FOTOGALERIJA

Urbanistički procvat Pakraca: Grad u kojemu je započeo Domovinski rat uklanja tragove razaranja

Autor

mjš

Domovinski, obrambeni rat u Hrvatskoj započeo je u Pakracu 1. ožujka 1991. godine oružanim sukobom hrvatskih policijskih postrojbi s pobunjenim Srbima. Bio je to prvi otvoreni, oružani sukob na području Republike Hrvatske. 

22.04.2019. u 18:38
Ispiši članak

Pakrac, koji danas broji oko 8000 stanovnika, pretrpio je ukupnu ratnu štetu koja iznosi 263.325.000 eura. Ratna šteta u gospodarstvu iznosi 64 mil. eura, u društvenim djelatnostima 18 mil. eura. Ujedno je izbrojano i 4730 oštećenih i uništenih stambenih objekata u Pakracu.

Imajući na umu da je Pakrac odmah nakon Vukovara pretrpio najviše stradanja u Domovinskom ratu, a gotovo da nije bilo objekta u gradu koji nije pretripio ratnu štetu, aktivno se još 2016. i 2017.g. uz pomoć Inžinjerijske postrojbe Ministarstva obrane krenulo u sanaciju.

"MORH je tada Gradu Pakracu ustupio postrojbu i potrebnu mehanizaciju za ovaj zahtjevni posao, a Grad je osigurao hranu, smještaj i pripremio potrebnu dokumentaciju kako bi postrojba mogla ukloniti te objekte. Tom dvogodišnjom suradnjom uklonili smo 77 ruševina. Osim MORH-a, Grad je i samostalno uklonio nekoliko objekata koji su predstavljali opasnost za zdravlje i sigurnost stanovnika, oko 18 ruševina", prisjetila se Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.

Uz aktivno uklanjanje ruševina u radu, krenulo se i u obnovu pročelja, kako privatnih tako i javnih namjena, a s ciljem da Pakrac iza sebe učinkovito ostavi tragove stradavanja i ratnog uništavanja grada.

"Osim privatno obnovljenih, pročelja se u najvećem dijelu obnavljaju u protekle dvije-tri godine putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost; najviše  višestambene zgrade, ali i privatne kuće. Treba spomenuti da je središte grada zaštićena kulturna jezgra u kojoj se nalaze i pojedinačno zaštićena kulturna dobra. Oni naravno podliježu davanju suglasnosti od strane Kozervatorskog odjela Ministarstva kulture prije nego započnu s obnovom", ističe gradonačelnica Pakraca.

Pakrac je bogat prirodnim i društvenim atrakcijama te ima odlične predispozicije za razvoj sportsko-rekreativnog, kulturnog, eno-gastronomskog turizma u čemu će obnova pročelja te uklanjanje stradalih objekata iz Domovinskog rata uvelike pomoći. No stradavanje Pakraca nikako nije zaboravljeno niti će ikada biti. Stoga danas, na sva događanja u novijoj povijesti grada, a posebice kada govorimo o Domovinskom ratu  koji je započeo upravo u Pakracu, podsjeća i stalni postav u Muzeju vojne i ratne povijesti u Pakracu.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.