DOVRŠENO KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE

RATNI ZLOČINI: PU Šibensko-kninska podnijela kaznenu prijavu protiv bivšeg zapovjednika korpusa Vojske RSK

Autor

rj

Policijski službenici Odjela ratnih zločina Službe kriminalističke policije PU šibensko kninske su, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom iz Splita, dovršili kriminalističko istraživanje nad državljaninom Republike Srbije rođ. 1944. godine zbog sumnje da je kao  zapovjednik 7. korpusa tzv. "Vojske Republike Srpske Krajine" počinio više kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

01.04.2021. u 14:30
Ispiši članak

Policijski službenici Odjela ratnih zločina Službe kriminalističke policije PU šibensko kninske su, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom iz Splita, dovršili opsežno kriminalističko istraživanje nad državljaninom R Srbije rođ. 1944. godine zbog sumnje da je u vremenskom razdoblju od 4. prosinca 1992. do 24. prosinca 1993. godine kao  zapovjednik 7. korpusa tzv. "Vojske Republike Srpske Krajine" počinio više kaznenih djela:

- kaznenog djela "Ratni zločin protiv civilnog stanovništva" iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske na štetu hrvatskog civilnog stanovništva na prostoru gradova Šibenika i Skradina te sela Umljanovići, Pakovo Selo, Sedramić, Raslina i Čavoglave - na način da je svojim podčinjenim zapovjednicima brigada izdao zapovijed da nasumce granatiraju svim artiljerijskim oružjem (topništvo, višecijevni bacač raketa i dr.) civilne objekte i naselja koja nisu bila okupirana pri čemu je smrtno stradalo 20 civila;

- kaznenog djela "Ratni zločin protiv civilnog stanovništva" iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske u vezi čl. 28. st. 2. istog zakona na štetu hrvatskog civilnog stanovništva na prostoru okupiranih naselja skradinskog i drniškog zaleđa te naselja općine Promina, Ružić i Kijevo - na način da je, kao zapovjednik 7. korpusa tzv. "Vojske Republike Srpske Krajine" tijekom oružanog napada na navedeno područje, bio upoznat da njemu podređene postrojbe ubijaju, zlostavljaju, protupravno lišavaju slobode i potom premlaćuju i ponižavaju civilno stanovništvo te im pljačkaju i uništavaju imovinu. Osumnjičeni tada nije poduzeo mjere da se takvi zločini spriječe, suzbiju i kazne, iako je za to imao moć i ovlasti, čime je pristao da njemu podređene postrojbe tj. njihovi pripadnici nastave s takvim postupanjima, ohrabrio ih i pristao na posljedice takvog protupravnog postupanja pri čemu je smrtno stradalo 35 civila;

- kaznenog djela "Ratni zločin protiv civilnog stanovništva" iz čl.120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske u vezi čl. 28. st. 2. istog zakona na štetu hrvatskog civilnog stanovništva na prostoru okupiranih naselja općine Promina (Suknovci i Ljubotić), kao i drniškog zaleđa (Siverić) – na način da je, kao zapovjednik 7. korpusa tzv. "Vojske Republike Srpske Krajine", tijekom oružanog napada na navedeno područje bio upoznat da su pripadnici njemu podređenih postrojbi, pored tjelesnog i psihičkog zlostavljanja, nečovječnog postupanja i ubijanja pučanstva, u više navrata silovali žensko pučanstvo hrvatske nacionalnosti. Do sada su utvrđena dva silovanja i tri pokušaja silovanja nad pet žena, dok su pojedine žrtve silovane više puta. Iako je raspolagao s navedenim saznanjima, nije poduzeo nikakve mjere da se takvi zločini spriječe, suzbiju i kazne, iako je za to imao moć i ovlasti. Time je pristao da njemu podređene postrojbe tj. njihovi pripadnici nastave s takvim postupanjima, ohrabrio ih i pristao na posljedice takvog protupravnog postupanja.

Kaznenim prijavama iz 2011., 2012. te 2015. godine policijski službenici su, za navedene ratne zločine na šibensko-kninskom području, prijavili neposredno i zapovjedno (garantno) odgovorne osobe na zapovjednoj razini zapovjednika brigade i sekretara SUP-a Knin koji su bili u sastavu 7. korpusa tzv. "Vojske Republike Srpske Krajine", odnosno zapovjedno podređeni osumnjičenom zapovjedniku tog korpusa.

Protiv osumnjičenika, koji nije dostupan pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, podnesena je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.