SDP NAJAVIO BROJNE AMANDMANE

U Saboru raspravljali o Zakonu o autorskim pravima; imale što za reći i Jeckov i Peović

Autor

bkk/h

U Saboru je u četvrtak raspravljen Konačni prijedlog zakona o autorskim i srodnim pravima kojim ih se želi kvalitetnije i preciznije regulirati i zaštititi, te odgovoriti na potrebe digitalnog društva u skladu s pravnim okvirom EU, a ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek očekuje široku potporu.

23.09.2021. u 21:48
Ispiši članak

Anka Mrak Taritaš (klub Centar-Glas) smatra da su predloženim zakonskim prijedlogom dotaknuti razni često suprotstavljeni interesi i zato je velik interes za ono što uređuje. Založila se za izradu procjene učinka zakona te upozorila na problem nedovoljnog poštivanja autorskih prava. Mrak Taritaš je napomenula kako, primjerice, "youtube" za 60 posto objavljenog sadržaja isplaćuje samo 11 posto naknade.

Vesna Bedeković (klub HDZ-a) najavila je podršku predloženom zakonskom prijedlogu, ocijenivši da kvalitetno regulira zaštitu autorskih prava u skladu s potrebama digitalnog društva i stvara dobar okvir za reguliranje prava i obaveza u skladu s pravnim okvirom EU.

Marija Selak Raspudić (klub Mosta) istaknula je kako autor treba moći realizirati svoja prava u praksi, a ne da sve što stvori postaje vlasništvo nakladnika.

Katarina Peović (Klub HSS-a i Radničke fronte)  zauzela se za zaštitu ekonomskih i socijalnih prava autora.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek odgovarajući na replike o problematiziranju autorskih prava upitala je koji bi nakladnik uzeo u radni odnos, primjerice,  nekoga tko bi nakon prekida radnog odnosa povukao sve svoje tekstove. Naglasila je kako predloženi zakonski prijedlog regulira zaštitu autorskih prava bolje nego postojeći te dodala kako očekuje da će dobiti široku podršku.

Sabina Glasovac (klub SDP-a) podsjetila je da je postojeći zakon iz 2003. doživio brojne izmjene. Najavila je da će na predloženi zakonski prijedlog podnijeti brojne amandmane te da će o njihovom prihvaćanju i ovisiti SDP-ova potpora te pozdravila da Zakon staje na stranu slabijih - novinara i izvođača. Drži da je potrebno predloženi rok za prilagodbu ugovora od tri godine potrebno maksimalno skratiti, jer je predug. Neprihvatljivim smatra moguće otuđivanje autorskog prava novinarima na način da im se tekstovi mijenjaju i dorađuju bez njihove suglasnosti.

Davor Dretar (klub Domovinskog pokreta) ocijenio je da je predloženi zakonski prijedlog nedorečen i rezultat kompromisa te najavio da ga neće podržati, kao i podnošenje amandmana. "U more ćemo porinuti brod za koji već unaprijed znamo da će propuštati vodu", ustvrdio je. Predložio je da se rok za prilagodbu ugovora sa tri godine skrati na šest mjeseci.

Dragana Jeckov (klub SDSS-a) upozorila je kako je aktualni zakon zastario jer je donesen u vrijeme kada nije bilo Youtubea ni Facebooka. Stoga se zauzela za što jasnije uređenje pravila kojima bi se uveo red, ali na način da se ne ograničavaju autorska prava. Ocijenila je da se predloženim zakonskim prijedlogom primjerenije reguliraju autorska prava za stvaranje autorskih djela u radnom odnosu. Ustvrdila je kako 315 članaka zakonskog prijedloga pokazuje da se radi o složenom zakonu koji neće biti lako provoditi.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.