UPOZORAVAJU NA NIZ PROPUSTA

Udruge od Ministarstva graditeljstva traže da uskrati suglasnost na izmjene zagrebačkog GUP-a

Autor

ig/h

Zelena akcija, Pravo na grad i udruga građana Siget zatražili su u srijedu od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja da uskrati suglasnost na izmjene zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP).

06.11.2019. u 11:28
Ispiši članak

"Grad Zagreb je u procesu donošenja GUP-a počinio niz propusta i pogrešaka zbog kojih stručno i zakonski utemeljena odluka može biti jedino njegovo odbacivanje. U suprotnom, bit će jasno kako se i HNS-ovo Ministarstvo uključilo u dogovor između HDZ-a i Bandića, a zagrebački GUP i interesi građana bit će tu samo kolateralne žrtve", priopćile su udruge.

Naglašavaju da takav GUP nema podršku ni Vijeća gradskih četvrti - od njih ukupno 17, čak 11 je glasalo protiv, a samo četiri su ga prihvatila, pri čemu jedno samo uvjetno.

Ključan razlog zbog kojeg GUP mora biti odbačen jest činjenica da zbog takozvanog "Zagrebačkog Manhattana" nije usklađen s prostornim planom višeg reda. Konkretno, na području igrališta NK Lokomotiva, koji je sastavni dio prostora obuhvata tog projekta, GUP-om se predviđa poslovna i mješovita namjena, dok je u prostornom planu višeg reda to zona rekreacije i sporta.Sličan je slučaj neusklađenosti i s prostorom Zagrebačkog velesajma i Hipodroma, uz određene iznimke. Time je izigrano mišljenje Ministarstva kojim je u srpnju ove godine odbijena suglasnost za takav GUP.

Osim toga, nakon što je Ministarstvo graditeljstva u srpnju odbilo GUP, Grad Zagreb je imao zakonski rok od 90 dana da ponovno zatraži suglasnost, no to nije napravio u tom roku, što su pismeno potvrdili i Ministarstvo i nadležni gradski ured.

Povrh toga, javna rasprava o GUP-u je "nakaradno provedena", od čak 31.000 pristiglih primjedbi, prihvaćeno je samo 17, koje su uputila gradska tijela ili službe te nije prihvaćena niti jedna primjedba građana, udruga, inicijativa i strukovnih organizacija. "Time je pokazano kako je javna rasprava bila samo farsa", smatraju udruge.

"Zbog svega, jedina odluka koju Ministarstvo treba donijeti jest uskraćivanje suglasnosti za ovakav GUP i obustava postupka donošenja. Nakon toga, gradske institucije trebaju pokrenuti izradu potpuno novog GUP-a temeljenog na stručnim podlogama, održivom razvoju i potrebama građanki i građana", poručili su u priopćenju Zelena akcija, Pravo na grad i udruga građana Siget.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.