VIDEO

Žestoka rasprava u Saboru oko opoziva ministrice Dalić, HDZ-ov Borić obračunao se s Mostovcima

Autor

mš/h

Hrvatski sabor u četvrtak raspravlja o oporbenoj inicijativi da se smjeni potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić koju oporba proziva zbog 'savjetničke afere' oko posebnog Vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka, koji je zbog toga dao ostavku.

12.04.2018. u 09:27
Ispiši članak

Rasprava o opozivu potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martina Dalić je završila.

18:31 Šuker rekao Ivanu Pernaru iz Živog zida da prestane koristiti podatke s portala nego da uzme u ruke ugovore na kojima sve jasno piše. 

18: 17 Evo raspravljamo skoro već sati upozorio je HDZ-ov Ivan Šuker. " I ako danas raspravljamo o nečemu onda treba na temelju revidiranog financijskog izvješća koje govori kada su počeli ozbiljniji problemi Agrokora, a riječ je o 2011. godini. Zašto neke institucije nisu reagirale kada su trebale? Zašto se nije stavilo na dnevni red Sabora ako se željelo o nečemu raspravljati oko procesa u Agrokoru? Pričamo o prodaji PIK Vrbovca itd. Pa zna se tko je s tim počeo. Postoje svi dokumenti. Nabacujemo se s podacima koji su sumnjivi, a sve ima dokumentirano. Da smo raspravljali na temelju pravih činjenica i revidiranog financijskog izvješća, rasprava ne bi krenula u ovom smjeru. Umjesto da razgovaramo o budućnosti tvrtki iz koncerna Agrokor, mi pričamo netko je napravio ovako i onako.  Mi smo obavili svoj zadatak", zaključio je Šuker.

18:12 Nikola Grmoja pozvao je sve zastupnike koji smatraju da ovakav sukob interesa, a ministrica Dalić je, kako je rekao,  'hodajući sukob interesa',  glasuju za njezin opoziv.  "Nisam od jutros čuo niti jedan valjan argument protiv njezinog odlaska", smatra. "Pokazat će se tko je prava oporba u Saboru i tko su oni koji drže ljestve Plenkoviću od prigode do prigode. To je također korist ove inicijative", rekao je Grmoja.

18:03 Ivica Mišić, saborski zastupnik iz redova nezavisnih, upozorio je kako su svi podilazili Todoriću od 2005. godine. "Divim se ministrici Dalić koja je rekla, ja sam napisala zakon. To radi onaj tko je siguran u ono što radi. Zašto su svi prije šutjeli, pratio sam i vidio da to neće dobro završiti. Ova Vlada nema veze sa situacijom u Agrokoru. Sada kada rješavaju problem, sada se oporba javila i traži opoziv. Zašto niste reagirali 2013. ili 2014. godine?  Lako je biti oporba. Ova je Vlada ušla u problem i nadam se da će završiti pozitivno. Mislim da boljeg puta nije bilo.  Čestitam ministrici Dalić što je imala snage i hrabrosti početi rješavati problem", rekao je Mišić.

17: 54 Borić poručio Mostu "Imamo vaše potpise za gradnju termoelektrane na jezeru Peruča, a sve kasnije je vaše prikupljanje bodova".

17:52 Ines Strenja Linić obratila se Boriću: "Vi kažete da mi želimo biti suverenisti, nadam se da ćete nam pomoći kada ćemo htjeti proglasiti gospodarski pojas". 

17:51 Davor Šuker iz HDZ-a upitao je SDP koliko se Todorić zadužio u njihovo vrijeme.

17:49 Borić "Moje je mišljenje da je Most krenuo dobro i počeli su predlagati. No pitanje je koliko su ozbiljni". 

17:48 Ante Pranjić iz Mosta poručio Boriću kako odlično rade jer su sve rasprodali i kako ne zna što će više ostati u Hrvatskoj.

17:45 Jandroković je odgovorio da Borić nije povrijedio Poslovnik nego Petrov te mu je izrekao opomenu.

17:44 Petrov je reagirao na izlaganje Borića. "Imamo povredu poslovnika jer je vrijeđao i omalovažavao Most, sve što smo govorili je istina".

17:33 Josip Borić iz HDZ-a poručio je kako je Most zajedno s HDZ-om donio lex Agrokor te da stalno, nakon što su izašli iz Vlade, šire neistine i stalno traže opozive ministara, pa tako i danas traže smjenu sposobne ministrice. "Zašto se ne možete pomiriti s činjenicom da nešto ne može biti dobro", obratio se  Borić oporbi. "Tražite od nas da sami smijenimo svoju ministricu, jer vi za to nemate snagu. Što je Maras govorio u svoje vrijeme kada je, citiram, čestitao Todoriću na poduzetničkom uspjehu. Ne znate drugo nego pokrenuti opoziv ministra" rekao je Borić.

17:27 Goran Aleksić: "Ministrica Dalić je produžena ruka nepoštenih banaka. Trenutno se vodi četiri  tisuće sudskih procesa zbog nezakonitog povećanja kamatnih stopa".  "Vi ministrice vladate iz sjene. Umjesto rješenja problema vi ste s bankama nudili tzv. balon kredite.  Što ne valja od početka, neće se popraviti tijekom vremena. Od početka ste pokazali da nećete štititi dužnike od banaka.  Ako mi obećate da ćete predložiti udrugu Franak da bude legitimni tužitelj, neću glasovati za vaš opoziv. Time nećete oštetiti državu, a pomoći ćete dužnicima. Pozivam vas da to obećate i onda neću glasovati za vaš opoziv. Molim oporbi da mi oprosti, jer je jak razlog, a ionako opoziva neće biti", zaključio je Aleksić.

17:25 Branko Bačić Petrovu: "Zar ste zaboravili da ste i vi bili za taj zakon".

17:24 Božo Petrov poručuje Bačiću: Vi još uvijek branite lex Agrokor, a zaboravili ste da je donesen prije godinu dana. Uzeli ste desetke milijuna za savjetničke usluge. Vaša riječ vrijedi kako Partija kaže.

17:23 Bačić je odgovorio kako su sve relevantne institucije govorile da je sve u redu u Agrokoru. "Ako sam nešto načuo, onda je i Most to morao znati", rekao je. 

17:21 Ines Strenja Linić iz Mosta rekla je Bačiću kako su svi krivi. "Prve informacije da se nešto događa u Agrokoru došla je do mene kao i do svih drugih. Ali vi ste to morali znati prije", rekla je. 

17:19 Željko Jovanović iz SDP-a: "Vi možete mijenjati predsjednike u HDZ-u, ali sukob interesa kod vas ostaje. Agrokor je epski primjer lešinarenja u tri čina: prvo od  Todorića preko Ramljaka do ministrice Dalić.

17:18 Bačić pozvao Aleksića da podrži ministricu Dalić.

17:16 Goran Aleksić iz Živog zida:" Na žalost ministrica Dalić nije napustila bankarski sklop i ne može shvatiti koliko su banke opljačkale Hrvatsku. Zbog toga moram glasovati za njen opoziv".

17:14 Arsen Bauk zatražio od Gordana Jandrokovića da razmotri današnju povredu poslovnika kojom je Marasu onemogućeno sudjelovanje u raspravi. Jandroković je rekao da će to razmotriti.

17:05 Za riječ se javio Branko Bačić iz HDZ-a koji objašnjava kako je i zašto došlo do lex Agrokora. "Kroz zakon o izvanrednoj upravi smo pokazali i prošli test  i na britanskom pravosuđu. Donijeli smo zakon s kojim smo uspjeli spasiti gospodarski slom, napravljen je najkompleksniji čin od osnutka Hrvatske", poručio je. 

16: 55 Orsat Miljenić istaknuo je kako ga brine izostanak bilo kakvih reformi.

16:44 Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku javio se za repliku. "Ljudi se pitaju ima li ova rasprava danas smisla.  Naš je zadatak da kao ujedinjena oporba pokažemo građanima da želimo promijeniti Hrvatsku. Odmah ću reći da podržavamo opoziv Martine Dalić. Ako su Ramljak i Dalić priznali nepravilnosti i Ramljak je zbog toga dao ostavku. No, ministrica Dalić umjesto ostavke i moralnog čina, odgovara bahatošću. Misli da je postignuta nagodba o Agrokoru spašava. No, to nije istina. Kakva je veza ova nagodbe u Agrokoru s rafinerijom u Bosanskom Brodu? Neka to objasni Vlada.  Jednoj se geopolitičkoj sili omogućio udjel u Agrokoru.  Je li nacrt nagodbe pravo rješenje? Nije. Što je pravi strateški interes države? Žao mi je što nema gospodina Pupovca, što kažu njegovi sunarodnjaci iz Slavonije i Branje? Drago mi je što dolazi premijer. Mi smo u primjeru Agrokor vidjeli kako funkcionira jedna privatna država. Oslobodili je hrvatski branitelji, ona je otuđena i naš je zadatak da je ponovno vratimo narodu. Vaša ekonomska politika je potpuno promašena, gospodine premijeru", poručio je Lovrinović Andreju Plenkoviću koji je došao u Sabornicu.  

16:43 Traje rasprava o povredi saborskog Poslovnika. Ponovno krenula pojedinačna rasprava. Predsjedanje preuzeo predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

16: 29 Stanka je završena i nastavljena je pojedinačna rasprava.

16: 19 Davor Vlaović u ime kluba zastupnika HSS-a zatražio je stanku od 10 minuta. Reiner ju je odobrio.

16: 18 Saša Đujić zatražio je od Reinera da ispravi pogrešku i da Marasu omogući ponovno sudjelovanje u raspravi.  Reiner je to odbio.

16:16 Stanka je završila.

16:06 Arsen Bauk je u ime SDP-a zatražio stanku od 10 minuta zbog druge opomene Gordanu Marasu.  Reiner ju je odobrio.

16:05 Martina Dalić se vratila u sabornicu.

16:00 Potpredsjednik Sabora Željko Reiner dao je drugu opomenu Marasu i time mu onemogućio da se ponovno javi za riječ. Naime, Maras je nekoliko puta upitao zašto u sabornici nema predstavnika Vlade. Reiner je rekao da oni ni ne moraju biti jer nisu podnijeli interpelaciju. Skočili su i drugi iz oporbe napomenuvši kako je s Reinerom uvijek problem, da uvijek izbacuje zastupnike iz sabornice i neutemeljeno izriče opomene. 

Rasprava se skroz rasplinula i počelo je klasično 'pripetavanje' između saborskih zastupnika bez ikakva sadržaja.

15:46 Davor Stier se javio za riječ i rekao kako je Horvat očito isprovocirao oporbu izjavom o mlaćenju prazne slame.

15:44 Željko Jovanović rekao je da će građani procijeniti tko je pošten i vjerodostojan, a tko danas prati praznu slamu.

15:42 Darko Horvat je replicirao Saši Đujiću i rekao mu kako će Martina Dalić biti u ponedjeljak u svom radu i neometano raditi svoj posao i da ne treba zbog toga brinuti. 

15:38 Maras je zatražio da se opomene Horvata jer je povrijedio saborski Poslovnik vrijeđajući ih da mlate praznu slamu. Potpredsjednik Sabora Željko Reiner je rekao kako je Horvat bio samokritičan i rekao "mlatimo svi praznu slamu" te da nije riječ o povredi Poslovnika.

15:29 Darko Horvat iz HDZ-a rekao je kako je oporba iznijela niz netočnosti i nebuloza u raspravi. "Kada bi oporbi dali anketu da objasne zašto su pokrenuli opoziv Martine Dalić, njih 95 posto ne bi znali zašto.  Stoga je ovo bedasto potrošen dan. I pitate se zašto su saborske klupe danas prazne. Zar nas građani  plaćaju da mlatimo praznu slamu?"

15:24 Maras se nadovezao i rekao kako očekuje da  sutra Đakić stisne zeleno kada bude glasovanje o opozivu Martine Dalić. "Rekli ste da je  nemoralno  uzeti 12 milijuna kuna. No ministrica Dalić to nikada nije rekla. Takav vaš stav budi nadu. Očekujem od vas da sutra stisnete zeleno", poručio je.

15:22 Josip Đakić iz HDZ-a replicirao je Gordanu Marasu i istaknuo kako je teško odgovarati na pamflete koje je sročio.  "Normalno da je nemoralno da se uzme 12 milijuna kuna, ali odgovorni su za to otišli", poručio je Đakić.

15:17 Anka Mrak Taritaš istaknula je pak kako će biti interesantno sutra vidjeti hoće li se primijeniti princip glasovanja po savjesti u HDZ-u. Vrijedi li to samo za Istanbulsku konvenciju ili će to vrijediti i za opoziv Martine Dalić.  "Možda nas neki iz HDZ-a iznenade", rekla je.

15:07 Gordan Maras javio se i u pojedinačnoj raspravi te rekao: " Raspravljamo o nečemu što je kristalno jasno, a to je kada dođe krizna situacija, uklopi se one koji su vam bliski i od toga imaju ogromne koristi. Gledam sada zastupnike HDZ-a i vjerujem da ni Miro Kovač ne podržava da netko ni kriv ni dužan zaradi u jednoj godini 12 milijuna kuna, ali vam to prijatelj u Vladi omogući".  Dodao je  kako je nekim HDZ-ovim zastupnicima problem zaštititi žene od nasilja, ali im takve zarade nisu upitne, aludirajući na Davora Stiera i Miru Kovača.   "Doduše, Stier je došao iz Argentine, tamo je ta razina zaštite žena vjerojatno još niža, ali je u Europskom parlamentu mogao vidjeti kako se to radi", ironično je komentirao Maras.   

14: 55 Prvi se za riječ javio Mostov Nikola Grmoja koji je rekao da su svi razlozi za opoziv Martine Dalić već rečeno.  "Sjećam se sukoba s ministricom oko lex Agrokora, rekla mi je da noćima ne spava zbog tog zakona i da mi samo kompliciramo stvar, a mi smo se zalagali za kolektivnu upravu što bi bilo puno transparentnije nego da sve ovisi o jednom čovjeku, kao što je bilo u slučaju Ante Ramljaka.  Još ćemo vidjeti što će se dogoditi s Agrokorom. Kakav god bio odaziv ovog opoziva, želimo pokazati u Saboru da je ovakav sukob interesa kao što je bio u slučaju potpredsjednice Vlade, jednostavno neprihvatljiv. I to je bio naš cilj. 

14: 50 Završena je rasprava u ime klubova zastupnika i počela je pojedinačna rasprava.

14:40 Davor Vlaović govorio je u ime zastupnika kluba HSS-a i pitao zna li javnost  što sve piše u nacrtu nagodbe o Agrokoru; " jer bit će smanjenja radnih mjesta i gašenja manje profitabilnih djelatnosti". "I onda mi kaže premijer jutros smiri se i napij se vode u Slavonskom Brodu ili se nadiši zraka u tom gradu. Hvala mu u ime svih tih građana, nekima je to smiješno i ovdje, ali nama nije.  Ne možemo podržati ni ministricu Dalić ni ovu Vladu. Vidimo što se dogodilo u Đuri Đakovcu", rekao je Vlaović.

14:24 Gordan Maras osvrnuo se prvo na HNS i upitao jesu li ušli u Vladu kako bi zgrabili tri fotelje ili da osiguraju političku stabilnost i očuvanje Agrokora. "Pitanje je što bi o tome rekli građani. Isto tako, zbog čega bi građani mislili da je proces u Agrokoru netransparentan. Nitko nije prevario građane nego su sve optužbe točne. Martina Dalić prevarila je građane. I Ramljak i Škegro su njezini prijatelji i oni su izašli kao najveći dobitnici u krizi oko Agrokora. Koliko će svi njezini prijatelji dobiti nagrade od  60 milijuna kuna, koliko će se dati za savjetničke usluge iz Agrokora? Građani imaju to pravo znati. Premijer to zna, ali nije htio reći. Sve im je to omogućila gospođa Dalić. Zato bi svako danas trebao razmisliti štitimo li jedan interesni krug ljudi ili interese građana", rekao je Maras. Osvrnuo se i na zastupnike iz nacionalnih manjina koji, kako je rekao, nekim čudom mijenjaju mišljenje. Imenovao je pritom Milorada Pupovca rekavši kako su 'ručice' Pupovca uvijek na pravom mjestu; uz HDZ i vlast".   

14:16 "Mi nećemo podržati inicijativu za opoziv Martine Dalić" rekao je Stjepan Čuraj ispred kluba HNS-a. "I ove spekulacije kako je Agrokor u stranim rukama i kako je to izdaja hrvatskih nacionalnih interesa nisu točne jer je Agrokor niz godina međunarodna tvrtka. Naš je cilj očuvanje hrvatskog gospodarstva, poljoprivredne proizvodnje i hrvatskih radnika.  I tu dajemo podršku. I dalje ćemo pružati političku stabilnost kako bi se proces oko Agrokora završio do kraja", rekao je.  

14:11 Nikola Grmoja iz Mosta rekao je kako nijedan odgovor nije dobio na pitanja koji kompromitiraju Martinu Dalić i cijelu Vladu. "HBOR je davao kredite Agrokoru,  a i državni poticaji su završili  kod Todorića, a zna se u čijim će rukama na kraju i završiti.  Premijer za aferu oko Ramljaka kaže da su nedorečenosti.  Zamislite samo to. Tko je preuzeo odgovornost za ono što se događa u Agrokoru? Da ima imalo odgovornosti u hrvatskoj politici, Martina Dalić bi sama dala ostavku", poručio je Grmoja.  

14:06 Saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Janković rekao je da je donošenjem lex Agrokorom spriječen kolaps hrvatskog gospodarstva. "U ime kluba nacionalnih manjina smatram kako je prolazno vrijeme za Agrokor dobro, imajući u vidu u širu sliku, smatramo da se inicijativa za opoziv Martine Dalić treba odbiti", rekao je.  

U tijeku je stanka. Sjednica Sabora nastavlja se u 14 sati.

12:47 Anka Mrak Taritaš rekla je kako su oni u GLAS-u  nedvojbeno jasni. "Mi nismo glasovali za ovu Vladu niti za lex Agrokor, mi ćemo kao ozbiljna i dosljedna stranka glasovati za opoziv ministrice Dalić, jer smo i potpisnici te inicijative za njezinim opozivom. Agrokor je nastao kao posljedica  'rodijačkog kapitalizma i za njega su krive sve vlade jer su zatvarale oči pred onim što se u njemu događalo'", podsjetila je. "Todorića je naslijedio gospodin Ramljak kojeg nitko nije kontrolirao što čini i treba činiti. Doveo je u poziciju premijera da razmišlja što će i kako će. Ne znamo je li njegov nasljednik gospodin Peruško neki novi Agrokor, ali mislimo da sve ne ide u dobrom smjeru", zaključila je.

12:35 "Dovedeni smo u situaciju da smo morali brzo raditi, a tada se rade greške" rekao je Milorad Pupovac komentirajući Agrokor. "Premijer je u pravu, mi imamo krhke institucije i nepovjerenje građana u institucije. Kolega Bunjac pita zašto nemamo izvještaj Državnog odvjetništva, pa nemamo ga jer smo imali političku nestabilnost od 2015. Prema tome klub SDSS će zauzeti poziciju opreznog i skeptičnog realista, ali neće srljati u svojim odlukama. Zahvaljujući djelovanju različitih aktera u javnom prostoru, neke su stvari u Agrokoru kontaminirale primjenu zakona i ugrozile našu vjerodostojnost. Na sreću, ključni uzrok te kontaminacije je uklonjen. Nova izvanredna uprava obnovila je povjerenje na čelu s gospodinom Peruškom. Iznimno je značajno da su ključni vjerovnici dali suglasnost oko nagodbe u Agrokoru.  Zahvaljujući vještini izvanredne uprave i potpredsjednici Vlade Martini Dalić slom Agrokora se nije dogodio. Da smo u kojem trenutku uočili bilo kakvu koruptivnu radnju kod premijera ili bilo kojeg člana Vlade, SDSS danas ne bi bhttps://www.youtube.com/watch?v=a9Jz6KAkBFsio uz Vladu. Stoga nećemo podržati inicijativu dijela opozicije o opozivu Martine Dalić", poručio je Pupovac.      

12:30  Klub Živog zida i SNAGA-e glasat će  za opoziv Martine dalić rekao je Branimir Bunjac.  "Ponašate se neodgovorno i politički i ekonomski i ne zaslužujete naše povjerenje. Odlučili ste izručiti Uljanik jednom skorojeviću, nesposobnom čovjeku koji nema pojma o brodogradilištu. Istovremeno, gospodin Danko Končar nema uopće plan restrukturiranja Uljanika, radi se o mešetarenju i izvlačenju novaca iz državnog proračuna", istaknuo je u svom govoru Bunjac. 

12:19 "Iz svih topova će se pucati da se dođe do istine", rekao je Ivan Vilibor Sinčić.

11:55 Branko Hrg je rekao je kako uopće nije bio cilj napraviti opoziv. "Nego, ajmo napraviti još jedan dan teatra u Saboru, ajmo potrošiti još jedan dan, ajmo potrošiti još novca hrvatskih građana da se malo gledamo u kameri, da malo samozaljubljeno promatramo sami sebe".

"Odgovor Vlade na taj uradak je vrlo ozbiljan", rekao je Hrg i dodao kako "naravno ne prihvaća zahtjev za opoziv. Ministrica ima podršku našeg kluba".  

11:45 Grmoja je zaradio opomenu, nakon čega je za govornicu stupio Ivan Lovrinović. "Specijalni zakon o Agrokoru je pun rupa. Ramljak je pojedinim osobama napunio džepove. Nedvojbeno je dokazano, Martina Dalić je omogućila bogaćenje banaka, možda i kriminalnim djelom koje tek treba dokazati. Odavno je trebala podnijeti ostavku", rekao je Lovrinović.

11:33 "Godinu dana nakon što je zakon donesen, a čija je autorica Dalić, zaboravljamo da je tada Hrvatskoj prijetio slom Agrokora koji bi se prelio na cijeli financijski sustav", rekao je Branko Bačić. "Tražiti odgovornost od ministrice za postupanje u skladu sa zakonom bizarno je", dodao je.

11:23 Zastupnicima se obratio Siniša Hajdaš Dončić.  "Umjesto da gospođa Dalić radi na ubrzavanju gospodarskog rasta, u Hrvatskoj gospodarski rast usporava".

11:18 Riječ je preuzeo Bulj. "Umjesto majice radnica Belja, možda je već dodjeljeno odličje ruskog veleposlanika, ali nije ispao onaj dio koji je nosio na prstima ministrici Dalić, jer kako ste prošli u ovom slučaju, možda ste zaboravili na odličje ili će ga dodijeliti", rekao je Bulj.

"Je li moguće da ministrica Dalić nije znala da 10 milijardi kuna bianco mjenica koristi Agrokor. Bili ste ministrica, poznajete bankarski sustav, dobri ste s Todorićem. Da nitko nije znao da Agrokor koristi mjenice bez pokrića. Vi ste znali", rekao je Miro Bulj i dodao: "Vama je to smiješno. Je li smiješno da ja, čovjek sa srednjom školom, dižem prijavu". 

11:09 Panenić je rekao kako trebamo biti posramljeni. "Ministrica je ambiciozno najavila kako će se smanjiti brojni nameti, a oni rastu". 

11:07 Otvorena je rasprava. Kreću Panenić i Bulj s izlaganjem. 

11:05 Željko Lenart poručio je Plenkoviću kako je 'nešto blijed'. Premijer mu je odgovorio "zato ste vi rumeni, svježi, ništa Vas ne muči, pa rumeni bili".

10:55 Božo Petrov je poručio premijeru kako Mostu politiku ne vodi PR kao vladajućima, koji onda nameću teme poput Istanbulske konvencije te je ponovio da su HDZ i Agrokor doista bili i ostali povezani.

"Vidim da bez PR-a, kad se spontano radi, malo nam se gube konci, gospodine Petrov", odgovorio je Plenković i ustvrdio da je Most inzistirao na povezivanju HDZ-a s nečim za što smatraju da u javnosti djeluje negativno, to jest Agrokorom.

10:50 Ministrica Dalić je koordinatorica cijelog našeg ekonomskog tima, a ovo je jedan od najjačih ekonomskih timova ikad u hrvatskim Vladama", rekao je Plenković na pitanje Tomislava Panenića može li u minutu sažeti sve uspjehe Martine Dalić.

https://www.youtube.com/watch?v=a9Jz6KAkBFs

"Vi ste isto bili ministar, ali vas također nisu opjevali, pa niti u jednoj minuti u Saboru", dodao je.

10:40 "Takvih kao vi, protestnih i defetističkih, nihilističkih političara danas ima koliko hoćete u Europi", odgovorio je Andrej Plenković Branimiru Bunjcu koji je primijetio da je Plenković po anketama najnepopularniji političar u Hrvatskoj.

10:38 Gordan Maras odlučio se, umjesto riječima, poslužiti slikama, jer "slike govore stotinu riječi". Slike, kako je rekao, "jasno povezuju" HDZ i Agrokor.

Na fotografijama su bili Andrej Plenković, Martina Dalić i Ante Ramljak. "Ankete pokazuju da 77 posto građana misli da Hrvatska ide u lošem smjeru. Zašto vam ne vjeruju, Andrej?" pitao je Maras.

"Moram priznati da ste vi prvi muškarac koji mi je pokazao toliko mojih slika - i još kažete da mi je dobra slika", odgovorio je Plenković. "Meni je to drago". Na kritiku o anketama uzvratio je da je slično bilo i za vladavine SDP-a te da je s obzirom na atmosferu defetizma i nihilizma "još i dobro".

10:35 Ivan Pernar je rekao da je pročitao u novinama kako je država 10 godina plaćala dugove Agrokorovih kompanija, ali nije stigao dovršiti jer je imao samo minutu za repliku, pa je poručio Jandrokoviću: "To je taj vaš Poslovnik".

"Morat ćete se prilagoditi", rekao je Jandroković, a Pernar nije želio odmah isključiti mikrofon zbog toga što je Poslovnik "nepravedan".

10:34 Dok je Martina Dalić pokazivala majicu koju je dobila kao zahvalu od zaposlenika Belja, prekinuo je Gordan Jandroković riječima: "Netko je dobio tange, a netko je dobio majicu".

10:20 Andrej Plenković rekao je da je osnovni okvir koji je Most postavio povezivanje HDZ-a s Agrokorom i Ivicom Todorićem, ne u zadnjih godinu dana, nego od '90-ih. "To je 'frame', gospodine Grmoja", dodao je.

"Trebali ste pitati Bulja je li Peruća rijeka ili jezero", poručio je Plenković Goranu Aleksiću te se SDP-ovom Gordanu Marasu obratio riječima: "Gospodine Maras, vaša dostignuća su ostala neopjevana dok ste bili u Vladi".

Premijer je dodao kako je i Božo Petrov sudjelovao u izradi zakona o Agrokoru te kako je tada znao tko će biti izvanredni povjerenik i podržao ga.

10:15 Branko Bačić rekao je da je Grmojino izlaganje lišeno argumenata te da predstavlja "izljev jala i ljubomore".

10:13 "Unatoč silnoj želji, Most nije uspio dovesti Agrokor do stečaja, a koliko ste ozbiljni u pristupu ovom opozivu pokazuje što se u sabornici nalazi samo šest potpisnika zahtjeva o opozivu", rekao je HDZ-ov Josip Borić.

10:10 "U Saboru ovih dana čujemo kako se vrijednost predsjednika Vlade i Martine Dalić mjeri po tome koliko novca stoji na računu Agrokora", rekao je Božo Petrov.

https://www.youtube.com/watch?v=a9Jz6KAkBFs

"Kako to da se uspješnost vođenja tvrtke mjeri po kreditu koji uspijevate dobiti, a ne po zaradi?" upitao je Petrov.

10:02 "Neću govoriti o privatnoj osobi Martine Dalić, jer meni je čak njezina privatna osoba i simpatična", istaknuo je Goran Aleksić.

"Međutim, javna osoba Martine Dalić smije se svim građanima u lice. Kad je došla na vlast rekao sam joj da je građani, dužnici bankama, gledaju negativno i da se nadam da će se to promijeniti. No Martina Dalić je produžena ruka bankarskog sustava i ne poštuje vladavinu prava", rekao je Aleksić.

9:55 "Potpredsjednica Dalić morala je biti svjesna da savjetnička tvrtka čija središnjica nije u Hrvatskoj ne može djelovati u Hrvatskoj bez angažiranja podizvođača", rekao je Grmoja. "Pukom slučajnošću odabran je baš Texo Management, gdje je partner bio Ante Ramljak".

Ovi su događaji u hrvatskoj javnosti prošli razmjerno nezapaženo, tvrdi Grmoja, u sjeni krize vladajuće većine i lokalnih izbora. "Sabor nije radio mjesec dana, a predsjednik Vlade i ministrica Dalić imali su kolektivnu sinkopu koja je trajala do veljače 2018.", ironično je dometnuo.

U veljači 2018. saznali su se razmjeri Ramljakova sukoba interesa, tvrdi Grmoja: "Texo management trebao je primiti naknadu koja dnevno iznosi više od 30 U veljači 2018. saznali su se razmjeri Ramljakova sukoba interesa, tvrdi Grmoja: "Texo management trebao je primiti naknadu koja dnevno iznosi više od 30 000 kuna". Na tržištu u godinu dana ne mogu zaraditi niti milijun kuna, ali zato u godinu dana rada vezanom uz Agrokor zarađuju 12 milijuna kuna. Pametome dosta".

9:45 Vlada se ponašala po principu 'ako se pravimo da problem ne postoji, on će proći', rekao je Grmoja. "Martina Dalić je rekla da je za probleme u Agrokoru saznala tek kada je već bilo prekasno", dodao je. "Neću reći da to nije moguće ili da to nije istina, ali onda se otvaraju druga pitanja".

Zato pitam - može li Martina Dalić biti ministrica ako za probleme u Agrokoru nije znala, upitao je Grmoja.

9:40 Nikola Grmoja (Most) je upozorio kako je Agrokor u javnosti dugi niz godina bio percipiran kao koncern o kojem ovisi stabilnost hrvatskog gospodarstva. "Kako se Todorić izdvojio od ostalih tajkuna? Birao je najkvalitetnije hrvatske kompanije i kupovao ih nakon pretvorbe i privatizacije", istaknuo je Grmoja i rekao da je to zato što je Todorić bio blizak političkim figurama.

"Naši su predsjednici, vlade i ministri na kraju plesali kako je Todorić svirao", rekao je Grmoja.

Agrokor je imao monopol na tržištu, a svi su govorili da je "prevelik da bi propao". Cijeli hrvatski bankarski sustav nakon kupnje Mercator ovisio je o Agrokoru i tada se Agrokor okreće mjenicama i faktoring društvima, dodao je Mostov zastupnik. "Time je pronađeno privremeno rješenje za koncern", rekao je Grmoja. "Svi su sve znali, osim ministra financija i ministrice Dalić", ironičan je bio Grmoja.

9:37 Prva točka na dnevnom redu je rasprava o Martini Dalić, rekao je Gordan Jandroković i pozvao Nikolu Grmoju i Gorana Aleksića da obrazlože svoje prijedloge o opozivu Martine Dalić.

***

Oporba tvrdi da je Dalić izgubila kredibilitet i mogućnost da obnaša dužnost potpredsjednice Vlade i ministrice. Prijedlog za opoziv potpredsjednice Vlade potpisalo je 37 zastupnika iz šest oporbenih klubova i redova nezavisnih zastupnika.

"Odlazak Ramljaka ne može abolirati Dalić. On je otišao, njegova tvrtka je zaradila milijune i ne vidim kakvu je on štetu pretrpio. Netko treba snositi političku odgovornost, a upravo je Dalić izabrala Ramljaka", istaknuo je u ime podnositelja politički tajnik Mosta Nikola Grmoja prilikom predaje zahtjeva predsjedniku Hrvatskog sabora.

Vlada je sve oporbene navode iz prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta Martini Dalić odbacila kao neutemeljene i neosnovane.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.