'NASTAVAK LEŠINARENJA'

Što je institut posmrtnog kredita? Evo objašnjenja iz Sindikata umirovljenika uz napomenu: Riskantno i opasno!

Autor

Maja Šubarić Mahmuljin

Predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović u razgovoru za Generaciju osvrnula se na vijest kako se hrvatske banke spremaju na uvođenje instituta obrnute hipoteke – financijskog instrumenta u kojem bi dužnik, osoba treće životne dobi, na temelju svoje nekretnine dobio kredit, a banka bi nakon smrti dužnika preuzela njegovu nekretninu. Upozorila je na više elemenata koji ovaj kreditni proizvod čine vrlo riskantnim i opasnim za umirovljenike.

06.11.2018. u 18:25
Ispiši članak

"Institut posmrtnog kredita je samo novi proizvod međunarodne financijske industrije koja dominira Hrvatskom, a s jedinim ciljem isisavanja posljednjih imovinskih resursa starijih osoba, koje su ih velikim dijelom stekle otkupom stanarskih prava i povoljnim kreditima“, rekla je Jasna A. Petrović.

Zapravo je riječ, dodala je, o nastavku beskrupuloznog lešinarenja ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju.

"Ono što nisu pokupili višestruki 'uzdržavatelji' iz određenih profesija (bilježnici, odvjetnici, socijalni djelatnici, zdravstveni djelatnici i drugi), sada će banke. Stanovit dio umirovljenika, osobito onih koji su bez potomstva i obitelji, misle da bi to možda bilo dobro rješenje. No trebali su pokušati kod tih istih, sada najednom prividno osjetljivih bankara, pokušati podići kredit u dobi od 65+ godina pa bi vidjeli kako bi ih otkantali“, napomenula je Petrović.

Upravo je zbog toga, dodala je, velik broj umirovljenika završio kod zelenaša posuđujući kredite koji su ih bacili u ovrhe. Zato smatra kako i ne treba očekivati ništa bolje niti od novog kreditnog izuma.

Na upit tko bi se zapravo okoristio institutom obrnute hipoteke, Petrović odgovara:

"Takvim kreditima okoristit će se banke, koje će postati dominantni vlasnici značajnog nekretninskog fonda. Korist po starije osobe koje su vlasnici vrijednih nekretnina bi bile daleko veće kada bi država konačno preuzela odgovornost za stare te zaustavila besramno otimanje imovine kroz institut dosmrtnog uzdržavanja, lešinarske kredite i ovrhe te uvela, primjerice, nizozemski model po kojemu socijalna služba dolazi u kuću svakome potrebitom i pomaže naći rješenje za starost i skrb“.

Primjerice, pojasnila je, tako da kuću preurede u više stambenih jedinica za stanovanje i iznajmljivanje, čime se vlasnicima imovine osigurava stabilan izvor prihoda i pomoć u kući. Banke sigurno neće skrbiti o starcima i starcima, već će ih ‘oguliti’.

Loša iskustva u Americi

Poznata su joj i negativna iskustva s ovim institutom iz drugih zemalja, posebice iz Amerike. Petrović je istaknula kako je obrnuta hipoteka razvijena u SAD-u 60-ih godina 20. stoljeća, odakle se preselila i u zapadnu Europu, a u tranzicijskim zemljama iskustva, i to ne osobito prijatna, ima Poljska.

"U Americi je zabilježeno puno beskućnika u trećoj dobi kao žrtava kredita obrnute hipoteke. Naime, troškovi održavanja, režije, obvezatno osiguranje nekretnine, velik su teret za starije, a osobito je opasno odbijanje rastućih kamata od kredita, koje mogu toliko porasti da pojedu sam kredit i jednog dana, još za života, stari ostaju bez svoje nekretnine jer odlazi na bubanj“, upozorila je Petrović.

Naime, pojasnila je, uvijek se vrijednost nekretnine revalorizira prema tržišnim cijenama pa tako u recesijskim razdobljima cijene nekretnina, pa time i raspoloživog kredita, mogu višestruko pasti.

"Biro za financijsku sigurnost potrošača SAD-a naglasio je kako je riječ o 'vrlo složenom proizvodu koji je potrošačima vrlo teško razumjeti', da su izloženi navodećem reklamiranju, niskoj kvaliteti savjetovanja i riziku od prijevara”.

Na upit što to obrnute hipoteke zaista mogu značiti za naše starije sugrađane, Petrović je odgovorila:

“U naravi to je da za vlastiti stan dobijete kredit bilo jednokratno, bilo kroz mjesečne iznose, a kredit se otplaćuje tek nakon njihove smrti prodajom nekretnine. To ne zvuči loše, ali je pitanje procijenjene vrijednosti nekretnine, visine kamata i brojnih drugih elemenata koji ovaj kreditni proizvod čine vrlo riskantnim i opasnim“, zaključila je predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.