najava akcija

SHU: Prekid pregovora o Granskom kolektivnom ugovoru predstavlja kršenje zakona i međunarodnih konvencija

Autor

rj/h

Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) u ponedjeljak je oštro osudio potez Vlade koja je, kako kažu, jednostrano preko medija prekinula pregovore o Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) za zaposlenike osnovnoškolskih ustanova, te najavio organiziranje industrijskih akcija ako se hitno ponovno ne sjedne za stol.

12.02.2018. u 12:47
Ispiši članak

"Oštro osuđujemo takav jednostrani čin Vlade. Ovakvo postupanje predstavlja kršenje međunarodnih konvencija rada, Zakona o reprezentativnosti i načela postupanja u dobroj vjeri", rekla je na konferenciji za novinare predsjednica SHU-a Sanja Šprem.

SHU kao socijalni partner uopće nije obaviješten o prekidu pregovora već da je o tome saznao iz medija, što je "kap koja je prelila čašu".

Stoga poziva Vladu da ponovno sjedne za stol i nastavi s pregovorima o GKU-u za 65.000 zaposlenika u osnovnim, ali i srednjim školama, inače već za petak najavljuje početak priprema industrijskih akcija, ne smo štrajka, već i svih drugih oblika pritisaka, uključujući i prosvjede.

"Bez kolektivnog pregovaranja nema kolektivnog ugovora. To znači dovođenje u pitanje 21 prosvjetnog dodatka bez kojih bi plaće bile manje od 15 do 40 posto, ali i drugih nematerijalnih prava", naglasila je Šprem.

Razlog prekida pregovora, upravni spor slijedom tužbe manjinskog sindikata Preporod oko utvrđivanja reprezentativnosti, SHU drži nelogičnim i apsurdnim jer je taj spor bio poznat Ministarstvu rada i Ministarstvu znanosti i obrazovanja prije početka pregovora, kao i tijekom pregovora koji traju od kraja studenog i već su ušli u završnu fazu.

"U početku i tijekom sedam pregovaračkih sastanaka cijelo je vrijeme svima bilo poznato trajanje i tijek postupka, zato je Vladin potez ne samo protuzakonit već i nelogičan i apsurdan, te na štetu javnog interesa", kazala je Ana Tuškan, glavna tajnica SHU-a. Ističe da po zakonu sporovi u tijeku ne mogu utjecati na kolektivne pregovore, već to može tek pravomoćna sudska odluka.

Vlada želi na neodređeno vrijeme ostaviti zaposlenike bez kolektivnog ugovora i mogućnosti ugovaranja svojih prava ili neizravno prisiliti pokretače tužbi da povuku žalbe, što bi predstavljalo kršenje temeljnih ljudskih prava i načela demokratskog poretka, ustvrdila je Tuškan.

Odvjetnik SHU-a Mladen Gajski kaže da je povjerenstvo za određivanje članova pregovaračkog odbora odlučilo o sudjelovanju SHU-a u pregovorima kao najvećeg sindikata, na što je tužbu podnio manjinski sindikat Preporod. Tu je tužbu Upravni sud odbacio, međutim uložena je žalba Visokom upravnom sudu, što bi moglo produžiti postupak na neodređeno vrijeme.

"Za zaposlenike u osnovnim školama to bi konkretno značilo da ostaju bez ugovorenih prava u kolektivnom ugovoru, a nastavak pregovora ovisio bi o pravosuđu", upozorava Gajski.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.