PREDSTAVLJENE I LIPANJSKE MJERE ZA POMOĆ

UVJETI ZA MINIMALAC Pravo na subvenciju od 4000 kuna radnicima čije firme bilježe pad prihoda od 50 posto, ali još se ne zna za koje grane

Autor

av/Frenki Laušić/Jutarnji list

Predstavnici Vlade će na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća u utorak predstaviti novi, korigirani paket mjera za očuvanje radnih mjesta i pomoći gospodarstvu od lipnja nadalje, a još uvijek se raspravlja o tome hoće li biti ograničene samo na turizam, ugostiteljstvo i prijevoz ili i na neke druge djelatnosti.

25.05.2020. u 22:59
Ispiši članak

Za sve te grane kriterij bi bio pad prihoda od, vjerojatno, 50 posto, ali i o tome će se u utorak još raspravljati sa socijalnim partnerima.

To je u ponedjeljak rečeno u Ministarstvu rada, kao i to da će se odluka o uvođenju državnog financiranja skraćenog radnog vremena, prema uzoru na njemački Kurzarbeit, uveden u toj zemlji još 2009., te mogućem modelu takve pomoći donijeti u lipnju. Ta je mjera, naime, dokazano učinkovita i efikasna u Njemačkoj, ali iskustva nekih drugih država pokazuju kako dolazi do većih zloupotreba ako se zakonodavni i provedbeni okvir ne pripremi kako treba.

Moguće je da će biti potrebno mijenjati Zakon o radu ili, kako predlaže SDP, donijeti novi, posebni zakon u tu svrhu te da će poslodavci morati sa zaposlenicima sklapati posebni aneks ugovora o radu prilikom prelaska na skraćeno radno vrijeme. Suština te mjere sastoji se u tome da radnik umjesto pet dana u tjednu radi, na primjer, četiri dana u tjednu te mu država plaća 50 do 70 posto plaće za peti radni dan, a poslodavac ostatak plaće za taj dan.

Tako se omogućava poslodavcima da zbog pada potražnje za svojim proizvodima i uslugama i smanjenja potrebe za radom smanje radno vrijeme zaposlenika, umjesto da trpe gubitke ili otkažu ugovore o radu za određeni broj zaposlenih.

Nadalje, u Ministarstvu i Vladi rekli su da je Europska komisija za tu mjeru predvidjela oko 100 milijardi eura u sklopu programa pomoći vrijednog 500 milijardi eura, a od toga bi Hrvatska mogla dobiti oko 400 milijuna eura.

No, tu nije riječ o nepovratnoj financijskoj pomoći, nego o kreditu za koji svaka država treba jamčiti za 20 posto sredstava, pa se i sve to treba usuglasiti i operacionalizirati na razini EU, a potom i u Hrvatskoj.

Zbog toga, tvrde u Ministarstvu, treba dobro pripremiti tu mjeru u financijskom, pravnom, radnom i provedbenom aspektu kako ne bi dolazilo do problema u njezinoj provedbi i kako bi se što više onemogućile moguće zloupotrebe.

Komentirajući nove mjere za svibanj i lipanj, ministar rada Josip Aladrović je u ponedjeljak u emisiji “Poslovni tjedan” Hrvatskog radija rekao da će se one znati do kraja ovog tjedna te da njih ne mora donijeti Vlada, nego ih i bez Vladine odluke može provesti i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Ipak, ako bude potrebno, dodao je Aladrović, bit će donesene na sjednici Vlade ovaj tjedan, a potom će se svaki mjesec iznova analizirati je li i za što potrebna korekcija mjera.

Prema njegovim riječima, novi kriteriji za isplatu subvencije od 4000 kuna neto neće se odnositi na potpore za ožujak i travanj, nego za svibanj i iduće mjesece. Odredit će se, između ostalog, da srednje i velike tvrtke moraju odustati od isplate dobiti za 2019. i druge zadržane dobiti u ovoj godini ako žele tu subvenciju ili će je morati vratiti ako ipak naknadno isplate dobit i dividendu. To se, rekao je ministar, neće odnositi na mikro i male poduzetnike. Što se tiče odgoda ili otpisa poreznih davanja i doprinosa, kako doznajemo, još uvijek nije donesena odluka, piše Jutarnji list.

1) MJERE ZA LIPANJ

- državni minimalac, ali samo za turizam, ugostiteljstvo i prijevoz

- novi kriteriji za isplatu subvencije od 4000 kuna neto se neće odnositi na potpore za ožujak i travanj, nego za svibanj i iduće mjesece

2) TKO MOŽE RAČUNATI

- samo oni kojima se prihod u svibnju prepolovio, no to će se još dogovoriti sa socijalnim partnerima

- srednje i velike tvrtke morat će odustati od isplate dobiti za 2019. i druge zadržane dobiti u ovoj godini ako žele tu subvenciju ili će je morati vratiti ako ipak naknadno isplate dobit i dividendu. To se, ipak, neće odnositi na mikro i male poduzetnike

3) SKRAĆENO RADNO VRIJEME

- Odluka o uvođenju državnog financiranja skraćenog radnog vremena donijet će se tek u lipnju. Jer, kako pojašnjavaju u ministarstvu, iako se ta mjera pokazala kao učinkovita, iskustva nekih drugih država pokazuju kako dolazi do većih zloupotreba ako se zakonodavni i provedbeni okvir ne pripremi kako treba

- Moguće je da će biti potrebno mijenjati Zakon o radu, ili kako predlaže SDP, donijeti novi, posebni zakon u tu svrhu, kao i da će poslodavci morati sa zaposlenicima sklapati posebni aneks ugovora o radu prilikom prelaska na skraćeno radno vrijeme

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.