NIJE DOBRO

VIDEO Zagrebački stožer: Imamo lošu epidemiološku situaciju, moramo mijenjati strategiju praćenja epidemije

Autor

lb/lš

Županijski stožeri civilne zaštite objavljuju u ponedjeljak podatke o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

26.10.2020. u 08:43
Ispiši članak

ŽUPANIJE S NOVIM SLUČAJEVIMA: Grad Zagreb (558), Požeško-slavonska (jedan), Sisačko-moslavačka (12), Istarska (tri), Primorsko-goranska (25), Splitsko-dalmatinska (43), Bjelovarsko-bilogorska (58), Zadarska (20), Zagrebačka (235), Dubrovačko-neretvanska (tri), Vukovarsko-srijemska (48), Ličko-senjska (sedam), Karlovačka (11), Šibensko-kninska (pet), Osječko-baranjska (42), Koprivničko-križevačka (četiri), Brodsko-posavska (41), Međimurska (13), Krapinsko-zagorska (135), Varaždinska (110)

ŽUPANIJE SA SMRTNIM SLUČAJEVIMA: Splitsko-dalmatinska (jedan), Zadarska (jedan), Ličko-senjska (jedan), Osječko-baranjska (jedan)

13.20 Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 110 novih slučajeva zaraze korona virusom, kao i dan ranije. Što se tiče izvora zaraze, u 65 slučaja se radi o bliskim kontaktima unutar obitelji ili radnog okruženja, a u 45 slučajeva je izvor zaraze nepoznat. 

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 551, s obzirom da je tu i 41 otpust s kućnog liječenja. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici nalaze se 42 osobe s težom kliničkom slikom, 40 osoba je na kisiku i dvoje ih je na respiratoru. Na liječenju kod kuće trenutno je 509 osoba. 

13.15 Od nedjelje u 10 sati potvrđeno je 135 novozaraženih osoba s područja Krapinsko-zagorske županije, izvijestio je u ponedjeljak popodne Županijski stožer Civilne zaštite.

Novozaraženi su s područja 29 jedinica lokalne samouprave. Najviše pozitivnih na korona virus imaju grad Krapina (14) i općina Bedekovčina (12), zatim Zlatar (devet) te po osam Zabok i općine Desinić i Radoboj.

Pristiglo je i 245 negativnih nalaza, a još se čekaju rezultati 382 uzorka.

Ozdravilo je još 86 osoba pa je trenutačno u Krapinsko-zagorskoj županiji 797 aktivnih slučajeva zaraze.

U samoizolaciji je 1337 osoba.

12.55 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u ponedjeljak je 13 novih slučajeva oboljenja u toj županiji. Testirano je 229 osoba. U mjeri samoizolacije se trenutno nalazi 1173 osoba. Do sada je ukupno uzeto 11 966 uzorka. U Županijskoj bolnici Čakovec, u ovom trenutku, hospitalizirana su 32 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19, od kojih je još uvijek jedna osoba na respiratoru.

12.50 U Brodsko-posavskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđen je 41 novi slučaj zaraze korona virusom.

Brodsko-posavski stožer CZ izvijestio je da je u toj župani trenutno na koronavirus pozitivno 255 osoba, od kojih je 18  slavonskobrodskoj, a šest u novogradiškoj bolnici. Jedna osoba je na respiratoru.  Pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je ukupno 771 osoba. 

Među novooboljelima je sve više učenika. Županijski Stožer CZ je izvijestio da od ponedjeljka jedna srednja škola u potpunosti radi online, a zbog dvoje nastavnika od ovog tjedna online nastavu prati i 65 učenika iz dviju osnovnih škola.

12.15 Od posljedica zaraze korona virusom u osječkom KBC-u umro je 68-godišnjak iz Belišća, a  u protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji  potvrđena su 42 nova slučaja, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

U osječkom KBC-u u posljednja 24 sata testirano je 178 uzoraka od kojih su 42 bili pozitivni na korona virus.  Najviše novoboljelih osoba, po devet, je s našičkog i osječkog područja, pet s područja Donjeg Miholjca, dok ostala mjesta imaju manji broj novozaraženih, priopćeno je iz Stožera.

Na liječenju u osječkom KBC-u trenutno se nalazi 79 pacijenata oboljelih od COVID-19, pet više nego jučer, od kojih je 17 na respiratoru, što je jedna osoba više nego jučer. Deset oboljelih osoba hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice.

12.10 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavijestio je kako su nakon pristiglih preostalih nalaza od subote 24. listopada testiranih na SARS – CoV-2 virus, na području županije u općoj populaciji potvrđena četiri nova slučaja bolesti COVID-19. Epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.

12.00 U Gradu Zagrebu u posljednja 24 sata zabilježeno je 558 novooboljelih od Covida-19, a samoizolacija je određena za 349 osoba, izvijestili su u ponedjeljak iz zagrebačkog Stožera Civilne zaštite te istaknuli da je potrebno mijenjati strategiju praćenja epidemije. 

"Od uzroka zaraze i dalje su vodeće negativne epidemiološke anamneze. Epidemiolozi su obradili 306 slučajeva, od čega 214 od ranijih dana, 82 od jučer, a čak 2043 čeka obradu, što nam govori da moramo mijenjati strategiju praćenja epidemije. Sigurna sam da će nadležno Ministarstvo naći model da se to može odraditi", rekla je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić.

 U Gradu Zagrebu zabilježeno je 558 novodijagnosticiranih slučajeva zaraze korona virusom, od čega je 224 s prebivalištem u Zagrebu, a 334 s boravištem.

U protekla 24 sata u Zavodu je provedeno 484 testiranja, a u proteklih tjedan dana više od 11.500.  Mjeru samoizolacije dobilo je 349 osoba.

Trenutno je ukupno 3470 aktivnih slučajeva zaraze i 8043 aktivnih samoizolacija. 

Također pozitivno je devet učenika i devet djelatnika osnovnih škola te 23 učenika srednjih škola. Ukupno, u samoizolaciju je stavljeno 446 učenika osnovnih škola i 418 učenika srednjih škola.

 Zaraza je zabilježena u šest domova za starije, a nalazi su potvrđeni za sedam  korisnika i tri zdravstvene radnice. 

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić izvijestila je da je u Zagrebu ukupno pet domova u kojima su se korisnici zarazili korona virusom, od kojih su četiri u vlasništvu Grada. Ukupno je trenutno pozitivno 57 korisnika, od kojih se 12 nalazi na bolničkom liječenju, a 45 su u svojim matičnim ustanovama i većina ih bez simptoma ili imaju vrlo blage simptome. Osim toga, 193 korisnika su u samoizolaciji. Ukupno je 27 djelatnika u izolaciji, a 68 u samoizolaciji, od kojih njih 50 koji su u domovima za starije. Galić je istaknula je u domovima situacija za sada stabilna. 

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je da je u Zagrebu loša epidemiološka situacija te da covid ambulante rade "punom parom". 

"Sustav funkcionira vrlo teško i otežano zbog epidemiološke situacije. Pozivamo građane na oprez, ovo je trenutak kada svaki pojedinac može dati svoj doprinos savjesnim i odgovornim ponašanjem", rekao je Jeleč. 

Vezano za uvođenje C modela u škole, odnosno nastave na daljinu (online), pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić rekao je da u zagrebačkim školama ne razmišljaju o uvođenju C modela, izuzev u onim školama u kojima to situacija nalaže. 

"Nastava se po C modelu izvodi u šest srednjih škola i tri osnovne. Nadamo se da ćemo se zadržati na tom broju i ne razmišljamo o generalnom uvođenju nastave na daljinu", poručio je. 

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić apelirala je na građane da se organiziraju i već tijekom tjedna obiđu grobove svojih najmilijih kako bi smanjili gužvu tijekom vikenda.

11.35 U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je pet novih slučajeva zaraze korona virusom, a trenutno je aktivno 120 slučajeva, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Zaraženo je troje korisnika i dvije djelatnice Cvjetnog doma u Šibeniku. Aktivno je 120 slučajeva, a 11 osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovana su 43 uzorka za testiranje na korona virus, a pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 311 osoba.

10.59  U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji zabilježeno je 11 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Epidemiološkom obradom utvrđeno je da od prethodno pristiglih nalaza i prijavljenih slučajeva njih 18 nije iz Karlovačke županije, izvijestio je tamošnji Stožer civilne zaštite.

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljela 971 osoba. U samoizolaciji se nalazi 487 osoba.

10.50 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata sedam je novooboljelih osoba od Covida-19 te je jedna osoba preminula.

Oboljele osobe su s područja Gospića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. U KBC Rijeka preminula je osoba starije životne dobi (81 godina), s područja Gospića te je uz potvrđeni virus Covid-19 imala i niz kroničnih bolesti.  

Ukupno je oboljela 458 osoba od Covid-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 161 aktivnih slučaja, 278 osoba je  izliječeno te 19 osoba preminulo.  U posljednja 24h provedeno je testiranje nad 12 osoba. Pod aktivnom nadzorom/mjerom samoizolacije je ukupno 597 osoba.

10.35  Na području Vukovarsko-srijemske županije u posljednja 24 sata je 48 novih pozitivnih osoba, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Četrnaest novooboljelih je iz Vinkovaca, devet iz Vukovara, po četvero iz Županje i Iloka, po troje iz Borova i Tovarnika, po dvoje iz Otoka i Bogdanovaca te po jedna zaražena osoba iz Antina, Berka, Ivankova, Novih Mikanovaca, Soljana, Starih Mikanovaca i Tordinaca.

10.30  Nova tri slučaja zaraze korona virusom bilježi u zadnja 24 sata Dubrovačko-neretvanska županija, u kojoj je 16 osoba izliječeno, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Zaražene su dvije ženske osobe iz Dubrovnika, od kojih je za jednu utvrđena epidemiološka veza te jedna ženska osoba iz Konavala s utvrđenom epidemiološkom vezom. Među 16 izliječenih njih 13 je iz Dubrovnika, dvije iz Metkovića te jedna iz Stona.

U dubrovačkoj bolnici od korona virusa se liječi 19 osoba. U samoizolaciji je 812 osoba, a u zadnja 24 sata zabilježena su dva kršenja te mjere, ukupno 89 od početka pandemije. Od jučer je obrađeno 149 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 18.244.

10.20 U Zagrebačkoj županiji potvrđeno je 235 novih slučajeva zaraze, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

Samoizolacija je propisana za četiri razreda u dvije osnovne s područja Zaprešića te po jedan razred srednje škole u Svetom Ivanu Zelini, Dugom Selu, Velikoj Gorici i Ivanić Gradu.

10.00 U posljednja 24 sata zabilježeno je 828 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Preminulo je 15 osoba.

09.50  Na području Zadarske županije 20 je novooboljelih osoba od korona virusa. Riječ je većinom o obiteljskim kontaktima sa dosad zaraženim osobama. S područja Grada Zadra 12 je novozaraženih, dvije s područja Sukošana te po jedna sa područja Nina, Kolana, Posedarja, Sv. Filipa i Jakova, Vira i Vrsi. Tijekom nedjelje testirano je 169 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 591 osoba.

U Općoj bolnici u Zadru noćas je preminula starija pacijentica (rođ. 1944. god) oboljela od korona virusa, te je deseti pacijent u Općoj bolnici Zadar koji je umro s korona virusom od početka pandemije.

U ovome trenutku na svim Covid odjelima Opće bolnice Zadar hospitalizirano je 12 bolesnika od kojih je dvoje na respiratoru. U Specijalnoj bolnici Biograd na Moru na liječenju su tri bolesnika oboljela od korona virusa.

9.40  U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 58 novih slučajeva zaraze korona virusom, izvijestio je tamošnji Stožer civilne zaštite.

Najveći broj zaraženih, njih 50, s područja je Bjelovara. Dvije novozaražene osobe su iz općine Kapela, a po jedna je osoba s područja Rovišća, Garešnice, Velikog Grđevca, Zrinskog Topolovca, Nove Rače i Čazme.

9.24  Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 172 obrađena testa u ponedjeljak su 43 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na Covid infekciju. Od ukupnog broja novooboljelih 26 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2077 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 65 Covid pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se šest osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je ženska osoba stara 17 godina. Osoba je bila pozitivna na Covid infekciju. U međuvremenu je potvrđeno da je mlada djevojka bolovala od astme.

09.00 U Primorsko-goranskoj županiji u ponedjeljak je 25 novozaraženih osoba, a 25 osoba je ozdravilo. Ukupno je u toj županiji 544 aktivnih slučajeva Covid-19 bolesti. Testirano je 228 osoba.

8.50 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 45 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđene su tri novozaražene osobe s područja županije. Kod jedne osobe radi se o uvezenom slučaju (boravak u Bosni i Hercegovini). Prilikom dolaska na hitni prijem u Opću bolnicu Pula radi drugih zdravstvenih tegoba, sukladno protokolu testirana je i potvrđena kao COVID-19 pozitivna jedna osoba.

8.37 U Sisačko-moslavačkoj županiji, u ponedjeljak 12 je novooboljelih osoba od  zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o šest osoba područja grada Petrinje, jednoj osobi s područja grada Siska, jednoj osobi s područja grada Popovače, jednoj osobi s područja općine  Gvozd, jednoj osoba s područja općine Sunja, jednoj osobi s područja općine Martinska Ves, jednoj osobi s područja općine Lekenik.

8.34 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 120 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 108 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 12 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 442 osobe, a ukupno je testirano 11667 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 20 uzoraka, od kojih je jedan pozitivan.  Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

 8.32 Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Vjekoslav Jeleč u emisiji "U mreži Prvog" HRT-a kazao je da Zagreb ima 558 novozaraženih osoba.

"Grad Zagreb je centar Hrvatske, i većina važnih stvari se dešava u Zagrebu. Dnevna migracija, to je oko 300 tisuća ljudi, ne pogoduje smirivanju situacije", rekao je Jeleč pa nastavio:

"Donoseći virus kući ubijamo možda baku, djeda. Svaki pojedinac ima mogućnost odigrati veliku ulogu, ova situacije ni po čemu ne nalikuje onoj na proljeće. Ovdje koliko god se upinjali, sustav teško može velikim potrebama i zahtjevima, ali i zbog delikatnosti bolesti, u pet dana može se zaraziti jako puno ljudi. Čak i Covid redari sudjeluju u zabavama, nitko nema maske, vidimo to po filmićima".

Kazao je kako se situacija na terenu "mijenja iz dana u dan". 

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš komentirala je kada se očekuje pad broja novozaraženih. "Može se očekivati kroz 3 do 4 tjedna jer je potrebno promijeniti ponašanje, to nije lako", kazala je.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.