SINDIKATI NE ODUSTAJU

SEZONA LOVA NA VEĆE PLAĆE Sindikat traži dugoročnu i konzistentnu politiku plaća u javnim i državnim službama

Autor

mo/h

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika upozorio je u utorak da povećanje osnovice neće izjednačiti plaće kod zaposlenika usporedivih kategorija u javnim i državnim službama, pa je jedino rješenje dogovor Vlade i socijalnih partnera o dugoročnoj i konzistentnoj politici plaća.

27.08.2019. u 12:28
Ispiši članak

Iz sindikata su priopćili kako će najavljeno povećanje osnovice za plaće za 2 posto zadržati status quo na razini višoj za 2 posto, dok će povećanje plaća po resorima i djelatnostima samo produbiti postojeće razlike u plaćama javnih i državnih službenika. 

Zaposlenicima usporedivih kategorija u državnoj upravi, javnim službama i lokalnoj, odnosno regionalnoj samoupravi, te pojedinih službi i državnih tijela, plaće će i dalje biti različite.

"Na primjeru najnižih plaća, onih namještenika koji obavljaju pomoćno-tehničke poslove, vidi se različito vrednovanje plaća radnika koji obavljaju jednake ili bitno slične poslove", napominje sindikat.

Tako će namještenik u državnom tijelu bez radnog staža i s koeficijentom 0,601 od 1. rujna i rasta osnovice za 2 posto imati plaću od 2738,58 kuna neto, što je za 261,42 kune manje od minimalne plaće od 3000 kuna.

Istovremeno, namješteniku u Uredu za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade, također bez radnog staža i s koeficijentom 0,727, za mjesec rujan isplatit će se plaća u iznosu od 3313,72 kune neto, što je za 313,73 kune ili 11 posto više od minimalne plaće.

Namještenici u MORH-u, čije su plaće uvećane za 10 posto zbog posebnih uvjeta rada, težine i naravi poslova i odgovornosti, imat će 3012,44 kune.

S druge strane, namještenik u osnovnoj školi, također s koeficijentom 0,601 i bez radnog staža, primit će plaću za rujan od 3114,45 kuna (114,45 kuna više od minimalne plaće), zahvaljujući dodatku od 13,725 posto po sporazumu o dodacima na plaću iz 2006.

Nešto manju plaću imat će i namještenik u socijalnoj skrbi i zdravstvu, temeljem dodataka od 10 i 11 posto na uvjete rada.

"Za ilustraciju, u Zagrebu će namještenik bez staža s koeficijentom 1,10, ali i drugačijom osnovicom, dobiti plaću u iznosu od 4226,04 kune, odnosno plaću koja je za 1226,04 kune veća od minimalne plaće od 3000 kuna", stoji u priopćenju.

U situaciji kada sindikati legitimno dokazuju zašto baš službama koje oni zastupaju treba povećati plaće, a Vlada "dijeli packe sindikalcima u svojim redovima" i predlaže rješenja za male plaće koja ništa neće riješiti, u javnoj se upravi otvara "sezona lova" na veće plaće.

Stoga je, ističe se u priopćenju, jedino održivo rješenje za plaće u javnoj upravi dogovor Vlade i socijalnih partnera o politici plaća.

Plaće usporedivih kategorija zaposlenika trebale bi se izjednačiti u najvećoj mogućoj mjeri, tako da jednima rastu sporije, a drugima brže, što je jedino moguće u uvjetima gospodarskog rasta, naglašava sindikat.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.