvan bolničkog sustava. Nakon epidemiološke obrade definirani su svi preventivni postupci, te je sedam zdravstvenih djelatnika u mjerama samoizolacije", rekao je Kozlevac dodavši i kako je u tijeku preventivna dezinfekcija prostora.

Pulska Opća bolnica, tvrdi šef Stožera, nesmetano pruža redovne usluge zdravstvene zaštite.

Neslužbeno se doznaje kako je zaraženi zdravstveni djelatnik bio u kontaktu s kolegom iz Beograda koji je doputovao u Pulu.

Inače, u bolnici je trenutno hospitalizirano dvadeset zaraženih osoba dok je u samoizolaciji u Istri stotinjak građana. Stoga je Kozlevac još jednom pozvao građane i sve turiste na odgovorno ponašanje u cilju prevencije pojave i širenja oboljenja.

"To se posebno odnosi na mjere držanja fizičkog razmaka, osobne higijene i higijene prostora, nošenja maski u zatvorenim prostorima i svugdje gdje nije moguće izbjeći bliski kontakt; što kraće zadržavanje u zatvorenim prostorima te izbjegavanja velikih okupljanja", poručio je Dino Kozlevac.

10.04 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novozaraženih korona virusom. U protekla 24 sata testirana je 41 osoba i svi nalazi su negativni.

I dalje je na području naše županije jedna osoba pozitivna na COVID-19, dok se dvije osobe statistički zbog mjesta prebivališta vode u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ali nisu testirane i ne liječe se na području naše županije.

9.34 U Požeško-slavonskoj županiji dva su nova slučaja zaraze. Trenutačno je u županiji 70 aktivnih slučajeva zaraze korona virusom. U kućnoj izolaciji nalazi se 66 osoba, a četiri su osobe hospitalizirane. U samoizolaciji je 541 osoba. Ukupno je testirano 2449 ljudi, a na posljednjem testiranju bilo je 112 uzoraka te su dva uzorka pozitivna na korona virus.

9.12 Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a, Marija Bubaš izjavila je u četvrtak ujutro kako je u Hrvatskoj 76 novooboljelih od koronavirusa.

"Trenutne brojke nisu baš sjajne ali nisu ni poražavajuće. Jučer smo imali 53 novoboljela, danas je to 76, od jučer u 12.15 sati", rekla je Bubaš za N1. To je, kaže porast, ali nije neočekivan s obzirom na trenutna "okupljanja raznoraznog tipa". 

Na pitanje o mogućim novim mjerama koje bi se odnosile na svadbe i slična druženja većeg broja ljudi, Bubaš je rekla kako ne bi govorila o ograničavanjima "jer do sada nismo dovoljno prakticirati ono što možemo prakticirati, a piše u preporukama".

"Razmišlja se o tome da se uvede obavezna evidencija i da se uvede kao nekakav organizator okupljanja, bio on privatna ili pravna osoba, da se uvede nekakva obveza kontaktiranja njegovih uzvanika i da podsjeti uzvanike ako imaju bilo kakve simptome radje ostanu kod kuće", rekla je Bubaš.

Naglasak je, kaže, na odgovornom ponašanju, a ne na restrikcijama i ograničenjima.

Bubaš se osvrnula i na nošenje maski, no na pitanje hoće li one biti obvezne rekla je kako to prepušta Stožeru da odluči.

“Istraživanja govore da čak i nošenje platnenih maski smanjuje širenje zaraze čak i do 30 posto. A ako je točno da će nas epidemija pratiti i na jesen, i da će klinička slika kod oboljelih biti teža, zašto ne bismo razmišljali o maskama i u zatvorenom i u otvorenome. Ima zemalja koje  preporučuju diljem svijeta nošenje maski i to je obilježje ne samo ove pandemije nego je postalo i dijelom kulture u nekim zemljama", rekla je Bubaš. 

Ustvrdila je i kako smo mi među zemljama u kojima se maske najmanje nose.

Njezin je dojam, kaže, da se, kada je riječ o broju oboljelih, "stvari za sada uspjevaju držati pod kontrolom" no  ako se građani ne budu pridržavali propisanih mjera brojke bi mogle biti i troznamenkaste.

9.10 Na Facebooku i na vratima jedne teretane u Dubrovniku objavili su kako sumnjaju na zarazu kod nekoliko svojih članova te da će biti zatvoreni najmanje 15 dana. Navodno je i ova zaraza potekla od svadbe koja je bila krajem lipnja u Zagrebu gdje je bilo nekoliko Dubrovčana. Tako je jedan od posjetitelja svadbe, kako doznaje Dubrovački dnevnik, bio u kontaktu s osobom iz fitness studija gdje se također pojavila zaraza. Prostor teretane su zatvorili, kako bi zaštitili svoje klijente od širenja bolesti.

8.36 Stožer Virovitičko-podravske županije priopćio je kako nema novozaraženih u u toj županiji.

"Na području  županije nema novooboljelih od korona virusa. Prema podacima Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata, na području Virovitičko-podravske županije testirano je 20 osoba. Njihovi nalazi su negativni. Do sada je obrađena ukupno 1488 uzoraka. Od početka pandemije COVID-19, na području Virovitičko-podravske županije, 11 je osoba zaraženo korona virusom. Od toga, osam ih se oporavilo, dvije osobe su i dalje zaražene, a jedan muškarac je preminuo", objavili su.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.