markov trg

Sabor sporo napredovao po dnevnom redu, oporba pozivala premijera

Autor

mjš/h

Sabor je u četvrtak sporo 'napredovao' po predviđenom dnevnom redu s obzirom da je oporba poslije svake rasprave koristila poslovničko pravo na stanku, tražeći da im se u Saboru obrati premijer Andrej Plenković u povodu najnovijih informacija oko ugovora o roll up kreditu za Agrokor.

 

26.10.2017. u 15:28
Ispiši članak

Premijer se nije pojavljivao, oporba je, kako je i najavila, ustrajavala u nakani da stankama opstruira rad, a u 'intermezzu' su se odvijale rasprave za koje nije vladao veliki interes zastupnika.

 Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić je, tumačeći izmjene Zakona o zemljišnim knjigama, pojašnjavao kako se one donose zbog dinamičnosti promjena u zemljišno knjižnom sustavu, a prije svega u poslovnim procesima i organizaciji rada utemeljenih na novim informatičkim tehnologijama.

 "U najvećem dijelu su obuhvaćene izmjene i dopune odredbi koje se odnose na postupke osnivanja, obnove i dopune zemljišnih knjiga", rekao je Salapić.

 Predlaže se tako prenošenje ovlasti za sastavljanje zemljišno-knjižnog uloška u postupku obnove zemljišnih knjiga na suca, sa suca i sudskog savjetnika na ovlaštenog zemljišno knjiškog referenta, a što bi, smatra, trebalo ubrzati postupak.

 Predviđa se i mogućnost neprovođenja rasprave za sastavljanje ZK uloška kada su podaci proizašli iz katarske izmjere nesporni, skraćivanje roka za podnošenje prigovora nakon provedene rasprave na jedan do tri mjeseca umjesto ranijih mjesec do godine dana.

 Nezavisni Tomislav Žagar pitao je što je u tom kontekstu učinjeno, jer je pokretanje investicija u uskoj vezi sa 'čistim' zemljišnim knjigama. "Što Ministarstvo pravosuđa radi na objedinjavanju zemljišnih i katastarskih knjiga", pitao je.

 Na goleme neusklađenosti između katastra i zemljišnih knjiga upozoravao je i Tomislav Sokol (HDZ), naglašavajući kako je pitanje uređenja zemljišnih knjiga jedno od ključnih za hrvatsko gospodarstvo, s obzirom da ulagačima trebaju godine za realizaciju investicija.

 U sličnom je tonu protekla i rasprava o izmjenama Zakona o obveznim odnosima, za koju je bila tek nekolicina prijavljenih, a trajala je nekoliko sati.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.