UPUTILI ZAHTJEV MINISTARSTVU OBRAZOVANJA

Sindikat znanosti traži upravni nadzor izbora dekana na Hrvatskim studijima

Autor

bl/h

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja uputio je Ministarstvu znanosti i obrazovanja zahtjev za provođenjem upravnog nadzora nad zakonitošću pokretanja i provedbe izbora dekana Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, priopćio je u nedjelju sindikat.

11.04.2021. u 15:18
Ispiši članak

Sindikat navodi da je zahtjev uputio radi zaštite prava svojih članova na Fakultetu hrvatskih studija (FHS), kao i prava drugih zaposlenika te ustanove, nezakonito isključenih iz sudjelovanja u postupku izbora dekana. 

Rektoru Damiru Borasu uputili su zahtjev za nadzorom zakonitosti i statutarnosti rada FHS-a, a o svojim je zahtjevima informirali su i Sveučilišni savjet Sveučilišta u Zagrebu.

Smatraju da se ne radi samo o potrebi zaštite prava zaposlenika, nego i o pitanju zakonitosti rada ustanove u cjelini, a predsjednice Velikog vijeća Sindikata znanosti Vesnica Garašić u priopćenju upozorava, na, kako navodi, 'brojne nezakonitosti u aktualnom procesu izbora dekana FHS-a'.

Kaže kako su apeli dijela nastavnika FHS-a prema rektoru Damiru Borasu i Senatu Sveučilišta da se u rad Fakultetskog vijeća uključe svi zaposlenici FHS-a u znanstveno-nastavnom zvanju - ostali bez odgovora.

Sindikat tvrdi da je privremeno imenovano Fakultetsko vijeće bez ikakvog uporišta u pozitivnim pravnim propisima samo sebi produljilo mandat i upustilo se u nezakonit i protustatutaran postupak izbora dekana kojim je velikoj većini zaposlenika onemogućeno bilo kakvo sudjelovanje u tom postupku. 

"Pokušaj da se zaustavi ovakav način izbora dekana, zaustavljen je nakon što su rektor Boras i Senat Sveučilišta 16. ožujka 2021. smijenili privremeno imenovanog dekana Pavu Barišića, koji je donio odluku o obustavljanju navedenog postupka kao i odluku o izvanrednom otkazu Anti Čoviću, te su na mjesto privremenog dekana imenovali Stjepana Ćosića, koji je poništio odluku o otkazu Anti Čoviću te ponovno nastavio sporni postupak izbora dekana", navodi sindikat.

Postupak kojim bi privremeno Fakultetsko vijeće, koje nije izabrano od zaposlenika ustanove, nego je imenovano od Senata i rektora, trebalo izabrati redovnog dekana na rok od tri godine, 'ne samo da je protivan propisima, nego predstavlja i primjer teškog narušavanja prava zaposlenika na akademsku samoupravu i autonomiju, primjer zloupotrebe ovlasti i time neprihvatljivog ponašanja u akademskoj zajednici', poručuje sindikat. 

Apelira se na sve odgovorne u sustavu da otklone navedene nepravilnosti u pokrenutom postupku izbora dekana FHS-a, osobito one koje narušavaju prava sveučilišnih nastavnika. 

FHS je na svojim web stranicama prije nekoliko dana naveo kako "Povjerenstvo za provedbu postupka izbora dekana Fakulteta hrvatskih studija objavljuje da se na poziv Fakultetskoga vijeća od 19. ožujka 2021. zainteresiranima koji ispunjavaju uvjete za izbor dekana da podnesu prijavu uz stručni životopis, program rada i potporu potpisa 35 nastavnika Fakulteta hrvatskih studija,  prijavio jedan pristupnik , izv. prof. dr.  Ivo Džinić".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.