NA PRIJEDLOG VLADE

Sabor raspravio izmjene zakona o HNB-u, SDP i Glas najavili podršku

Autor

av/h

Hrvatski sabor raspravio je u petak Vladine zakonske prijedloge vezane uz HNB, kreditne institucije i investicijska društva, a iz SDP-a i Glasa najavili su da će ih poduprijeti. 

06.04.2020. u 21:18
Ispiši članak

Tim se zakonskim izmjenama hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s onim EU radi ubrzanja priprema za uvođenje eura i pristupanju monetarnom mehanizmu EU, a time i sredstvima za zaduživanje. 

Ivan Šuker (Klub HDZ-a) istaknuo je da je jako bitno da Hrvatska što prije pristupi sustavu ERM 2 i sredstvima solidarnosti EU, a s obzirom na korona krizu.

U protivnom, dodao je, bit će veliko pitanje gdje će se Hrvatska moći zaduživati. 

Upozorio je kako ćemo posljedice korona krize osjetiti već nakon 20. travnja s obzirom na smanjene proračunske prihode zbog zatvaranja tvrtki i gubitka brojnih radnih mjesta i dodao kako je pitanje koliko ćemo moći održati postojeći tečaj kune u takvim uvjetima.

Lalovac: Hrvatskoj euro treba već danas 

Boris Lalovac (Klub SDP-a) najavio je potporu zakonskim prijedlozima ustvrdivši kako Hrvatskoj euro treba već danas i pristupanje euroobveznicama.

U uvjetima korona krize izostat će očekivan devizni priljev pod turističke sezone, tvrtke su nam zadužene i neophodna su nam sredstva europskog stabilizacijskog fonda, naglasio je Lalovac. Ocijenio je kako će to biti test povjerenja hrvatskih građana prema EU i euru.

Potporu zakonskim prijedlozima najavila je i Vesna Pusić (Klub Glasa) iako smatra da to izravno nisu koronavirus zakoni, jer ne rješavaju pitanje moratorija na otplatu kredita i visinu kamate. No, ne bismo sami sebi smjeli uskratiti pristup financijskim instrumentima i zato je potrebno donošenje zakona koji će omogućiti prilagodbe HNB-a sanacijskim fondovima Europske središnje banke, drži Pusić. 

Na predložene zakonske prijedloge negativno je reagirao dio oporbenih zastupnika smatrajući kako je sada za njihov donošenje loš tajming s obzirom na korona krizu.

Bulj: Solidariziraju se samo bankarski lobiji, Lovrinović: Euro je valuta nepostojeće države

Miro Bulj (Klub Mosta) ustvrdio je kako se radi o kukavičjim jajima licemjerno podmetnutim u vrijeme kada se ljuljaju temelji EU te zatražio povlačenje tih Vladinih zakonskih prijedloga. To pitanje traži provedbu šire javne rasprave, poručio je Bulj dodavši kako se zemlje EU bave svaka sobom i nema međusobne solidarnosti. Jedino se solidariziraju bankarski lobiji koji žele očuvati monopol, ustvrdio je.

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) protiveći se donošenju predloženih zakona ustvrdivši kako se koronakriza koristi da bi se  Hrvatska ubacila u vlak prema Grčkoj uvođenjem eura i gubitkom monetarnog suvereniteta.

Ustvrdio je kako je euro valuta nepostojeće države i da je vrijeme za dubinsko promišljanje s obzirom na brojna otvorena pitanja. Smatra kako je sada vrijeme za zaduživanje kod HNB-a koja ima 17 milijardi eura deviznih rezervi, a ne skupim kreditima poslovnih banaka što je, kako je rekao ravno samoubojstvu.

Aleksić najavio amandmane na Zakon o HNB-u

Goran Aleksić (Snaga)  najavio je podnošenje nekoliko amandmana na izmjene zakona o HNB-u kako bi prisilila banke da poštuju pravomoćne presude u slučaju kolektivne tužbe protiv njih, a da bi se zaštitili potrošači od nepoštenih ugovornih odredaba. Aleksić je ustvrdio kako banke unatoč pravomoćnoj sudskoj presudi i dalje primjenjuju nepoštene kamatne stope i valutnu klauzulu za nekonvertirane CHF kredite. Također je zatražio moratorij na otplatu kredita bez zaračunavanja kamata, kao i moratorij na leasing.

Marin Škibola (Nezavisna lista mladih ) smatra kako je predlaganje tih zakonskih prijedloga nemoralno i nekorektno prema hrvatskim građanima s obzirom na to da ih se, kako je rekao, više od 50 posto protiv uvođenju eura i ulasku Hrvatske u ERM2, ali da Vladu za to nije briga. Ustvrdio je kako su Bugarska i Rumunjska zastale s pristupanjem europskoj monetarnoj uniji čekajući daljnji razvoj događaja što smatra mudrom odlukom.

Glasanje o Vladinom prijedlogu u utorak

Hrvatski sabor u utorak će glasovati o Vladinom travanjskom paketu mjera pomoći gospodarstvu pogođenom pandemijom korona virusa, nakon što raspravi SDP-ov paket pomoći gospodarstvu završit će zasjedanje, a rad će nastaviti 15. travnja.

Sabor, koji je od potresa koji mu je oštetio zgradu na Trgu svetog Marka, zasjedao u staroj Ininoj zgradi, u utorak će zasjedati u hotelu Westin kako bi svi zastupnici mogli glasovati i poštovati mjere zaštite od zaraze korona virusom.

Plan je da se ujutro krene s izjašnjavanjem o amandmanima, u podne će se glasovati, slijedit će slobodni govori, pa SDP-ov paket zakona za pomoć gospodarstvu i završetak zasjedanja.

Nastavit ćemo 15. travnja, nadam se u zgradi na Trgu svetog Marka, rekao je zastupnicima predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Travanjski paket mjera posrnulom gospodarstvu Vlada je razradila kroz izmjene Općeg poreznog, zakona o izvršavanju proračuna, o računovodstvu.

Odlučila je povećati potpore za očuvanje radnih mjesta odnosno isplate plaća radnicima s 3250 na 4000 kuna neto. Država preuzima i davanja na taj iznos koja otprilike iznose 1460 kuna po zaposlenom, što je ukupno 5460 kuna.

Ta će mjera u travnju i svibnju, uz mjere iz ožujka, stajati oko 8,5 milijardi kuna, a mogu je koristiti poslodavci koji ne otpuštaju radnike.

Vlada se odlučila i za više mjera u području javnih davanja poglavito poreza na dohodak, dobit i doprinosa. U tom je paketu i mjera po kojoj će svi, dakle i velike tvrtke s prihodom većim od 7,5 milijuna kuna, plaćati PDV tek po naplati izdanih računa. Do sada su tako PDV plaćali samo mali poduzetnici.

Izmjenama Zakona o izvršenju državnog proračuna, omogućit će se državi da se u novim okolnostima, na domaćem i inozemnom tržištu, zaduži i iznad iznosa od 26, 8 milijardi kuna, koliko je bilo utvrđeno za ovu godinu.

Sabor će donijeti i zakone za pomoć turističkom sektoru i poljoprivredi.

Očekuje ga i glasovanje o paketu od četiri zakona kojima se produljuje rok važenja osobnih iskaznica, putovnica, vozačkih i drugih dozvola, a sve s ciljem da u epidemiji koronavurisa, što manje građana dolazi na šaltere policijskih postaja, odnosno da ostane doma.  

Izmjenit će i Zakon o lokalnim izborima te tako i formalno stvoriti uvjete da se, zbog pandemije korona virusa, odgode prijevremeni izbori za Gradsko vijeće Orahovice i Općinsko vijeće Otoka koji su se trebali održati 19. travnja.   

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.