NEMA PODATAKA KOLIKO SU KOD PRIVATNIKA POUZDANI

Testirati na korona virus može se u privatnim klinikama, Capak tu uslugu najavljuje i u javnom zdravstvu

Autor

dd/Ljerka Bratonja Martinović/Novi List

Serološki testovi na korona virus koji pokazuju jeste li ga preboljeli postali su široko dostupni na hrvatskom tržištu pa se u svakoj bolje opremljenoj privatnoj poliklinici još od sredine svibnja može napraviti i takav krvni test.

03.06.2020. u 09:30
Ispiši članak

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak nema podataka o tome koliko su testovi na privatnom zdravstvenom tržištu pouzdani, no najavljuje da će kroz nekoliko dana tu istu uslugu ponuditi zavodi javnog zdravstva koji raspolažu testovima.

"Ne mogu znati koliko su testovi u privatnom sektoru pouzdani dok se ne provede validacija i dok naši stručnjaci ne kažu da su pouzdani. Za testove koje mi imamo od HZZO-a još nismo dobili cijenu, ali očekujemo da će se ona formirati za par dana, a tada će građanima biti dostupno testiranje u zavodima javnog zdravstva", najavljuje Capak.

Prema onome što Novi list doznaje u nekoliko poliklinika, građani se za testiranje uglavnom javljaju ili zbog potrebe posla, kad to od njih traži poslodavac, ili zbog putovanja, ili pak sumnjaju da su možda početkom godine, misleći da je to obična gripa, preboljeli virus.

U Poliklinici Medikol rade serološki test određivanja antitijela tipa IgG na SARS-CoV-2 virus, a dosad su napravili stotinjak takvih analiza. Cijena testiranja iznosi 250 kuna, a nalaz je gotov u roku od dva sata.

Po istoj cijeni serološko se testiranje može napraviti u Specijalnoj bolnici Medico u Rijeci i Puli, gdje se pretragom minimalne količine krvi može doznati je li osoba bila u doticaju s virusom ili je preboljela infekciju.

Za pretragu nije potrebna priprema niti je potrebno biti natašte, nalaz se izdaje u kratkom roku nakon vađenja krvi, a rezultat je kvalitativan - pozitivan ili negativan i odnosi se skupno na oba antitijela, IgG i IgM.

U Poliklinici Analiza primjenjuju AMP Rapid Test – brzi imunokromatografski test za kvalitativno određivanje IgG i IgM antitijela na SARS-CoV-2 po cijeni od 150 kuna. U poslovnicama u Zagrebu, Splitu, Zadru i Šibeniku dosad su testirali između 200 i 250 ljudi, a rezultati su, kažu, uglavnom negativni.

Iako se u javnom zdravstvu dugo čekalo na početak serološkog testiranja zbog nedovoljne pouzdanosti testova na tržištu, u privatnim poliklinikama redom uvjeravaju u visoku pouzdanost svojih testova. U Specijalnoj bolnici Medico u Rijeci i Puli koriste visokopouzdani test tvrtke Roche, odobren u Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA) kao 100 posto osjetljiv i 99,8 posto specifičan za COVID-19.

U Poliklinici Analiza raspolažu AMP Rapid testom koji je dobio certifikat za upotrebu u zemljama Europske unije, ali se nisu time zadovoljili već su ga dodatno validirali od strane Pasteurovog instituta u Parizu. Vrijednost testa potvrdio je i HZJZ, gdje je ovaj test ostvario 99 posto podudarnosti s nalazom PCR testa.

Ali, u Poliklinici Analiza upozoravaju da se idealnih 100 posto pouzdanosti nikad neće postići, jer istraživanja pokazuju da između 10 i 20 posto osoba koje su imale čak i simptomatsku infekciju nisu imale antitijela koja se mogu otkriti.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.