SPORNI POLICAJCI U POVJERENSTVU ZA NADZOR POLICIJE

Ranko Ostojić očekuje očitovanje ministra Božinovića o slučaju Klancir

Autor

av/h

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost SDP-ov Ranko Ostojić na sjednici u srijedu izvijestio da je, nakon legitimiranja novinarke Đurđice Klancir u redakciji zbog privatne tužbe sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, zatražio očitovanje ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića zbog cijelog slučaja.

13.03.2019. u 15:34
Ispiši članak

"Zakon ne predviđa mogućnost postupanja po zahtjevu oštećene osobe u slučaju vrijeđanja ugleda ili časti. To se radi za deset slučajeva, ali se ne može tako postupati po pitanju privatne tužbe. To je ozbiljna situacija i zato tražim očitovanje“, istaknuo je Ostojić.

Strenja: Zastrašivanje novinarke Klancir

Mostova Ines Strenja ustvrdila je kako je očekivala da će se već na današnjoj sjednici raspravljati o tom slučaju "jer je sasvim jasno da je bila riječ o zastrašivanju novinarke i zlouporabi policije" te da će objašnjenje dati osobno ministar Božinović, za kojeg je ustvrdila da je jedini ministar koji se nikada nije pojavio na sjednicama resornog odbora.

Strenja je naglasila da bi trebali raspraviti i o izvješću Amnesty Internationala u kojem se hrvatsku policiju proziva zbog nasilja i zlostavljanja izbjeglica i migranata na balkanskoj ruti.

"Policija svakako treba imati humani pristup, prije svega je bitna obrana granica“, kazala je Strenja uz apel da bi na tu temu trebalo čuti i predstavnike UNHCR-a i Isusovačke službe, koji su stalno na terenu.

Odbor je većinom glasova u prvom čitanju podržao prijedlog izmjena Zakona o policiji, no uz kritike vladajućih i oporbe na račun funkcioniranja građanskog nadzora policije.

Brkić: Čemu policajci u povjerenstvu koje nadzire rad policije

Kako taj nadzor već godinama ne funkcionira jer se nije javilo dovoljno kandidata niti na jedan natječaj za povjerenstvo za postupanje po pritužbama na policijsko postupanje, izmjenama se predlaže povratak na stari model, odnosno na jedinstveno nacionalno povjerenstvo.

No, u raspravi je kritiziran prijedlog po kojemu bi u povjerenstvu sjedilo deset predstavnika građana, koje će izabrati Sabor, te dva predstavnika MUP-a, koje bi predložio resorni ministar.

"Neprihvatljivo je da se u povjerenstvo koje treba nadzirati rad policije stavljaju policajci. To je kao da u Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih službi stavimo predstavnike SOA-e ili VSOA-e. Koja je logika da tamo bude MUP", zapitao je HDZ-ov Milijan Brkić.

Nejasno mu je i zašto je predloženo da članovi povjerenstva primaju naknadu u vrijednosti od pet posto po riješenom predmetu, odnosno, zašto se ta naknada ne izjednači s onom koju primaju članovi Vijeća za građanski nadzor službi.

Slične su kritike iznijeli i vladajući i opozicijski članovi Odbora. HDZ-ov Petar Škorić smatra da je nužno propisati što učiniti sa svim neriješenim prijavama koje godinama čekaju formiranje povjerenstva.

Tuđman predlaže umirovljene policajce

HDZ-ov Miroslav Tuđman predložio je da se umjesto dva predstavnika MUP-a, za koja je pretpostavio da su stavljena u Povjerenstvo radi stručne pomoći ostalim članovima, propiše da neki kandidati moraju biti iz udruga umirovljenih policajaca koji poznaju sustav.

Ostojić je izrazio bojazan da bi propisani paušal od pet posto po riješenom predmetu mogao rezultirati utrkom za kvantitetom, umjesto kvalitetom, odnosno strahuje od pisanja lažnih pritužbi, pa predlaže da se u zakon stavi fiksni iznos naknade.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović drži kako bi povjerenstvo trebalo formirati po uzoru na Vijeće za nadzor službi, koje je potpuno pod ingerencijom Sabora, čemu su se usprotivili neki HDZ-ovi zastupnici.

Umjesto dva stručna predstavnika MUP-a, predlaže da se već na natječaju traže predstavnici određenih struka, kako bi se postigla tražena stručnost, a bez aktualnih zaposlenika policije koji bi otežavali nadzor njihovih kolega.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Ante Delipetar ocijenio je dobrom ideju da predstavnici MUP-a budu samo stručna pomoć, a ne i članovi povjerenstva, dok će ostale prijedloge razmotriti.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.