TRAŽE KOREKCIJU DODATAKA NA POSEBNE UVJETE RADA

Sindikat KBC-a Zagreb podržava eventualni štrajk, a traženo povećanje plaća naziva 'mrvicama sa stola'

Autor

dd/h

Sindikat KBC-a Zagreb priopćio je u srijedu da podržava eventualni štrajk u organizaciji reprezentativnih sindikata u zdravstvu pod uvjetom da se kroz nove pregovore dodatno korigiraju dodaci za posebne uvjete rada.

21.08.2019. u 12:52
Ispiši članak

Reprezentativni sindikati u zdravstvenu - Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske parafirali su s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem povećanje plaća za tri posto na uvjete rada i četiri posto na odgovornost za zdravstvene i nezdravstvene djelatnike u procesu dijagnostike i liječenja, no to Sindikat KBC-a Zagreb ocjenjuje "mrvicama sa stola".

Radnici će i dalje biti diskriminirani i trpjet će štetu zbog različitih dodataka za rad u istim uvjetima, poručuje sindikat.

Primjerice, u obdukcijskoj sali liječnik ima dodatak od 20 posto, a pomoćnik obducenta (nezdravstveni radnik s NSS) osam posto. Zdravstveno i nezdravstveno osoblje radi u istim uvjetima, ali imaju različite dodatke, kao u jedinicama intenzivne i postintenzivne njege/skrbi, upozorava se u priopćenju.

Kako objasniti dodatak od 20 posto intervencijskog kirurga i medicinske sestre-tehničara i dodatak od 25 posto inženjera radiologije s kojim rade u timu u istoj angio-sali pod rendgenskim snopom zračenja, pita sindikat.

Zašto magistar farmacije prima dodatak od 16 posto u centralnoj pripremi citostatika, a farmaceutski tehničar za isti taj rad dodatak od 25 posto? 

Kako objasniti različite dodatke tehničara i inženjera u djelatnosti laboratorijske medicine, odnosno u laboratorijima, pa tako citoskriner ima veći dodatak u odnosu na tehničare i inženjere na patologiji, transfuziji, mikrobiologiji, imunologiji, toksikologiji, medicinskoj biokemiji i sl.

Zašto je isti dodatak od sedam posto za rad spremačica u niskoj, srednjoj i visokoj zoni rizika čišćenja, koji propisuje Nacionalni standard čišćenja bolnica, a kolektivni ugovor to nije ni razlučio? Kako objasniti da je plaća radnika s NSS-om ispod prosjeka zakonom predviđene bruto plaće od 3800 kuna bruto, pita sindikat. 

Sindikat KBC-a Zagreb stoga traži da pregovarački odbori reprezentativnih sindikata i Vlade otvore nove pregovore oko dodataka na ime posebnih uvjeta rada, isprave i korigiraju postojeću diskriminaciju i spriječe nastavak štete koju bi radnici mogli trpjeti sljedeće četiri godine, kaže se u priopćenju.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.