KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA

Svečano prisegnuli novi vijećnici Gradskog vijeća Velike Gorice, evo tko je izabran za predsjednika

Autor

bl

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice održana je u četvrtak ujutro u vijećnici POUVG-a. U novom sazivu predsjednik Gradskog vijeća bit će Darko Bekić, a njegovi zamjenici Zvonimir Lovrić i Ozren Robić

17.06.2021. u 12:56
Ispiši članak

HDZ ova koalicija ima 12 vijećničkih mandata, SDP-ova sedam, koalicija MOST-HSP-Neovisni za Hrvatsku zastupljena je s pet vijećnika, a Domovinski pokret s tri, piše VGdanas.

Na sjednici je bilo prisutno 26 od 27 vijećnika, koji su položili svečanu prisegu da će svoju dužnost obnašati u službi svih građana Velike Gorice i na dobrobit Grad, a to su: Darko Bekić, Mihael Grdenić, Stipo Duvnjak, Zlata Filipović, Vedran Zobec, Anri Targuš, Tomislav Lukšić, Tajana Amšel Zelenika, Juraj Odrčić, Dalibor Mrakovčić, Milivoj Dijanežević, Kuliš Marijana, Zvonimir Lovrić, Krunoslav Hrvačić, Gordan Kompes, Ivo Jelušić, Brankica Žugaj, Goran Beus Richembergh, Ozren Robić, Marijo Zdelar, Igor Horvačić, Damir Šimunić, Ivan Bekavac, Damir Slojšek, Lucijan Maslać, Karmen Rak i Zoran Lovrić.

Zbog nespojivih dužnosti mandate u mirovanje stavili su gradonačelnik Krešimir Ačkar, te Ivan Rak, Jurica Mihalj, Zvonko Kunić i Lana Krunić s liste HDZ-a i partnera, a u vijeću će ih zamijeniti Darko Bekić, Mihael Grdenić, Stipo Duvnjak, Zlata Filipović te Vedran Zobec.

MOST i HSP suzdržani

Za predsjednika vijeća izabran je Darko Bekić s kandidacijske liste HDZ-a i partnera i to većinom glasova svih vijećnika, a jednak broj glasova dobio je i podpredsjednik Zvonimir Lovrić (DP), dok je Ozren Robić (SDP) za drugog podpredsjednika izabran jednoglasno. Kod glasovanja za Bekića i Lovrića, suzdržani su bili vijećnici MOST-a, HSP-a i Neovisnih za Hrvatsku koji su u raspravi prije samog glasovanja istaknuli kako bi podrškom prijedloga predsjednika i potpredsjednika iz vladajućih stranaka iznevjerili svoje birače.

Istaknuli su međutim, kako su u kroz rad vijeća spremni podržati sve dobre i konstruktivne prijedloge koje se pred njih stave. Isto su istaknuli i vijećnici Ivo Jelušić ispred kluba SDP-a te Goran Beus Richembergh ispred Glasa. Oni su naime podržali sva tri prijedloga za imenovanja predsjednika i potpredsjednika no istaknuli kako to ne znači da time daju podršku HDZ-u već volji građana i zakonskoj odredbi.

"Čestitam svim izabranim vijećnicima, a i pohvaljujem poziv gradonačelnika na zajednički sastanak čelnika stranaka koji se održao pred konstituiranje vijeća. Danas ovdje davajući podršku predsjedniku gradskog vijeća ne dajemo podršku HDZ-ovom kandidatu nego zakonskom pravu, što ne znači da u buduće nećemo propitivati volju građana", rekao je Jelušić.

"Vijeće u prošlom mandatu je opasno podbacilo. Želim da ne podržavate bezrezervno ono što je odvelo Grad pred rub propasti, želim da slušamo više jedni druge i da slušamo ono što imamo reći o meritumu stvari, o tome kako se upravlja javnim sredstvima. Zadatak opozicije je da svaki prijedlog koji dolazi od Grada, više puta pregledamo i preispitamo kako bi se zajednički spriječilo donošenje loših odluka i otvorili prostor za donošenje boljih", kazao je Beus Richembergh.

Zvonimir Lovrić, predsjednik Domovinskog pokreta i, uz Ozrena Robića (SDP), novoizabrani potpredsjednik Gradskog vijeća istaknuo je kako se nada da će svi vijećnici raditi za dobrobit Grada.

"U ovome vijeću ovaj čat vidim samo jednu stranku, a to je stranka za Veliku Goricu. Propusti i pogreške koje počinimo u svojem radu samo će udaljiti žitelje našega kraja od svih nas u vijeću. Svađama natezanjem i podmetanjem malo toga ćemo postići. Zatomimo osobne ambicije i stvarno se stavimo u službu naše Velike Gorice", kazao je Lovrić.

Nakon izbora, vijećnicima se obratio i novoizabrani predsjednik Darko Bekić. Riječ je dosadašnjem vijećniku Gradskog vijeća i voditelju kluba HDZ-a u posljednja dva mandata, završio je postdiplomski studij na fakultetu političkih znanosti te već 12 godina Ministarstvu financija.

"Zahvaljujem što ste mi dali povjerenju na ovu časnu dužnost i veselim se mandatu koji je pred nama. Izabrani smo da podržavamo rad gradonačelnika i Gradske uprave. Pred nama su izazovna i dinamična vremena, vidimo kako se stvari mijenjaju iz mjeseca u mjesec iz godine u godinu i tu ćemo kao Gradsko vijeća morati dati i viši bolje nego do sada. Posebno me veseli činjenica što u ovom Vijeću sjede i izabrani su svi kandidati koji su se natjecali na izborima za gradonačelnika što će sigurno dati jednu dodatnu težinu našim raspravama. Jer svi naši sugrađani, glasačko tijelo je zastupljeno kroz ove političke opcije", kazao je Bekić.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.