DRAMA U VUKOVARU

RASKOL U SDP-U Sabina kandidatura mogla bi urušiti gradsku organizaciju: Ako sam predsjednik, onda je red da budem kandidat

Autor

ig/Jutarnji list

U izjavi Jutarnjem listu neposredno nakon sjednice Gradskog odbora SDP-a Vukovar Željko Sabo je potvrdio da ga je organizacija čiji je predsjednik izabrala za kandidata za gradonačelnika Vukovara. No, oko isključivanja preko stotinu članova (navodno čak 160) ima drugačije objašnjenje, i tvrdi kako to nije izbacivanje iz SDP-a.

27.01.2021. u 21:48
Ispiši članak

"Radili smo reviziju popisa članstva i anketu u kojoj se tražilo da se svi članovi izjasne daju li potporu meni kao kandidatu. U toj je anketi 91 posto članstva izrazio želju da se kandidiram i potpisom mi dalo potporu. Predsjednici mjesnih odbora su obišli sve članove s popisa, posjetili su ih u njihovim kućama i utvrdili da mnogo članova više ne živi u Vukovaru. Neki su iselili u Njemačku, neki u Irsku, 30 njih je reklo da više ne žele biti članovi SDP-a jer nisu zadovoljni radom stranke, a 13 ih je umrlo", kazao je Sabo.

Na pitanje je li spreman na raspuštanje Gradske organizacije SDP-a Vukovar koju je vodstvo u Zagrebu najavilo u slučaju da on bude izabran za kandidata za gradonačelnika, Sabo je reagirao emotivno i naveo povijest svojih odnosa s bivšim predsjednicima stranke i aktualnim Peđom Grbinom.

"Rekao sam članovima GO, a isto tako i Peđi Grbinu kada je bio u Vukovaru, da Željko Sabo nije bio problem, nego rješenje. Ako su članovi htjeli da se kandidiram nakon kalvarije koju sam prošao, onda sam to poštovao. Ako članovi žele da budem kandidat za gradonačelnika, tko sam ja da to odbijem? Ako sam predsjednik, onda je red da budem kandidat", kazao je Sabo.

Nastavio je i da je nakon prve sjednice Predsjedništva SDP-a u Zagrebu imao ljudski dogovor s Grbinom da stavi u mirovanje mandat za Predsjedništvo SDP-a i mandat za predsjednika Županijske organizacije Vukovarsko srijemske.

"Grbin je to tražio kako bi županijska i gradska organizacija mogle normalno nastaviti raditi. On je taj svoj stav promijenio, i to nakon dva napisa u novinama. Novine su pisale kao da sam od siromašne djece krao novac, što nije istina! Ubio bih se da je tako nešto točno!", rekao je Sabo.

Govoreći o slučaju ljetovanja djece zbog čega je na sudu, Sabo kaže da je Biljana Gaća bila članica Predsjedništva i donosila odluke za ljetovanje djece, da ih je donosilo i 7 članova Gradskog odbora koji svjedočili su na sudu.

"Mene nitko ne tereti od djece, njihovih roditelja. SDP je organizirao ljetovanje, a Državno odvjetništvo tvrdi da je oštećena braniteljska udruga i da je organizirala ljetovanje. A nisu oni nego je ljetovanje organizirao SDP. Braniteljska udruga je to potvrdila na sudu", kazao je napominjući kako je dodatno pod pritiskom zbog povezivanja sa slučajem Tušek.

Napominje da ga podržava puno ljudi, te nastavlja da je Grbinu rekao kako ne razumije odnos prema njemu jer je od 2002. godine stvarao SDP u Vukovaru i to s 20 ljudi, da bi tri puta pobijedili HDZ.

"Najveća pobjeda je bila 2012. godine kada sam nakon svih prosvjeda s ćirilicom u Vukovaru pobijedio na izborima za gradonačelnika. Da bi se na kraju sve okončalo tako da sam završio u zatvoru", iznosi Sabo.

Ističe da je SDP-u želio pomoći u izborima i nakon što je izašao iz zatvora, te da ga je Goran Bošnjak koji je bio predsjednik gradske organizacije nagovarao da bude kandidat za gradonačelnika.

Rekao je i da je 2016. godine na jednom zajedničkom ručku Zoran Milanović tražio da se ponovo učlani u SDP i da se tada ponovno uključio.

"Tada, 2017. godine, članovi žele da se kandidiram i postajem predsjednik Gradske organizacije, a onda sam postao predsjednik Županijske organizacije. Bernardić me želio na listi za Sabor. Želio je u Saboru mene umjesto Freda Matića. A došli smo do toga da je Bero podnio ostavku, a Zlatko Komadina je postao v.d. predsjednika i ja sam izvisio. I Komadina se poplašio od dva novinska članka u kojima je pisalo da će u Sabor ući korumpirana osoba", ogorčen je Sabo.

Članica Predsjedništva SDP-a, Vukovarka Biljana Gaća, koju mediji spominju kao moguću povjerenicu SDP-a u Vukovaru, izjavila za Hinu kako je odluka Gradskog odbora SDP-a Grada Vukovara o podršci kandidaturi Željka Sabe u svakom slučaju legitimna.

"Predsjedništvo SDP-a Hrvatske ima svoj stav i na osnovu njega ćemo dalje i djelovati", poručila je Gaća dodajući kako nema osobno ništa protiv Željka Sabe, ali je razočarana njegovim postupcima koji, kako je ocijenila, idu na štetu SDP-a.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.