čistoća zraka pod kontrolom

Radovi prebacivanja otpada na Karepovcu prekidaju se 5. svibnja

Autor

mpd

Unatoč dužem kišnom periodu u proteklom razdoblju te prekidima radova za vrijeme blagdana, na odlagalištu Karepovac od početka sanacije 22. studenog prošle godine do danas prebačeno je oko 700 tisuća metara kubnih komunalnog otpada i 30 tisuća metara kubnih građevinskog šuta, što je oko 70% od planiranog prema Projektu, poručili su iz Ureda grada Splita.

16.04.2018. u 10:36
Ispiši članak

Kako su izvijestili, Karepovac se sanira u smjenskom produženom radu svaki dan i tako će biti sve do 5. svibnja. Tada će se prebacivanje otpada s istočne strane deponije, odnosno s područja buduće kasete, na krovni dio deponije zaustaviti i nastaviti na jesen s padom temperatura, s obzirom kako je to najružniji dio sanacije uslijed kojeg nastaju neugodni mirisi.

Osim prebacivanja otpada kontinuirano se provode mjere za kontrolu neugodnih mirisa, dnevno prekrivanje inertnim materijalom te uporaba sredstva za redukciju mirisa, nadodali su.

Od početka radova nisu zabilježena prekoračenja propisanih vrijednosti koncentracije plinova sukladno Uredbi o razinama onečišćujućih tvari u zraku. Izmjerene vrijednosti sumporvodika, amonijaka, lebdećih čestica PM10 s udjelom metala, sumporovog dioksida i dušikovog dioksida te merkaptana na mjernoj postaji Karepovac dostupne su na internetskoj stranici Čistoće Split.

Izvođači na samom gradilištu također kontinuirano mjere vrijednosti plinova i niti u jednom trenutku nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti propisanih Uredbom.

Postavljanje dodatne mjerne postaje po Zaključku Gradskog vijeća očekuje se u svibnju, nakon okončanja postupka javne nabave, poručili su iz Ureda grada Splita.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.