OTKLANJA SE I POSLJEDNJA PREPREKA

USKORO IMOVINSKE KARTICE SUDACA Građani bi najkasnije u siječnju trebali sve moći pregledavati na internetu

Autor

pv/Ivanka Toma/jutarnjilist

U prosincu ove godine, ili najkasnije u siječnju iduće, napokon bi trebale biti objavljene imovinske kartice svih sudaca i državnih odvjetnika, a građani bi ih mogli pregledavati na internetu.

29.10.2019. u 22:33
Ispiši članak

Do tada bi se trebale izglasati i stupiti na snagu izmjene Zakona o državnom sudbenom vijeću (DSV) i Zakona o državnoodvjetničkom vijeću (DOV) kako bi se one uskladile s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka, te time otklonile sve prepreke za objavu imovine sudaca i tužitelja.

Suci i sada imaju dužnost predaje imovinskih kartica, no one su pohranjene u papirnatom obliku u DSV-u. Uvid u njih se može izvršiti samo uz prethodni zahtjev koji DSV treba odobriti, a potom sDražen Bošnjakoviće mora fizički otići u DSV i pregledati kartice, ali samo onih sudaca koji su navedeni u zahtjevu. Tako organiziran uvid u imovinske kartice zahtijevao je podosta truda i vremena, pa su čak i novinari relativno rijetko tražili da zavire u te podatke, a građani nisu uopće.

Promjena je omogućena tek izmjenama Zakona o DSV-u i izmjenama Zakona o DOV-u koje su stupile na snagu prošle godine. Idući korak bio je na DSV-u koji je u veljači donio Pravila o sadržaju obrasca izvješća o imovini suca i načinu njegova podnošenja. Bila je izrađena aplikacija i elektronski obrasci u kojima su svi suci naveli podatke o svojoj imovini, i to od nekretnina koje posjeduju, vozila, brodova, umjetnina, dionica, plaće, drugih prihoda i svega ostalog što predstavlja vredniju imovinu, kao i podatke o podrijetlu te imovine.

Uz elektronsku imovinsku karticu suci su DSV-u morali dostaviti još i papirnatu kopiju svih podataka. Do lipnja su svi predali podatke o svome imetku i sve je bilo spremno za objavu na internetskim stranicama DSV-a. No, tada je zapelo. Kad je trebalo stisnuti gumb i pustiti u javnu objavu imovinske kartice, predstavnici DSV-a i DOV-a zatražili su sastanak s predstavnicima Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP).

Sastanci su se održali početkom i sredinom lipnja i tada je navedeno da u zakonima nema pravne osnove za objavu sudačke imovine, te dogovoreno da će se Pravila koja su DSV i DOV izradili dostaviti Agenciji na mišljenje.

U Agenciji su objasnili kako takva zakonska formulacija znači da se ni jedan osobni podatak suca ili tužitelja ne smije objaviti, pa čak ni ime i prezime.

Jedan od sugovornika iz Ministarstva pravosuđa s kojim je još prije nekoliko mjeseci razgovarao Jutarnji list na tu temu rekao je kako ne vjeruje da bi se bilo koji sudac javio i istaknuo prigovor jer mu je u imovinskoj kartici navedeno ime i prezime. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ipak se nije priklonio takvim stavovima, nego je odlučio mijenjati zakone. Izmjene, međutim, nikako nisu došle na dnevni red.

Premda je još početkom rujna bilo jasno sve što treba učiniti, procedura izmjene zakona pokrenuta je tek sada. U savjetovanje sa zainteresiranom javnošću puštena je najava izmjene zakona i procjena učinka, a za dva tjedna će se objaviti i sadržaj izmjena koji potom ide u proceduru.

Tijekom odlučivanja o tome hoće li se imovinske kartice sudaca i tužitelja objaviti unatoč tome što odredbe Zakona o DSV-u i Zakona o DOV-u nisu usklađene s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka, iznosili su se argumenti da ih treba objaviti bez intervencije u zakonu, a pritom se povlačila analogija s imovinskim karticama dužnosnika.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.