PRILIKA ZA POPRAVNI ZA NEKE

Stanovnici ova dva mjesta u nedjelju će opet na birališta: Ostaje li HSS na vlasti?

Autor

js/h

U nedjelju, 12. srpnja Orahovica bi napokon trebala izabrati novo gradsko, a dalmatinski Otok novo općinsko vijeće, trebali su to učiniti još u travnju, no zbog pandemije korona virusa izbori su pomaknuti za srpanj.  

08.07.2020. u 10:02
Ispiši članak

Njihova vijeća, od po 15 vijećnika, raspuštena su jer u zakonom propisanom roku nisu donijela proračune za ovu godinu, a to onda znači prijevremeni izbor novih vijećnika.

Za gradsko vijeće Orahovice natječe se sedam lista: DP Miroslava Škore, HDZ-ova, HSS-ova koju nosi gradonačelnica Ana-Marija Petin, SDP-ova, lista Stranke umirovljenika (SU) te nezavisna lista Ivančice Grgić.

Svoje vijećnike u vijeću općine Otok u Splitsko-dalmatinskoj županiji žele HDZ, HSP-1861. (kojeg podržava HSP) te nezavisne liste Dušana Đule i Ante Norca.  

Orahovici, gradu s oko 5300 stanovnika u Virovitičko-podravskoj županiji nedjeljni su izbori drugi prijevremeni od redovnih lokalnih održanih u svibnju 2017. Na prve su izašli već u jesen iste godine jer se vijeće izabrano u svibnju nije uspjelo konstituirati ni nakon tri pokušaja, ni jedna stranka, naime, nije uspjela osigurati većinu.

Iako se činilo da bi Vijeće izabrano u listopadu 2017., trebalo biti stabilnije, jer je u njemu bilo osam vijećnika HSS-ove koalicije, pet HDZ-ovih i po jedan NL Ivančice Hrgić i SU, događaji s konca prošle godine to su demantirali. Naime, kod glasovanja o proračunu za ovu godinu, 'za' se izjasnilo samo pet vijećnika HSS-ove koalicije, sedam vijećnika je bilo protiv, a tri suzdržana, proračun nije 'prošao'.

Zapošljavanje sestre i zapošljavanje u gradskim poduzećima

Prema pisanju lokalnih medija, oporbeni HDZ tumačio je kako je prije svega bio protiv "činjenice" da je gradonačelnica, HSS-ova Petin zaposlila sestru za voditeljicu financijskog odjela Grada te zbog "enormnog" zapošljavanja u gradskim poduzećima što je dovelo do  velikog manjka oročenih sredstava Grada.

Zapošljavanje gradonačelničine sestre i broj novih zaposlenih u gradskim poduzećima smetalo je i vijećniku SU Juraju Fofonjku, koji također nije dignuo ruku za proračun.

Prijevremeni izbori u Orahovici i Otoku prvotno su se trebali održati 19. travnja, no odgođeni su zbog pandemije korona virusa. Kako bi se odgodili Hrvatski je sabor izmijenio Zakon o lokalnim izborima kojima je Vladi dao ovlast da u slučaju posebnih okolnosti može odgoditi raspisivanje prijevremenih lokalnih izbora, te izvan snage staviti odluku kojom su izbori raspisani, dok posebne okolnosti ne prestanu.

I dok je prvotno u zakonu stajalo da se raspuštena gradska i općinska vijeća biraju u roku od 90 dana od raspuštanja, po novome, kad nastupe posebne okolnosti, biraju se po njihovu prestanku, a najkasnije u roku 90 dana od prestanka posebnih okolnosti.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.