HRVATSKA UŽIVO

U Primorsko-goranskoj županiji jedna novozaražena osoba i jedna izliječena; Varaždin pet novih slučajeva peti dan

Autor

bkk/h

Zaraza korona virusom potvrđena je jednoj novoj osobi u Sisačko-moslovačkoj županiji koja sada ukupno bilježi 18 zaraženih osoba, od kojih su dvije ozdravile, priopćio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

04.04.2020. u 10:52
Ispiši članak

Novoboljeli je 23-godišnjak koji se od 26. ožujka, nakon kontakta sa zaraženom osobom, nalazio u samoizolaciji. No, sada je i njemu potvrđen pozitivni nalaz na virus.

U izolacijskoj jedinici sisačke Opće bolnice nalaze se četiri pacijenta, a ostali su na kućnom liječenju.   

Slična situacija je u Primorsko-goranskoj županiji gdje je tijekom protekla 24 sata jedna novozaražena osoba korona virusom i jedna ozdravila pa je sada ukupno 51 oboljeli dok ih je pet ozdravilo, doznaje se u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Iz Stožera navode i kako je novooboljela osoba bila u samoizolaciji.

Od četvrtka do petka u toj županiji nije bilo novozaraženih korona virusom, a u petak su iz Stožera najavili kako očekuju da će još nekoliko ljudi biti proglašeno zdravima.

Pohvalili su sve koji ulažu velike napore da se epidemija suzbije.

Sve mjere koje je donio Nacionalni stožer građani prihvaćaju, a samo tako možemo doći do cilja, da situaciju kontroliramo i privedemo je kraju, poručuju.

Na dubrovačkom području devet novih slučaja zaraze

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji novih je devet osoba zaraženo korona virusom pa je ukupan broj oboljelih porastao na 59, petnaest ih je u bolnici, a 39 na kućnom liječenju u izolaciji, objavio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Iz Stožera tijekom dana očekuju prijevoz dvoje pozitivnih pacijenata u Split i Zagreb.

Naime, jednoj oboljeloj se noćas zdravstveno stanje pogoršalo pa će biti prevezena u regionalni respiratorni centar Križine splitskog KBC-a i stavljena na respritator.

Zaraženi muškarac će, unatoč dobrom općem zdravstvenom stanju, u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' biti prevezen jer je bio podvrgnut transplataciji bubrega.

Peti dan zaredom, u Varaždinskoj županiji nije zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze korona virusom, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Ukupan broj oboljelih i dalje je 24, dosad je izliječeno šest osoba, dok je na liječenju u Općoj bolnici Varaždin trenutno 18 osoba i svi su  dobrog zdravstvenog stanja.

Iz Stožera ističu da su dosad testirane 452 osobe, dok je njih 2044 u samoizolaciji.

Na području Međimurske županije u protekla su 24 sata potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a Međimurje ima i prvu izliječenu osobu, izvijestio je u subotu župan Matija Posavec.

Dvije novozaražene osobe bliski su kućni kontakti, kazao je župan te dodao da se mlađa osoba u tridesetim godinama 18. ožujka vratila u Hrvatsku i ostala u samoizolaciji.

"Epidemiološkom provjerom te osobe i njezinog bliskog kontakta, druge osobe u 60-im godinama, testovi su pokazali da su osobe pozitivne na korona virus. Dobra okolnost je što je ta osoba bila u samoizolaciji, tako da će biti vrlo lako detektirati sve kontakte", istaknuo je Posavec dodavši da je ovo još jedan primjer koliko je važno biti u samoizolaciji, osobito ako se vraća iz inozemstva.

Međimurska županija i dalje je županija s najmanje oboljelih, budući da su trenutno koronavirusom zaražene tri osobe.

U zadnja 24 sata Vukovarsko-srijemska županija bilježi dvije nove osobe zaražene korona virusom, po jedna u Nuštru i Vinkovcima pa je sada u toj županiji ukupno 18 oboljelih.

Crni dan za Hrvatsku: U Osijeku preminule četiri osobe

 U Osijeku su od korona virusa u petak umrle četiri osobe s područja Osječko-baranjske županije, a sve su bile kronični bolesnici, izvijestio je u subotu  županijski Stožer Civilne zaštite.

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić rekao je da su umrle osobe u poodmakloj životnoj dobi, od 92, 85, 78 i 71 godine, od kojih su dvije bile na respiratoru. Pojasnio je da su umrli imali različite dijagnoze, od srčanih poteškoća, kroničnog zatajenja bubrega, pneumonije, ali da su u pitanju bile teške kronične bolesti,

Izvijestio je kako su jučer testirana 102 uzorka, a bilo je osam pozitvnih osoba, šest iz Osijeka te po jedna iz Višnjevca i Bilja.

Ukupno je tijekom epidemije virusa Covid-19 do sada u Osječko-baranjskoj županiji oboljelo  89 osoba. U osječkom  KBC se trenutno liječi 26 bolesnika, od toga 21 na Klinici za infektivne bolesti a pet osoba je na respiratoru, dok je 11 osoba otpušteno na kućno liječenje, rekao je Zubčić.

Ravnatelj KBC-a Zubčić odbacio je nagađanja o navodno pozivnim liječnicima na Infektologiji KBC-a. Istaknuo je da su infektolozi osječkog KBC-a testirani i jučer i danas i svi su negativni na korona virus.

U Zadru i Slavonskom Brodu po jedan, u Splitsko-dalmatinskoj županiji devet pozitivnih

Na području Splitsko-dalmatinske županije devet je novoboljelih od koronavirusa - četiri iz Splita, tri iz Solina i po jedan iz Makarske i Baške Vode, te je sada u toj županiji ukupno 168 zaraženih, izvijestio je u subotu Županijski  Stožer za civilnu zaštitu.

Od 36 testova uzetih tijekom posljednja 24 sata u Zadru, jedan je pozitivan pa je na tom području sada ukupno 51 osoba zaražena korona virusom, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Novoboljeli pacijent povezan je sa Specijalnom bolnicom za ortopediju u Biogradu, navodi se u priopćenju.

U Općoj bolnici Zadar na COVID odjelu smješteno je devet pacijenata, četiri su na respiratoru, a šestero s lakšim simptomima premješteno je jučer u biogradsku bolnicu.

U zadarskoj bolnici zaražena su tri liječnika i tri medicinske sestre, a u samoizolaciji je 26 liječnika, 43 medicinske sestre i sedam nezdravstvenih djelatnika.

U Brodsko-posavskoj županiji jedan je novooboljeli od virusa Covid-19, a riječ je o osobi srednje životne dobi, bliskom kontaktu već registriranog pacijenta, rečeno je u subotu na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite.

"Novooboljela osoba je dobrog zdravstvenog stanja. Trenutno je samoizolacijom obuhvaćeno stotinjak osoba koje su bile u kontaktu s oboljelima.U samoizolaciji je i 40 zdravstvenih djelatnika",  rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković

Na području Brodsko-posavske županije, dodao je,  do sada imammo ukupno 11 pozitivnih osoba, dvije su u bolnici, sedam u samoizolaciji i jedna je preminula.

U Zagrebačkoj županiji novih 86 oboljelih

Na području Zagrebačke županije do subote je ukupno evidentirano 86 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, što je dvije osobe više nego dan ranije, najnoviji su podaci Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

"Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području Zagrebačke županije do subote 4. travnja u 11 sati evidentirano je 86 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim korona virusom", ističe se u priopćenju.

U odnosu na podatke od petka, radi se o dvije osobe više. Do sada je izliječeno osam osoba, a jedna je umrla.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije ima osam ispostava na svom području. Svaka ispostava obrađuje podatke za grad sjedište ispostave i okolne općine. Grad Sveta Nedelja jedini je grad koji nema svoju ispostavu, već se podaci obrađuju u Ispostavi Samobor.

Od ukupno 86 oboljelih osoba, najviše ih je evidentirano na području Velike Gorice, 27, gdje je zabilježen i jedan smrtni slučaj.

Po broju oboljelih slijede Zaprešić (19), Sveta Nedelja i Samobor (15+3), Dugo Selo (11), Ivanić-Grad (6), Sv. Ivan Zelina (3), dok je po jedan oboljeli evidentiran u Jastrebarskom i Vrbovcu.

Sljedeće informacije bit će objavljene u nedjelju, 5. travnja, oko 11 sati na web stranicama Zagrebačke županije.

Na području Zagrebačke županije do sad su u ispostavama Samobor i Velika Gorica osposobljene covid-19 ambulante za uzimanje briseva za testove na korona virus, a od ponedjeljka 6. travnja s radom kreće i Ispostava Ivanić-Grad. Brisevi se uzimaju isključivo na nalog liječnika obiteljske medicine, i to za osobe s područja koja ta ispostava pokriva.

Stanovnike Zagrebačke županije poziva se da poštuju upute Stožera civilne zaštite RH kako bi se odgovornim ponašanjem pridonijelo smanjenju širenja zaraze korona virusa.

Krapinska županija

Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je šest novih osoba pozitivnih na korona virus, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Po dvije novozaražene osobe su s područja grada Pregrade i općine Petrovsko, a po jedna osoba iz Oroslavja i općine Jesenje.

S današnjim je danom na području Krapinsko-zagorske županije ukupno 76 osoba zaraženih virusom Covid-19.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema novih osoba zaraženih korona virusom, a svih 11 testova poslanih u protekla 24 sata negativni su, priopćio je u subotu Stožer Civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije.

Među poslanim testovima bili su i kontakti jučer potvrđenog zaraženog korona virusom policijskog djelatnika iz Bjelovara.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije tako je i dalje korona virusom zaraženo ukupno šest osoba, a dodatne dvije osobe koje se vode statistički kao zaražene pod Bjelovarsko-bilogorsku županiju, imaju samo prebivalište na području županije, iako su testirani i liječe se na zagrebačkom području, navode iz Stožera.

"Slušajmo i dalje i pridržavajmo se savjeta struke, jer samokontrolom smanjujemo mogućnost širenja zaraze. Budimo pametni i odgovorni na dobrobit nas samih, naših obitelji i cijele zajednice", poručili su iz Stožera.

Istarska županija

Ni u subotu u Istarskoj županiji nema novooboljelih od korona virusa, a 29 uzoraka brisa osoba koji su u četvrtak poslani na analizu u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti, su negativni potvrdio je jutros načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Dodaje da su u međuvremenu dva pacijenta u pulskoj Općoj bolnici tijekom jučerašnjeg dana izliječena.

"Od 29 ispitanih uzoraka brisa, svi su negativni na korona virus (Covid-19). Nema novooboljelih, dva su pacijenta izliječena a u Istarskoj županiji trenutno brojimo ukupno devet izliječenih", naveo je Kozlevac u priopćenju.

Ističe da u Istarskoj županiji drugi dan za redom te ukupno četvrti put ovaj tjedan nema novooboljelih.

U Istri su inače do sada ukupno zaražene 74 osobe.

Prema informacijama iz županijskog Stožera civilne zaštite tijekom petka na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula i terenskim uzorkovanjem uzeto je čak 80 uzoraka briseva koji su dostavljeni u laboratorij u Zagreb te će o rezultatima nalaza javnost biti naknadno obavještena.

"Zahvaljujem građanima što su ovim trenucima iznimno disciplinirani i drže se propisanih mjera. Idemo dalje ovim tempom, ostanimo doma jer to je u ovom trenutku najvažnije", poručio je Kozlevac. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.