APEL KUJUNDŽIĆU

Sindikat zdravstva zanima početak kolektivnih pregovora

Autor

Direktno.hr

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske zatražio je u srijedu od ministra zdravstva Milana Kujundžića žurno očitovanje o početku kolektivnih pregovora u djelatnosti zdravstva, s obzirom da 2. prosinca ističe važenje sadašnjeg kolektivnog ugovora (KU).

13.09.2017. u 14:04
Ispiši članak

Sindikat u priopćenju ističe kako su upozorili ministra da Hrvatski liječnički sindikat (HLS), koji je do sada bio treći reprezentativni sindikat i pregovarač u djelatnosti zdravstva, neće biti reprezentativan za ove pregovore, pa bi ministar trebao pokrenuti izmjene zakona ili inicirati sastanak svih sindikata u djelatnosti zdravstva radi sklapanja pisanog sporazuma o reprezentativnosti sindikata za pregovore.

"Tražili smo od ministra da napravi sve kako bi za djelatnost zdravstva pregovarali stvarno legitimni predstavnici radnika i kako bi omogućio HLS-u, kao legitimnom predstavniku liječnika, da pregovara o granskom kolektivnom ugovoru", navodi u priopćenju predsjednik sindikata Stjepan Topolnjak.

Ističe, međutim, kako je na tome i ostalo, pa su za pregovore samo dva reprezentativna sindikata – Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestra-medicinskih tehničara, s obzirom da se HLS nije ni javio na javni poziv za utvrđivanje reprezentativnosti, jer nema dovoljan broj članova.

"Nadamo se da je nedvojbeno jasno da im barem za to nisu spremačice krive. Međutim, cijelo ljeto hrvatska javnost sluša 'kuknjavu' o strašnom položaju i diskriminaciji liječnika u Hrvatskoj, upozorava se da za doktore ne mogu pregovarati sindikati spremačica i sestara, zaziva se ekskluzivitet u socijalnom dijalogu i kolektivnom pregovaranju tražeći strukovni kolektivni ugovor, jer samo će on spasiti i zadržati liječnike u Hrvatskoj. Udruge liječnika svih vrsta, razina i djelatnosti oglašavaju se na dnevnoj razini, a od ministra i sindikata liječnika niti glasa čuti nije. Mudro se šuti", ističe se u priopćenju.

Sindikat stoga pita "drži li ministar 'figu v žepu' ili je nešto ispod stola već spremno", za što drži da će se ubrzo saznati.

"Mi zasigurno predstavljamo spremačice i ponosimo se time jer o njima ni ministar niti sustav ionako ne brinu, ali u svom članstvu imamo i druge zaposlene u djelatnosti zdravstva, od medicinskih sestra, primalja, fizioterapeuta, laboranata,  psihologa, logopeda,  portira, pravnika, socijalnih radnika  i liječnika te brojnih drugih zanimanja. Nama je stalo do svih naših članova jer svi oni predstavljaju sustav zdravstva u svom djelokrugu rada, a bez njih sustav ne bi funkcionirao kako treba", kaže se u priopćenju.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.