VLADA

Saboru upućen prijedlog zakona koji regulira boravak u državama EPG-a

Autor

lb/h

Vlada je na sjednici u petak u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora (EPG) i članovima njihovih obitelji kojim se regulira njihov privremeni i stalni boravak na području država članica EGP, ali i Norveške, Lihtenštajna, Islanda i Švicarske, a sadrži i odredbe kojima se, kako bi se izbjeglo da državljani Velike Britanije i Sjeverne Irske u trenutku izlaska iz EU ostanu nereguliranog statusa, predlaže da zadrže status koji će imati u trenutku britanskog izlaska iz EU.

15.03.2019. u 11:15
Ispiši članak

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naveo je da se predloženim zakonom propisuju uvjeti za reguliranje privremenog i stalnog boravka državljana država članica EGP-a i članova njihovih obitelji, kao i prestanka privremenog i stalnog boravka te se propisuje postupak kod zamjene, gubitka i nošenja boravišne iskaznice za državljane članica EPG-a.

Definiraju se i uvjeti za prestanak zakonitog boravka državljana država članica EPG-a, kao i ograničenje kretanja, smještaj u Prihvatni centar za strance te prisilno udaljenje iz Republike Hrvatske.

"Kako bi se izbjeglo - s obzirom na da pregovori oko Brexita još traju -  da državljani Velike Britanije u trenutku izlaska iz EU ostanu nereguliranog statusa, predlažu se i odredbe kojima bi se osiguralo zadržavanje njihovog aktualnog statusa", rekao je Božinović.

Prijedlogom je propisano da će oni zadržati privremeni odnosno stalni boravak koji će imati u trenutku izlaska Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske iz EU te se propisuje obveza da u određenom roku ishode nove dozvole boravka, sukladno posebnom propisu, a kako bi se navedenoj kategoriji i nadalje omogućio nesmetan boravak i rad u Hrvatskoj te olakšalo nošenje s negativnim posljedicama neuređenog izlaska, objasnio je ministar.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.