SLUČAJ MASONI

Škare-Ožbolt: Jelenić bi ponovno trebao ispuniti taj svoj upitnik za sukob interesa

Autor

lb

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt bila je gošća Novog dana na N1 televiziji. Govorila je o izboru novog glavnog državnog odvjetnika.

09.03.2020. u 12:06
Ispiši članak

Na pitanje misli li da će glavni državni odvjetnik biti uskoro izabran, Škare-Ožbolt je rekla da je sigurna da hoće. "Mislim da i sam tajming na neki način tjera da se državni odvjetnik izabere što prije. Iako ima nekih okolnosti koje bi mogle to sada u ovoj tehničkoj fazi to malo odgoditi", kazala je.

Pojasnila je kako bi sada trebao teći proces izbora glavnog državnog odvjetnika. 

"Prvo, Državnoodvjetničko vijeće mora na neki način donijeti odluku o prestanku mandata, na temelju ove odluke Sabora. Da bi se sazvalo Državnoodvjetničko vijeće treba ga sazvati predsjednik Vijeća, koji je sada na bolovanju. Treba se sazvati sjednica Državnoodvjetničkog vijeća, trebaju se utvrditi uvjeti i natječaj se treba raspisati u roku 30 dana", kaže Škare-Ožbolt. 

"Natječaj može trajati negdje 15 dana. Te prijave trebaju doći u tom roku. Nakon toga se sve kompletira i šalje u Vladu i Vlada odlučuje o tome. Koga će Vlada odabrati, to ovisi o ljudima koji će se prijaviti", dodaje. 

Iskustvo koje je potrebno kako bi netko postao glavni državni odvjetnik

Za izbor na mjesto glavnog državnog odvjetnika potrebno je 15 godina iskustva. "To može biti i profesor na fakultetu. Ili 15 godina u samom Državnom odvjetništvu ili 15 godina pravnih poslova", pojašnjava Škare-Ožbolt. 

Smatra da bi procedura izbora trebala biti završena do ljetne stanke u Saboru.

"Vlada bi početkom lipnja trebala poslati svoj prijedlog u Saboru. Mislim da je svakome u interesu da se državni odvjetnik imenuje što prije. Sadašnja zamjenica je sposobna, ali potrebno je da se novi glavni državni odvjetnik imenuje što prije", kazala je. 

Komentirala je i Dražena Jelenića kao potencijalnog zamjenika glavnog državnog odvjetnika. 

"Tu se postavlja nekoliko pitanja. Ako ste glavni državni odvjetnik i član ste neke organizacije koju niste prijavili u osobnom dosjeu, tada se postavlja pitanje, a iste obveze morate imati kao zamjenik, postavlja se pitanje kakva je razlika", ističe Škare-Ožbolt. 

"On bi sad, po meni, ako ostaje na poziciji zamjenika, trebao ispuniti ponovno taj svoj upitnik za sukob interesa. Mislim da je to minimum što bi trebao učiniti. Poslovi koje obavlja kao zamjenik nemaju velike razlike od glavnog državnog odvjetnika", smatra. 

Je li izbor glavnog državnog odvjetnika političko pitanje?

"Koliko se ja sjećam, izbor glavnog državnog odvjetnika uvijek je važno pitanje, ali to ne smije biti političko pitanje. Iako to prolazi politički put. Ta osoba koja se imenuje mora ispunjavati sve kriterije - ne samo stručnost nego nepristranost, imati ugled", rekla je Škare-Ožbolt. 

"Kad se birao gospodin Jelenić tada su opcije bila dva kandidata, on i jedan kandidat iz Osijeka. Kada se birao Mladen Bajić, on je došao iz Splita. Očito nema dovoljno osoba samo u Zagrebu koje bi to mogle biti, ako se bira državni odvjetnik iz samog Državnog odvjetništva", dodala je.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.