NAJAVLJENE KONKRETNE MJERE

REAKCIJA NA POKRET 'NISAM TRAŽILA' Krovne organizacije audiovizualnih djelatnosti oštro osuđuju svaki oblik nasilja

Autor

bkk/h

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) u ponedjeljak je "bezrezervno i oštro"  osudilo svaki oblik nasilja, uznemiravanja, zlouporabe položaja, ovlasti, autoriteta ili zavisnosti, a koje uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje, neovisno je li takvo ponašanje spolne naravi ili nije.

25.01.2021. u 22:10
Ispiši članak

"Pokret 'Nisam tražila' otkrio nam je zastrašujuća svjedočanstva osoba koje su doživjele određeni oblik napada na svoju spolnu slobodu, a kao institucija zadužena za poticanje audiovizualnog stvaralaštva osjećamo potrebu reagirati na ponašanja protivna našim vrijednostima koja se događaju u audiovizualnom sektoru", ističe se na web stranicama HAVC-a.

Sukladno zakonskim mogućnostima i ulozi koju ima u audiovizualnom sektoru,  najavio je da će poduzeti konkretne mjere te u audiovizualnoj zajednici potaknuti dijalog o toj važnoj temi, s ciljem da se u audiovizualnom sektoru stvori okruženje nulte tolerancije na nasilje.

Osudivši svaki oblik nasilja i zlouporabe položaja, ravnatelj HAVC-a Chris Marcich zahvalio je "svim hrabrim ljudima, poglavito ženama, koje su ovaj zastrašujući fenomen izvukle iz sjene jer se radi o kršenju ljudskih prava što treba iskorijeniti. 

"Vjerujem da je riječ o manjem broju pojedinaca koji svojim neprihvatljivim ponašanjem nanose nemjerljivu štetu žrtvama, a narušavaju ugled cijelog audiovizualnog sektora", izjavio je.

Na slučajeve nasilja ranije je reagirala i Hrvatska udruga producenata, s obzirom na to da veći broj njih, s obje strane, uključuje one s kojima članovi te udruge svakodnevno surađuju.

"Svjedočanstva koja čitamo osvještavaju nam opseg problema kojeg nismo bili svjesni. Naša je dužnost da postanemo svjesniji, da prisutno i bez osuđivanja čujemo što se događa oko nas i da se naše kolegice i kolege osjećaju sigurno podijeliti s nama svoja iskustva", istaknuli su.

Pozvali su sve strukovne udruge da hitno zajednički pristupe izradi protokola kako postupati u slučajevima zlostavljanja ili uznemiravanja, a koji bi pomogao da svi znaju kako se ponašati i kako se nositi s takvim prijavama i njihovim posljedicama te ujedno beziznimno i sveobuhvatno zaštiti žrtvu.

"Kako je činjenica da žrtve vrlo često zatomljuju  razne oblike nasilja, smatramo našom dužnošću pozvati sve naše suradnike da ubuduće, neodložno i s punim povjerenjem prijave producentima bilo kakav nepriličan ili nasilan čin bilo kojeg člana ekipe, kako bi se poduzeli koraci da se takvi događaji  spriječe na najefikasniji mogući način i da se pokrenu odgovarajući postupci ako je potrebno", poručili su.

Dodaju da za sve slučajeve koji su se događali u prošlosti, stoje na raspolaganju drugim organizacijama i udrugama kako bi se zajednički utvrdile neosporne činjenice i odgovarajuće postupilo.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja također je na svojim web stranicama poduprlo pokrenutu raspravu o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju u kulturnom, posebno izvedbenom sektoru u regiji, objavivši da osuđuje svaki oblik nasilja pa tako i seksualno, te suosjeća sa žrtvama i podržava borbu protiv svakog oblika diskriminacije.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.