NOVI RASKOL NA DESNICI

Proučili smo statut Neovisnih za Hrvatsku, evo tko bi mogao biti u pravu i tko će rješavati eventualni spor

Autor

Marijan Opačak

Izborni sabor stranke Bruna Esih - Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku bit će organiziran 22. srpnja u Zadru jer su svi županijski predsjednici, osim zagrebačkih, potvrdili dolazak u Zadar, izjavio je u utorak Hini neimenovani izvor iz stranke.

20.07.2019. u 13:24
Ispiši članak

Potvrda je to onog što je u ponedjeljak za portal Direktno rekla predsjednica Neovisnih za Hrvatsku Bruna Esih. "Poslani su službeni pozivi svima i, koliko imam informaciju, svi delegati su ih dobili. Nemam nikakvu informaciju da je netko slao pozive za Izborni sabor koji bi se trebao održati u Zagrebu", rekla je Bruna Esih za Direktno i dodala kako nitko drugi osim nje po Statutu to ne bi ni mogao napraviti. 

"Ja sam predsjednica stranke i koliko ja znam, moje bi mišljenje, za sada, dok sam jedina ovlaštena zastupati i predstavljati stranku, trebalo predstavljati jedini i službeni stav stranke. Ako postoje neki drugi prijepori unutar stranke, onda ćemo o njima još čuti. Za sada ne mogu unaprijed govoriti o bilo kakvim osobnim odlukama pojedinih članova Predsjedništva", rekla je Esih. 

Dodala je kako zna samo za jedan službeni poziv, poslan na temelju sjednica Predsjedništva stranke, s valjanim materijalima na službenom memorandumu stranke napravljenom na temelju poslovnika koji je usvojen na Predsjedništvu stranke, kojeg je potpisala ona kao predsjednica stranke.

U cijeloj priči oko održavanja sabora stranke u Zadru i(li) Zagrebu istaknutu ulogu ima i zagrebački gradski zastupnik Tomislav Jonjić. Jonjić kako doznajemo pripada zagrebačkoj frakciji koja navodno podržava Zlatka Hasanbegovića, dok zadarska, šibenska i splitska podržavaju Esih.

Jonjić je opovrgnuo izjave Brune Esih i za naš portal rekao kako je Predsjedništvo stranke jedino ovlašteno sazvati Sabor stranke te da je Predsjedništvo jednoglasno donijelo odluku da se on ima održati u Zagrebu te je ujedno odredilo broj sabornika i način njihova izbora.

Tu odluku objavio je Jonjić na društvenim mrežama te objasnio kako  tako stranačkim prijateljima i hrvatskoj javnosti želi predočiti poziv za sabor stranke u Zagrebu (22. srpnja), koji je potpisalo šest od ukupno devet članova predsjedništva stranke, dakle dvije trećine. 

"Predsjedništvo, naime, saziva sabor, a samo mali broj sasvim tehničkih odluka ono donosi običnom većinom glasova svih svojih članova (članak 34. Statuta); za sve ostalo traži se dvotrećinska većina svih članova Predsjedništva. Ako nekoga zanima: iako sam glavni autor stranačkog programa i skoro svih kasnijih stranačkih deklaracija te ujedno pisac svih općih pravnih akata stranke, poziv za druženje u Zadru koji bi bar oponašao formalni poziv za stranački sabor-nisam dobio", napisao je Jonjić na Facebooku. 

Slično je rekao i politički tajnik Neovisnih za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović. "Jednoglasna je odluka Predsjedništva stranke da se Sabor održava u Zagrebu, a pozivi se po Statutu šalju osam dana prije Sabora, i poslani su. Statutom je propisano da sve odluke donosi Predsjedništvo stranke dvotrećinskom većinom i time bih završio", rekao je Hasanbegović. 

Tragom tih oprečnih poruka, a ponukani ranijim iskustvom HSP-a i sabora te stranke održanih u isto vrijeme u Sisku i Osijeku 2013. koji su izabrali dva predsjednika Daniela Srba i Josipa Matkovića, istražili smo Statut Neovisnih za Hrvatsku. 

Statut, koji je Ustav stranke kako ga je opisala Bruna Esih za Direktno, potvrđuje izjave Tomislava Jonjića i Zlatka Hasanbegovića, aviše članaka Statuta opovrgava Esih i njeno sazivanje Sabora. 

Pa tako u članku 25. Statuta, stavka 3. Neovisnih za Hrvatsku piše kako "Poziv odnosno akreditacije sabornicima, prijedlog dnevnog reda te prijedlog Poslovnika o radu Sabora Predsjedništvo upućuje svim sabornicima najmanje 8 (osam) dana prije dana održavanja Sabora". 

I članak 26. Statuta NHR-a piše kako se 'Sabor redovito saziva najmanje svake druge godine, a saziva ga Predsjedništvo Stranke. Redoviti izborni Sabor saziva se najmanje jednom u četiri godine, računajući od dana održavanja osnivačke skupštine odnosno od dana održavanja prethodnog Sabora'. 

I članku 33. Statuta NHR-a u kojem se opisuju dužnosti i obveze Predsjedništva piše kako se odluke Predsjedništva te stranke donose dvotrećinskom većinom glasova svih članova Predsjedništva te kako između ostalog odlučuje o broju članova Sabora (sabornika), zauzima politička stajališta i određuje politiku Stranke ali i to da donosi druge odluke i opće akte čije donošenje ovim Statutom nije stavljeno u djelokrug Sabora Stranke. 

Članak 35. Statuta NHR-a donekle potvrđuje stajalište Brune Esih o njenim dužnostima kao predsjednice stranke. Naime, po tom članku Predsjednik Stranke saziva i vodi zasjedanje Sabora te sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te u ime Stranke istupa u javnosti u skladu s programom i stajalištima koja su prethodno usvojili Sabor, Nacionalno vijeće ili Predsjedništvo Stranke. 

S obzirom na to da je prema fotografiji koju je objavio Tomislav Jonjić Predsjedništvo stranke sazvalo Sabor u Zagrebu, a predsjednica NHR-a trebala ga je po odluci Predsjedništva NHR-a tamo i sazvati.

Problem bi mogao rješavati novi ministar uprave

Ako se oba Sabora održe najavljenog 22. srpnja na dvama različitim mjestima, bez obzira na to tko je u pravu, očito je kako će doći do raskola stranke. U tom slučaju, kao i kad je 2013. godine HSP održao dva Sabora, jedan u Sisku i drugi u Osijeku, problem će rješavati Ministarstvo uprave, odnosno novi ministar Ivan Malenica

Kako nam je rekao jedan bivši ministar uprave, ona strana u tom raskolu koja misli da je povrijeđena moći će Ministarstvu uprave uputiti zahtjev za promjenom upisa u registar ovlaštene osobe. 

"Nakon toga morat će se dostaviti dokumentaciju kojom će dokazati da je njihovo traženje u skladu sa Statutom stranke. Nezadovoljna strana može tražiti da bude zainteresirana strana u postupku i davati dokaze. U pravilu, praksa Ministarstva najčešće je takva da su tumačenja išla u korist onih koji su trenutno na čelu pojedine stranke. Ministarstvo nikad nije ulazilo u međustranačke odnose nego je tumačenje Statuta uvijek tražilo od ovlaštenih tijela stranke koja tumače statut. I na kraju na odluku Ministarstva može se pokrenuti upravni spor, a onda Upravni sud donosi presudu". 

Dakle, postupak u slučaju da obje frakcije odluče održati Sabor i nastave s raskolom NHR-a je dugotrajan i sigurno bi mogao nanijeti štetu Neovisnima za Hrvatsku i zaustaviti potencijalni rast te mlade stranke. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.