OTVORENO O TURIZMU

Svi hvalili Vladine mjere, jedino Medak kontrirao ministrici: Prevarili ste nas, nemamo strategiju razvoja

Autor

bkk

Procjenjuje se da će gubitak za turizam na svjetskoj razini iznositi oko 320 milijardi dolara, a ugroženo je oko 200 milijuna radnih mjesta. Hrvatska, iako je imala bolju turističku sezonu od većine zemalja u susjedstvu, financijske učinke tek treba saznati.

03.09.2020. u 22:22
Ispiši članak

Epidemija korona virusa pogodila je sve segmente turističke djelatnosti. O utjecaju krize na sektor, hoće li biti otkaza i može li državni proračun podnijeti teret pomaganja ugroženih djelatnosti, govorili su u emisiji Otvoreno ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Stančić, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain te direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Brnjac: "Kada pogledate, Vlada je na vrijeme izašla s prvim paketom mjera koje su se odnosile na očuvanje radnih mjesta i održavanja likvidnosti, a donesene su prvi dan nakon potresa. Danas je predsjednik Vlade najavio nastavak mjera koje se odnose na skraćeno radno vrijeme u kojima će se sufinancirati plaće u iznosu od 2000 kuna te mjere za mikro poduzetnike i mjere za najugroženiji sektor. Uz to, za sve one koji su prema odlukama lokalnog stožera zatvoreni, osigurat će se nastavak radnih mjesta. Za sada ste mogli vidjeti da svi subjekti u turizmu izrazili veliko zadovoljstvo mjerama".

Ostojić: "Definitivno želim zahvaliti Vladi i ministrici na mjerama. Mi smo od početka komunicirali da postoje dva preduvjeta za mjere za očuvanje radnih mjesta i likvidnost. Mislimo i čuli smo da je to tehnička odluka, vjerujemo da će se s tim mjerama nastaviti i do 1. travnja iduće godine. Ove turističke godine ne bi bilo da mjera u ožujku pa do kolovoza nije bilo, da se ovakva sezona ne bi dogodila na ovakav način da su poslodavci bili primorani otpuštati radnike. Mislim da je Hrvatska među liderima po brzini i donošenju mjera".

Medak: "Mjere su prije svega bile investicija države. Investirali su 900 milijuna kuna, a od nas su kroz PDV dobili preko dvije milijarde kuna PDV-a. Tako da je država tu dobila 1,4 milijarde kuna. Ali da nije donijela mjere ne bi ni dobila ovo jer ne bi bilo sezone. Mi bismo trebali financirati iz PDV-a koji ćemo proizvesti neke koji će biti izrazito ugroženi. Mjere nisu pravedne za ugostitelje. Mi tražimo rasterećenje poreza jer mi to trebamo gledati isključivo kroz bilancu poslovanja. Ako nama te mjere čine četiri, osam ili 12 posto, ovisno o tipu objekta, a ako se rastereti PDV, što je napravilo 11 drugih država, da se to rastereti 10 ili 11 posto, svi će ugostitelji raditi i snaći se bez da plate PDV državi. Isti će biti učinak samo će puno manje posla imati država oko mjera, tko je dobio, tko nije dobio.

Te mjere mogu koristiti oni hoteli koji idu u mirovanje, objektima i svadbama koji su rizični, kojima catering čini 20 posto prihoda, ali u Istri i Kvarneru ni pet posto tih mjera neće moći koristiti.

Recimo kod nekih poslovanja, recimo kad su u pitanju menze - neka im se dogodi incident i moraju zatvoriti tek tada mogu koristiti mjere. S te strane mjere su izrazito rigorozno napravljene''.

Brnjac: "Razgovarali smo i s drugim udrugama, ne slažem se s time. Jedna smo od rijetkih država koja je nastavila s mjerama. Ne bih se složila s time. Prvo smo uskočili ugostiteljima u oba kruga mjera. Nisu sve države tako reagirale kao RH".

Medak: "Isto tako druge zemlje imaju manji PDV, neke i za 50 posto manji. 

Brnjac: "PDV je spušten za vrijeme za vrijeme ove Vlade s 25 na 13 posto".

Medak: "To nije točno, Vlada je poništila strategiju turizma 2020. Nas koji smo uložili novce država je prevarila".

Brnjac: "Svima je nova situacija i ovo je vrijeme kad možemo razvijati novu strategiju".

Fain: "Pridružit ću se gospodinu Ostojiću i zahvalili se Vladi. Bez ovih mjera putničke agencije sigurno ne bi opstale. Ono što mi ispred agencija stalno govorimo da su nama zaposlenici najvažniji i nadamo se produžetku mjera do 31. ožujka iduće godine. Ne bih se složio kolega Medak s Vama, jer ja ne znam kako bi mi bili opstali da nismo dobili mjere od Vlade, a ja bih bio sretan da ostvarim pad ispod 50 posto da im mogu sam isplatiti svoju plaću''.

Medak: "Ja sam rekao da su mjere spasile sezonu onog časa kad su date, ali sada dolazimo u 'novo normalno', gdje cjepivo možda ne bude djelotvorno, kako ćemo funkcionirati u iduće četiri godine? Država mora osigurati uvjete da svi mogu funkcionirati, a ne da se samo sisa država".

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.