U CILJU RAZVOJA

SUKLADNO EUROPSKOJ DIREKTIVI Vlada izmjenila Zakon o priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija

Autor

bl/h

Izmjenama Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija, koje je Vlada sa sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru, prenosi se Direktiva EU o ispitivanju proporcionalnosti prije donošenja novih propisa kojima se reguliraju profesije.

09.01.2020. u 10:34
Ispiši članak

Direktiva propisuje obvezu država članica da provedu ex ante (prethodnu) ocjenu proporcionalnosti kako bi se spriječilo uvođenje neopravdanih ograničavajućih uvjeta za rad u profesiji, objasnio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, navevši da je cilj Direktive i predloženih izmjena spriječiti neopravdana ograničenja pristupu obavljanja reguliranih profesija.

Naime, radi razvoja jedinstvenog EU tržišta u području usluga potrebno je ukinuti sva ograničenja koja nisu opravdana zaštitom javnog interesa, a posebno zaštitom javnog zdravlja.

"Kako bi se utvrdilo da su pojedina ograničenja za pristup profesiji opravdana, potrebno je provesti ispit proporcionalnosti. On se provodi kroz jasne kriterije koji uzimaju u obzir postojeća ograničenja, prirodu rizika, slobodno kretanje osoba i usluga unutar EU i druge elemente koji omogućuju ocjenu proporcionalnosti. Provedbom ispita proporcionalnosti ovaj zakon utjecat će na povećanje mobilnosti stručnjaka i slobodu  pružanja usluga", ocijenio je Aladrović.

Vlada je dala i suglasnost za unos materijalne imovine u temeljni kapital trgovačkog društva Zrakoplovno-tehnički centar, ukupne vrijednosti 122 milijuna i 628 tisuća kuna.

Zrakoplovno-tehnički centar osnovan je odlukom Vlade 23. rujna 2009. godine radi obavljanja poslova održavanja, obnove, popravka zrakoplova i zrakoplovno-tehničkih sredstava. Na neodređeno vrijeme i bez naknade prenesena mu je na upravljanje i korištenje oprema i sredstva za rad koja su bila u posjedu Zrakoplovno-tehničkog zavoda, koji je djelovao u okviru Ministarstva obrane, a današnjom odlukom ta se materijalna imovina unosi u temeljni kapital društva.

Vlada je donijela i odluke o osnivanu četiriju nacionalnih povjerenstava - za ocjenu trofeja i izložbe, za gospodarenje dabrom, za gospodarenje smeđim medvjedom i za gospodarenje mačkom divljom.

Zadaća je prvog povjerenstva potvrđivanje vrhunskih trofeja divljači i ocjenjivanje trofeja divljači koji se žele iznijeti iz Hrvatske, a ostalih triju izrada i provedba Plana gospodarenja za svaku od životnija.

Premijer Andrej Plenković na kraju sjednice kratko je izvijestio da je "rotacija kontingenta hrvatskih časnika i dočasnika, koja je bila u NATO-ovoj misiji u Iraku, sretno prešla u Hrvatsku u proteklih nekoliko dana, dok je novi kontingent prešao u Kuvajt.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.