NEMA POPUŠTANJA

STOŽER JE PRESUDIO Evo koje se mjere uvode za Primorsko-goransku i Sisačko-moslavačku županiju

Autor

ig/h

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je radi sprječavanja širenja zaraze novim korona virusom donio određene odluke za područje Primorsko-goranske i Sisačko-moslavačke županije, priopćilo je u subotu Ravnateljstvo Civilne zaštite.

03.10.2020. u 21:01
Ispiši članak

Tako se na prijedlog Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije uvode nužne epidemiološke mjere za to područje - obveza pravilnog korištenja maski za lice ili medicinskih maski u svim javnim zatvorenim prostorima (trgovine, banke, pošte, crkve, ljekarne, zdravstvene ustanove i sl.) te u javnom prijevozu, osim u slučajevima propisanih ili preporučenih izuzeća.

Obveza pravilnog korištenja maski za lice ili medicinskih maski odnosi se i na javne događanje, manifestacije i okupljanja. U zatvorenim prostorima može biti prisutno najviše 500 osoba, a na otvorenim prostorima 1000 osoba, dodaje se. Iznimno je dopušteno, ističe, organiziranje javnih događanja, manifestacija i okupljanja s većim brojem osoba ako se za svakog sudionika može osigurati sjedeće mjesto uz minimalni razmak od 2 metra, napravi pisani plan odvijanja događanja, manifestacije ili okupljanja, uspostavi redarska služba i imenuje odgovorna osoba te dobije odobrenje teritorijalno nadležne službe civilne zaštite.

Na svim privatnim okupljanjima i svečanostima (vjenčanja i svadbene svečanosti, sahrane, rođendanske proslave i sl.) može biti prisutno najviše 50 osoba. Preporučuje se osobama starije životne dobi i rizičnim skupinama da ne koriste javni gradski i prigradski prijevoz od 6 do 8,30 sati, osim u opravdanim razlozima.

Poslodavcima se preporučuje da organiziraju rad od kuće gdje god je to moguće te da potiču nošenje maski za lice ili medicinskih maski na radnom mjestu kad je to moguće i epidemiološki opravdano.

Mjere za Grad Popovaču

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije uvode se nužne epidemiološke mjere za područje Grada Popovače u trajanju od 14 dana. U te mjere spada obveza da je u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavlja djelatnost trgovine i ustanovama koje se bave javnom djelatnošću obvezatno nošenje maski za lice ili medicinskih maski na ispravan način.

Na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, na sahranama može biti prisutno najviše 50 osoba uz pridržavanje protuepidemijskih mjera, bez karmina, a sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom, a sportska natjecanja mogu se održavati samo bez prisustva gledatelja. 

Prilikom ulaska u javne ustanove stranke su obvezne nositi masku za lice ili medicinsku masku, dezinficirati ruke te popuniti zdravstveni upitnik.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja pružaju ugostiteljske usluge obvezna su svoje usluge pružati uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera te se ne smiju ugošćavati skupine u kojima se nalazi više od 30 osoba, napominje stožer i dodaje kako se obustavljaju stočni sajmovi i slične izložbe i manifestacije.

Zabranjuju se posjeti bolesnicima, domovima za starije i nemoćne te drugim ustanovama socijalne skrbi, a domovima za starije i nemoćne te drugim ustanovama u sustavu socijalne skrbi preporučuje se da organiziraju rad u smjenama kad god je to moguće.

Preporučuje se da se sjednice Gradskog vijeća Grada Popovače te skupštine udruga i organizacija na području tog grada organiziraju online ili na drugi primjeren način bez okupljanja sudionika na istom mjestu. Preporučuje se odgađanje svih društvenih okupljanja (priredbe, izložbe, znanstveni skupovi, razne manifestacije i sl.) na području Grada Popovače odgode. 
 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.