POBLIŽE OBJASNIO GRŠIĆ

Sabor podržao Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica kojim će digitalne informacije postati dostupnije osobama s invaliditetom

Autor

mpd/h

Saborski zastupnici u petak su u kratkoj raspravi podržali prijedlog zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora kojim bi se trebao osigurati lakši pristup digitalnim javnim uslugama i informacijama osobama s invaliditetom, prije svega slijepim i slabovidnim osobama, kao i onima starije životne dobi.

28.09.2018. u 12:01
Ispiši članak

"Donošenjem zakona osigurava se lakši pristup javnim uslugama i informacijama svim korisnicima, s posebnim naglaskom na osobe s invaliditetom i starije osobe. Njime će se pomoći u svakodnevnom životu i uživanju njihovih prava, pružiti široki spektar informacija i osigurati veću uključenost ranjivih skupina u digitalno društvo", poručio je Bernard Gršić iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Predloženim se osigurava provedba europske direktive te propisuju zahtjevi u pogledu pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora. Obveznici primjene zakona su tijela državne uprave, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, a nadzor nad provedbom zakona je u nadležnosti Povjerenika za informiranje.

"Kad ovaj zakon zaživi imat ćemo puno više mrežnih stranica i programskog sadržaja dostupnih svim korisnicima, prije svega, slijepim, slabovidnim i starijim osobama. Dobro je i to što se time podiže svijest kod aktera u javnoj upravi”, rekao je HDZ-ov Miro Totgergeli.

Za HDZ-ov Ljubicu Lukačić pohvalno je to što u savjetovanje uključena i krovna organizacija osoba s invaliditetom.

Darko Parić (SDP) ustvrdio je kako zakon predviđa nadzor i propisuje prekršajne odredbe što nije slučaj u prilagodbi zgrada i nogostupa osobama s invaliditetom.

"SDP, uključujući sve njegove frakcije i grupe, će podržati ovaj zakon", poručio je.

HDZ-ova Irena Petrijevčanin Vuksanović hvalila je zakonodavni iskorak napomenuvši kako do sada sada nacionalno zakonodavstvo nije imalo obvezu internetske stranice javne uprave učiniti dostupnim za osobe s invaliditetom već je sve bilo prepušteno nečijoj empatiji.

Zakon bi, sukladno Direktivi, trebao stupiti na snagu 23. rujna 2019.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.