EUROPSKI TEČAJNI MEHANIZAM

Sabor u četvrtak raspravlja o sporazumu vezanom uz europski sanacijski fond

Autor

bl/h

Hrvatski sabor u četvrtak nastavlja rad raspravom o zakonskim prijedlogom o potvrđivanju sporazuma o prijenosu doprinosa banaka iz nacionalnog u jedinstveni europski sanacijski fond, vezano uz priključenje Hrvatske europodručju. 

26.02.2020. u 22:15
Ispiši članak

Potvrdom Sporazuma o prijenosu i objedinjavanju doprinosa u Jedinstveni sanacijski fond omogućit će se prijenos doprinosa koje banke uplaćuju u sanacijski fond u Hrvatskoj, kojim upravlja Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), u jedinstveni sanacijski fond uspostavljen na razini Europske unije.

Jedinstveni sanacijski fond na nadnacionalnoj razini upotrebljavat će se za sanaciju posrnulih banaka, a financirat će doprinosima iz bankovnog sektora. Doprinosi banaka prikupljeni na nacionalnoj razini bit će preneseni u jedinstveni fond za sanaciju.

 Fond će se puniti osam godina a na kraju bi trebao dosegnuo razinu od najmanje jedan posto iznosa pokrivenih depozita u svim ovlaštenim kreditnim institucijama svih država članica sudionica. Taj iznos procjenjuje se na oko 55 milijardi eura.

Potvrđivanje sporazuma dio je akcijskog plana od 19 aktivnosti koje Hrvatska treba ispuniti kako bi mogla ući u Europski tečajni mehanizam, ‘čekaonicu’ u kojoj svaka zemlja mora provesti najmanje dvije godine prije uvođenja eura.

Naime, od datuma uspostave bliske suradnje s Europskom središnjom bankom,  Hrvatska postaje i država članica sudionica u jedinstvenom sanacijskom mehanizmu.

Predloženim se zakonom daje ovlast DAB-u da u ime Republike Hrvatske prenese sredstva nacionalnog sanacijskog fonda u jedinstveni sanacijski fond. Također, propisana je i obveza uplate dodatnog doprinosa, ako raspoloživa nacionalna sredstva nisu dovoljna za prijenos u jedinstveni sanacijski fond u iznosu utvrđenom odlukom Jedinstvenog sanacijskog odbora.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.