PANDEMIJA U HRVATSKOJ

ŽUPANIJSKI STOŽERI Zagreb i okolica gotovo 350 zaraženih, u Splitsko-dalmatinskoj rekord, preminule tri osobe u Gospiću

Autor

bkk/av

Donosimo vam pregled po županijama za utorak.

20.10.2020. u 08:10
Ispiši članak

ŽUPANIJE S NOVIM SLUČAJEVIMA ZARAZE: Koprivničko-križevačka (šest), Grad Zagreb (293), Požeško-slavonska (sedam), Primorsko-goranska (66), Istarska (20), Sisačko-moslavačka (27), Zadarska (šest), Vukovarsko-srijemska županija (16), Dubrovačko-neretvanska (24), Zagrebačka (51), Bjelovarsko-bilogorska (12), Splitsko-dalmatinska (160), Šibensko-kninska (14), Brodsko-posavska (26), Osječko-baranjska (36), Međimurska (24), Karlovačka (21), Ličko-senjska (četiri).

ŽUPANIJE S PREMINULIMA: Karlovačka (jedan), Ličko-senjska (tri)

16.00 U Karlovačkoj županiji je 21 novi slučaj covida-19, jedna je osoba umrla, što je osmi smrtni slučaj od te bolesti, a Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije smatra da je 310 oboljelih u posljednja dva tjedna “ozbiljna opomena stanovništvu”.

Rekla je to načelnica Stožera Civilne zaštite Vesna Hajsan Dolinar na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Jaškovu, u blizini Ozlja, te je 310 oboljelih u dva tjedna usporedila sa 688 oboljelih od početka epidemije.

Konferencija je održana u Jaškovu, u Centru za pružanje usluga u zajednici Ozalj, zato što je ondje pripremljeno pedeset postelja za privremenu izolacijsku jedinicu za korisnike domova za starije, obiteljskih domova i osoba iz sustava udomiteljstva s blagim simptomima bolesti.

14.00 Zaraza korona virusom potvrđena je za nove 24 osobe u Međimurskoj županiji u posljednja 24 sata, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Trenutno su u Međimurju 242 aktivna slučaja covida-19.

Za 17 osoba još traje epidemiološki nadzor, 61 osoba je nepoznate epidemiološke anamneze, 143 osobe su kontakti s ranije potvrđenim pozitivnim osobama, 20 osoba je iz ustanova za starije i nemoćne, a jedna je osoba s prebivalištem u Međimurskoj, a s boravištem u drugoj županiji.

13.38 U Gospiću su u posljednja 24 sata umrle tri osobe, četiri su zaražene korona virusom, a policija je zatekla dvije osobe koje nisu poštovale mjeru samoizolacije te ih je prijavila Državnom inspektoratu.

Stožer Civilne zaštite Ličko-senjske županije izvijestio je da je umrlo troje korisnika gospićkoga Doma za starije i nemoćne osobe. Dvoje od njih u dobi od 72 i 76 godina umrlo je u bolnici u Gospiću, a treća osoba (86) umrla je u tom domu. Svi su oni, uz potvrđenu zarazu korona virusom, imali i nekoliko kroničnih bolesti. Četiri su nova slučaja na području županije. 

11.58 Novih 36 korona virusom zaraženih osoba u zadnja 24 sata, drugi dan zaredom, bilježi Osječko-baranjska županija, na temelju obrađenih 400 uzoraka. 

Županijski Stožer civilne zaštite u utorak je priopćio kako je 20 novozaraženih s područja Osijeka, tri s područja Valpova, po dva pozitivna nalaza su s našičkog, đakovačkog i miholjačkog područja te iz Belišća i Čepina.

Općine Erdut, Petlovac i Antunovac bilježe po jedan pozitivan nalaz.

Od 36 pozitivnih osoba većina je već bila u samoizolaciji jer su kontakti ranije zaraženih.

Iz Stožera navode da su u zadnja 24 sata šestero učenika i troje djelatnika škola pozitivni na korona virus, a samoizolacija je određena za 71 učenika i 17 djelatnika.

11.41 Novih 26 korona virusom zaraženih osoba bilježi u utorak Brodsko-posavska županija, u kojoj je trenutno na virus pozitivno 85 osoba.

  • Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u okruženju, istarski Stožer civilne zaštite u utorak je pozvao građane Istre da bez prijeke potrebe ne putuju, odnosno da ako već moraju koristite zaštitne mjere. Napominju da se velik broj studenata i učenika školuje izvan Istarske županije, pa u slučaju sumnje ili simptoma koji ukazuju na mogućnost zaraze moraju izbjegavati javni prijevoz te grupiranja i okupljanja i odmah se javiti zdravstvenoj službi. 

    Poziva sve djelatnike javnih službi, a posebno zdravstvene djelatnike kao najvažniji dio sustava u borbi protiv zaraze, da vode računa o ponašanju izvan radnog vremena i ne ostvaruju rizične kontakte.

    Apeliraju na njih i da ne sudjeluju u okupljanjima, bez obzira na razlog, kako bi se spriječio unos virusa u sustave i time osiguralo nesmetano obavljanje djelatnosti.

    Stožer posebno poziva odgovorne osobe javnih službi da upoznaju i upozore sve djelatnike o potrebi odgovornog ponašanja u i izvan službe. 

11.22 U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 14 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije; devet ih je iz Šibenika, dvije su iz Skradina, po jedna iz Knina i Vodica, te jedna osoba koja trenutno boravi na području navedene županije, a prebivalište joj je drugdje.

11.03 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 916 obrađenih testova u utorak je 160 novozaraženih osoba i to iz Splita 63, Brela jedna, Ciste Provo jedna, Dicma jedna, Dugog Rata šest, Dugopolja jedna, Hrvaca četiri, Imotskog jedna, Jelse četiri, Kaštela tri, Klisa jedna, Lovreća jedna, Makarske dvije, Marine jedna, Muća jedna, Omiša tri, Otoka četiri, Podbablja dvije, Podstrane pet, Sinja 22, Solina sedam, Starog Grada dvije, Sutivana jedna, Šolte jedna, Trilja 11, Trogira dvije, Vrgorca tri, Vrlike dvije i Zmijavaca četiri osobe.

10.43 Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 12 je novih slučajeva zaraze korona virusom: 10 novooboljelih osoba je iz Bjelovara, a po jedna novozaražena osoba s područja Garešnice i općine Rovišće.

10.37 Novi 51 slučaj zaraze korona virusom potvrđen je u zadnja 24 sata u Zagrebačkoj županiji, a zbog zaraze jednog učenika u samoizolaciji je jedan razred srednje škole u Velikoj Gorici. Među novozaraženima 17 su kontakti ranije oboljelih, jedan je slučaj povezan s bolničkom ustanovom, tri su slučaja uvezena iz Italije, Francuske i Slovenije.

Nejasnu epidemiološku anamnezu ima 15 oboljelih, dok se podaci za još 15 osoba obrađuju, navodi u priopćenju Zagrebačka županija. 

Učenicima jednog razreda srednje škole u Velikoj Gorici propisana je mjera samoizolacije nakon što je jednom učeniku potvrđena zaraza korona virusom.

Trenutno je u županiji 839 aktivnih slučajeva zaraze, a od ponedjeljka je 20 osoba izliječeno.

10.33  U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 24 su nova slučaja zaraze korona virusom, 206 uzoraka je testirano, a jedanaest osoba izliječeno, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite. 

Zaraženo je pet muških i sedam ženskih osoba iz Dubrovnika, od kojih njih sedam ima utvrđenu epidemiološku vezu. Pozitivno je i pet muških te tri ženske osobe iz Metkovića, od kojih je za četiri utvrđena epidemiološka veza. Zaraženi su i jedna muška i jedna ženska osoba s Mljeta, od kojih je za jednu osobu utvrđena epidemiološka veza, kao i jedna muška osoba iz Korčule s utvrđenom epidemiološkom vezom te jedna muška osoba iz Vela Luke.

Među jedanaest izliječenih četiri osobe su iz Dubrovnika, dvije iz Župe dubrovačke, dvije iz Metkovića, jedna iz Stona, jedna iz Ploča te jedna osoba koja nema prebivalište u županiji.

U dubrovačkoj bolnici od korona virusa liječi se devet osoba. U samoizolaciji se nalaze 504 osobe. Od ponedjeljka obrađeno je 206 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 17.240.

10.27 Novih 16 korona virusom zaraženih osoba bilježi u zadnja 24 sata Vukovarsko-srijemska županija, priopćio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite. Šestero novozaraženih je iz Vinkovaca, troje iz Novih Jankovaca te po jedna osoba iz Starih Mikanovaca, Bapske, Ćelija, Ivankova, Gunje, Đeletovaca i Vrbanje.

Trenutno su 22 osobe hospitalizirane, dok se u samoizolaciji nalazi njih 1115.

U zadnja 24 sata testirano je 149 osoba, pa je dosad na području županije ukupno testirano 14.711 osoba.

9.56 Na području Zadarske županije je šest novih slučajeva zaraze korona virusom, tri ženske i tri muške osobe s područja Grada Zadra i Benkovca. Novooboljele osobe mlađe su i srednje životne dobi i kontakti su dosad oboljelih osoba. Testiran je 211 uzorak, a pod aktivnim nadzorom je 361 osoba.

U Općoj bolnici u Zadru na Covid odjelima hospitalizirano je 13 bolesnika od kojih je dvoje na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru hospitalizirano je četvero bolesnika oboljelih od korona virusa. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su tri kršenja mjere samoizolacije.

9.31 Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata potvrđeno je 27 novih slučajeva zaraze korona virusom, navodi se u utorak u dnevnom izvješću županijskog Stožera civilne zaštite.

Riječ je o šest osoba s područja grada Siska, te isto toliko s područja grada Petrinje i grada Popovače, pet osoba s područja grada Kutine, jednoj osobi s područja općine Velika Ludina te po jednoj osobi s područja općine Velika Ludina, općine Lipovljani, općine Sunja i općine Dvor.

9.25 Novih 20 korona virusom zaraženih osoba u zadnja 24 sata potvrđeno je u Istarskoj županiji, u kojoj se već dulje vrijeme bilježio manji broj zaraženih.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac izvijestio je u utorak da se kod 11 novozaraženih osoba radi o uvezenim slučajevima - sedmero iz Rijeke te po jedna iz Zagreba, Osijeka, srednje Dalmacije i Srbije.

Kozlevac je kazao da je županijski Zavod za javno zdravstvo u zadnja 24 sata na korona virus testirao 327 uzoraka briseva.

Testiranjem je utvrđeno da je najviše zaraženih, njih sedmero, među studentima iz Labinštine koji su se vratili sa školovanja zbog online nastave.  

Kod šest osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije, odnosno o bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe, dok je za tri osobe u tijeku epidemiološka obrada.

Jedna od zaraženih osoba je zdravstvena djelatnica, odnosno liječnica obiteljske medicine u Buzetu.

Shodno tome, u tijeku je epidemiološka obrada, provođenje protuepidemijskih mjera, dekontaminacija prostora, a pod mjerama samoizolacije zasad je 30 osoba. No, očekuje se da će cijelo osoblje buzetskog Doma zdravlja morati u samoizolaciju.

U zadnja 24 sata u županiji su izliječene dvije osobe, trenutno je 51 aktivnih slučajeva, dok je samoizolaciji 169 osoba.

9.17 Nakon što su u ponedjeljak imali tek tri novozaražene osobe, u Primorsko-goranskoj županiji od 640 testiranih osoba, 66 je novozaraženih, a 24 osobe su ozdravile. Trenutno je na tom području 195 aktivnih slučajeva. 

9.04 Požeško-slavonska županija u posljednja 24 sata od 187 uzoraka, ima sedam pozitivnih osoba. Trenutno je aktivno 87 slučajeva zaraze korona virusom, 75 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 12 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 315 osoba, a ukupno je testirano 10.973 osobe.

8.34 Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar izjavio je u utorak Hini da su u Zagrebu potvrđena 293 nova slučaja zaraze korona virusom, a referirajući se na napise o gužvama za testiranje rekao je kako su one u Zavodu iza 10 sati znatno manje.

U zadnja 24 sata testirano je preko 1400 uzoraka.

Osim Nastavnog zavoda Dr. Andrija Štampar, u Zagrebu se testirati može i u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Rockefellerovoj 2, Klinici za infektivne bolesti, domovima zdravlja te u kliničkim bolnicama. 

Šostar je istaknuo da se u "Štamparu" testiranja provode svakog radnog dana od 8 do 14 sati, najveće gužve stvaraju se do 10 sati, nakon čega građani dolaze u bitno manjem broju.

8.00 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus na području županije u općoj populaciji potvrđeno šest novih slučajeva bolesti COVID-19 i to dva na području Koprivnice, dva u Križevcima i dva u Đurđevcu.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 70 slučajeva oboljenja, četiri su se osobe oporavile od bolesti COVID-19,  a na bolničkom liječenju je ukupno 28 osoba.

Od početka pojave korona virusa na području županije zabilježeno je ukupno 328 slučajeva bolesti COVID-19,  a u samoizolaciji se trenutno nalazi 160 osoba.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.