IZRAĐIVAO 'PRIHVATLJIVA' I 'ODGOVARAJUĆA' MIŠLJENJA

Udruga OPG-ova Hrvatske traži ostavku dekana Agronomskog fakulteta zbog sudjelovanja u aferi vjetroelektrane

Autor

dd/h

Udruga OPG-ova Hrvatske "Život" zatražila je od dekana Agronomskog fakulteta Zorana Grgića da podnese ostavku zbog sudjelovanja u koruptivnoj i kriminalnoj aferi vezanoj uz vjetroelektrane.

02.06.2020. u 12:51
Ispiši članak

Udruga traži ostavku Grgića jer je izrađivao "prihvatljiva" i "odgovarajuća" mišljenja u "aferi vjetroelektrane" s ciljem pogodovanja predstavnicima krupnog kapitala i njegova dodatnog utjecaja na prihvaćanje takvih mišljenja.

Već godinama ukazujemo da je akademska zajednica, koja bi trebala biti pokretač razvoja i napretka ekonomije, poljoprivrede i društva u cjelini, ne samo nijemi promatrač nego i vrlo aktivni sudionik u koruptivnim aktivnostima koje desetljećima izjedaju naše gospodarstvo, a posebice poljoprivredu, ističe udruga u priopćenju.

Ne postoji operativni program, zakon, uredba ili pravilnik u čijoj izradi nisu sudjelovali i svoje potpise stavili predstavnicu akademske zajednice, no kada se postavi pitanje odgovornosti za katastrofalno stanje njih se redovito izbjegava spomenuti.

Dio akademske zajednice prodao se politici za nekoliko tisuća ili desetaka tisuća kuna, kolika je vrijednost projekata i poslova koje dobivaju po narudžbi. Gdje su rezultati svih tih projekata za koje su kroz niz godina podijeljeni milijunski iznosi, pita udruga.

"Dok studenti Agronomskog fakulteta ne mogu proći na mjerama iz Programa ruralnog razvoja, jer su neprihvatljivi korisnici, u isto vrijeme njihov dekan Grgić obavlja pripreme 'velikim igračima' za dobivanje silnih hektara zemlje, čineći ih prihvatljivim korisnicima".

Grgić je već godinama neizostavni član svih značajnijih povjerenstava u Ministarstvu poljoprivrede (od prvih operativnih programa za stočarstvo prije dvadesetak godina, do zadnjeg Povjerenstva za izmjene zakona o poljoprivrednom zemljištu) u kojima zastupa interese krupnog kapitala i radi protiv interesa malih poljoprivrednika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, tvrdi se u priopćenju.

Nažalost, Grgić je samo jedan u nizu predstavnika akademske zajednice koji su pisali stotine i stotine mišljenja, izjava i gospodarskih osnova, stoga udruga poziva institucije da "pročešljaju" slična mišljenja pisana po narudžbi raznih ministarstva. 

Također poziva  Grgića da, ako je u njemu ostalo imalo akademskog digniteta i moralne odgovornosti, podnose neopozivu ostavku na mjesto dekana Agronomskog fakulteta, a Rektora i Senat Sveučilišta u Zagrebu da razmisli o oduzimanju akademske titule Grgiću zbog štete koju je nanio svim poštenim i savjesnim pripadnicima akademske zajednice.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.